Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum intaresc vaccinurile sistemul imunitar al copilului

Cum intaresc vaccinurile sistemul imunitar al copilului

Copilul tau este expus zilnic la mii de germeni din mediul inconjurator. Acestia sunt prezenti in mancarea pe care o consuma, aerul pe care il respira si pe obiectele pe care le duce la gura. Bebelusii se nasc cu un sistem imunitar care poate lupta impotriva majoritatii germenilor, dar exista unele boli fatale carora nu le pot face fata. Prin urmare, au nevoie de vaccinuri pentru a-si intari sistemul imunitar.

Vaccinurile folosesc cantitati foarte mici de antigeni care ajuta sistemul imunitar al copilului sa recunoasca bolile severe si sa lupte impotriva lor. Antigenii sunt componente ale germenilor care determina sistemul imunitar sa se puna “in miscare” si sa lupte impotriva bolilor.

Imunitatea pe intelesul tuturor

Sistemul imun considera ca germenii care intra in organism sunt “invadatori straini” (numiti antigeni) si, pentru a lupta impotriva lor, produce proteine numite anticorpi.

La prima infectare a copilului cu un antigen specific (de exemplu, virusul rujeolei), sistemul imun produce anticorpi destinati sa lupte cu acesta. Acest proces necesita timp. De obicei, sistemul imun nu poate munci suficient de repede pentru a opri antigenul sa provoace boala si copilul se imbolnaveste.

Totusi, sistemul imun “tine minte” acel antigen. Daca germenul patrunde in organism din nou, chiar daca se intampla dupa multi ani, sistemul imun poate produce suficient de repede anticorpi care sa-l opreasca sa provoace boala a doua oara. Aceasta protectie este denumita imunitate.

Este ideal cand existata metode prin care sa oferim copiilor imunitate fata de o boala fara sa fie nevoiti ca mai intai sa se imbolnaveasca. Iar aceasta este vaccinarea!

In urma cu 30 de ani, vaccinurile foloseau: 3,000 de antigeni - pentru a proteja copilul de 8 boli pana la varsta de 2 ani

In prezent, vaccinurile folosesc: 305 antigeni - pentru a proteja copilul de 14 boli pana la varsta de 2 ani

Datorita progresului stiintific, vaccinurile produse in prezent pot sa protejeze copiii de mai multe boli folosind mai putini antigeni. Vaccinurile contin doar o mica fractiune din antigenii cu care bebelusii intra zilnic in contact in mediul in care traiesc.

Vaccinurile contribuie la intarirea sistemului imunitar al copilului si il feresc de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Imunizarea inseamna puterea de a-ti proteja copilul!

Surse de informatie: www.cdc.gov

Grija pentru ceilalti incepe cu tine! Vaccineaza-te la timp!

Inscrie-te acum pe site si te sunam noi pentru a stabili data si ora consultului si a administrarii vaccinului gripal.