Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Colonoscopia virtuala

Colonoscopia virtuala

Desi colonoscopia virtuala nu e prima recomandare de screening pentru cancerul colorectal, este o varianta rapida, non-invaziva si indicata in special pacientilor cu o colonoscopie incompleta sau atunci cand aceasta nu e posibila, in prezenta unei simptomatologii digestive suspecte. Imaginile obtinute sunt 3D, fiind la o calitate comparabila cu cele din colonoscopia clasica.

In conditiile in care cancerul colorectal este in crestere si apare la varste din ce in ce mai mici, colonoscopia virtuala, care are si un risc mai redus de perforatie colonica post-insuflatie, este o alternativa utila si demna de a fi luata in seama pentru colonoscopia clasica. Limitele ei sunt date de faptul ca atunci cand se gaseste o modificare suspect neoplazica, se ajunge tot la colonoscopia clasica in vederea biopsiei.

Ce este, cand este indicata, cum se efectueaza si care sunt performantele colonoscopiei virtuale – raspunde la intrebari Dr. Cristina Bilbie, medic primar Radiologie si Imagistica Medicala din Centrul de Imagistica Baneasa si Ponderas Academic Hospital.

Cum vedeti importanta supraspecializarii in imagistica?

Supraspecializarea, in orice domeniu medical si respectiv in imagistica, aduce acuratete si reducerea timpului de diagnostic – vorbim de investigatii tintite, facute de specialisti instruiti, experimentati pe anumite patologii.

In Romania, medicii – inclusiv cei imagisti – sunt mai putin supraspecializati pe un organ sau pe o anumita metoda de investigatie, vad cam de toate. In vest s-a trecut deja la o supraspecializare care, pe de o parte, creste performanta dar, pe de alta parte, poate reduce vederea de ansamblu, corelatiile care se pot face. Cum vedeti acest echilibru? Care este trendul, eventual si la noi?

Adevarat, este o perspectiva inca noua la noi, structura sistemului de invatamant fiind elaborata in rezidentiat pe patologia intregului organism. Insa, orice supraspecializare are nevoie mereu de corelatii clinice si integrare a patologiei intr-un tot unitar, chiar si medic imagist fiind.

Care sunt domeniile dvs de predilectie in imagistica? De ce?!

Imagistica prin tomografia computerizata si imagistica senologica. Sunt metode imagistice ce m-au atras datorita complexitatii patologiei de examinat, si care sunt in continua perfectionare tehnica.

Care sunt investigatiile imagistice recomandate in cazul unei probleme a colonului?

In orice patologie digestiva, in cadrul consultului de specialitate gastroenterologica se stabileste necesitatea si importanta selectarii examinarilor imagistice: pentru diagnostic si monitorizarea evolutiei.

Metodele imagistice din aceasta sfera pot fi tomografia computerizata (CT) abdomino-pelvina cu substanta de contrast orala si intravenoasa, colo-CT sau colonoscopia virtuala CT.

Ce ne puteti spune despre colonoscopia virtuala – o metoda mai nou aparuta? Ce este?

Colonoscopia virtuala CT este o examinare tomografica abdomino-pelvina care necesita o pregatire digestiva specifica si distensie colonica suficienta. Cu ajutorul unei aplicatii dedicate a aparatului CT se pot analiza imaginile achizitionate si reconstruite (grosime minima 1mm in modul 2D, 3D si aplicatii dedicate) ale segmentelor colonului din punct de vedere morfologic: grosime parietala, prezenta de polipi, diverticuli, procese tumorale sau inflamatorii.

Complianta pacientului si corecta pregatire a colonului in vederea examinarii imbunatatesc semnificativ acuratetea diagnostica.

Cand se foloseste?

Se foloseste in multiple situatii. In scop diagnostic in cazul unei colonoscopii incomplete, pentru evaluarea leziunii submucoase suspicionate, simptomatologie gastrointestinala, anemie feripriva, test pozitiv hemoragii oculte în materii fecale, la pacienti in varsta, fragili, in boala diverticulara/ inflamatorie intestinala, pentru monitorizarea unor polipi > 5 mm nerezecati, descoperiti la o examinare anterioara, post-rezectie polipi, post-rezectie neoplasm colorectal, pentru stadializarea si maparea pre-interventionala în neoplasmul colorectal.

Se foloseste si in screening, insa nu ca metoda de examinare primara, ci atunci cand colonoscopia clasica nu e posibila sau a fost incompleta, la pacienti cu rezultat pozitiv la testul materiilor fecale, precum si in situatii particulare, cu prealabila informare a pacientului despre examinare, beneficii, limite si riscuri.

Cum se face efectiv? Pentru pacient exista diferente, eventual avantaje, fata de colonoscopia clasica? E mai dureroasa, mai putin dureroasa?

Pacientul trebuie sa mentina un regim alimentar preponderent lichidian si redus in fibre 2-3 zile anterior examinarii, la care se adauga ingerarea dupa fiecare masa principala a unei dilutii de substanta de contrat iodata (pentru marcarea resturilor intestinale). In preziua examinarii va trebui administrata o substanta laxativa pentru o foarte buna curatare a resturilor colonice. La momentul examinarii, colonul va fi insuflat cu aer, scanarea CT facandu-se apoi in decubit decliv si procliv (asezat pe spate si pe burta).

Daca pe timpul examinarii native (fara substanta de contrast intravenos) se evidentiaza modificari care pentru o buna caracterizare necesita administrarea de substanta de contrast iv, se injecteaza automat. Dupa acest moment, pacientul poate parasi sala de examinare, post-procesarea si analizarea intregului colon fiind mult mai laborioasa – necesita identificarea, masurarea si caracterizarea eventualelor anomalii.

Care sunt asemanarile si deosebirile fata de colonoscopia clasica?

Pregatirea digestiva si distensia colonica sunt puncte comune ale celor doua investigatii.

Beneficiile colonoscopiei virtuale sunt: examinare rapida, non-invaziva, disconfort mai redus, furnizarea de imagini 3D, ce pot individualiza leziuni polipoide sau leziuni mucosale la fel de clar ca si cea clasica. Are un risc mai redus de perforatie colonica post-insuflatie.

Performantele metodei?

Colonoscopia clasica prezinta sensibilitate de 88,2%, pentru leziunile > 10 mm și de 90%, pentru leziunile < 6 mm.

Colonoscopia virtuala are o sensibilitate de 92,25%, pentru leziunile > 10 mm, si de 85,7%, pentru leziunile < 6 mm.

Limitele metodei?

Procedura este strict diagnostica. In cazul detectarii unei formatiuni polipoide si a unor modificari structurale, rezectia/ biopsia va trebui realizata prin colonoscopia clasica. Este un potential risc de expunere la radiatii pe termen lung, sau poate aparea alergia la iod, in cazul necesitatii administrarii substantei de contrast iv.

Exista situatii cand este necesar sa fie completata ulterior cu colonoscopia clasica? Sau invers, situatii cand dupa colonoscopia clasica sa fie necesara cea virtuala?

Din cauza faptului ca este o metoda strict diagnostica, in vederea exciziei sau biopsiei unor anomalii gasite va trebui completata cu colonoscopia clasica.

Atunci cand o colonoscopie clasica este incompleta, cand exista o complianta redusa a pacientului, pentru pacienti varstnici fragili, in cazul unor cuduri stranse ale colonului sau a prezentei unor aderente post-interventionale, solutia investigarii colonului in totalitate poate fi colonoscopia virtuala.

Din perspectiva dvs, cum vedeti frecventa numarului de cazuri de cancere de colon?

In ultima perioada, din pacate, cancerul de colon este in crestere si apare la decade de varsta din ce in ce mai mici. Timpul si ritmul acordat alimentatiei, atentia si calitatea acesteia sunt de o importanta majora in sanatatea tractului digestiv.

Ce fel de cazuri vi se par cele mai provocatoare in imagistica?

Daca ne referim la patologia imagistica digestiva, cele mai interesante cazuri mi se par cele de cauza inflamatorie – boala Crohn, colitele – ce pot evolua cronic sau se pot complica, ce trebuie interpretate sau diagnosticate precoce in contextul afectarii extradigestive.

Ce face diferenta in calitatea rezultatului in imagistica? Aparatele, experienta, eventual anumite calitati personale ale medicului imagist?

Calitatea unui rezultat imagistic este in buna parte conditionata de un aparat performant, insa experienta imagistului este deseori definitorie. Minutiozitatea, ca și calitate personala a imagistului, reprezinta un plus.

Uneori medicul imagist este cel care trebuie sa comunice pacientului rezultatul investigatiei. Cum procedati atunci cand rezultatul este unul nefast?

De multe ori, pacientii sunt insotiti de apartinatori. Cu menajament, dar corect, informez despre rezultatul investigatiei si incerc prin discutia cu ei sa aflu starea de spirit a pacientului, fata de care empatizez si cu care port o discutie atat de amanuntita dupa cum simt ca pacientul e pregatit sa afle.

Ce ati recomanda pacientilor? Cat de des sa faca colonoscopie?

Screeningul in prezenta unei patologii digestive se impune in functie de particularitatile mai sus amintite si corelat cu examinarea gastroenterologica; ritmul si frecventa depind si ele de patologia prezentata, de antecedentele familiale si de antecedentele patologice personale, fiind personalizat si datorita efectului iradiant (chiar daca acesta este redus) al colonoscopiei virtuale CT.

Colonoscopia virtuala CT nu e recomandata ca test de prima intentie in programele de screening nationale sau de screening individual la pacientii cu antecedente heredocolaterale pozitive pentru neoplasm colorectal. Poate fi propusa ca examinare de screening individual in cazul refuzului colonoscopiei clasice, oferind pacientului informatii adecvate asupra caracteristicilor, beneficiilor si riscului examinarii.

Interviu realizat de Delia Budurca, Senior Medical Editor

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.