Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Chirurgia oncoplastică (Chirurgia reconstructivă a sânului)

Chirurgia oncoplastică (Chirurgia reconstructivă a sânului)

Tratamentul chirurgical al cancerului de san rămâne tratametul de elecţie şi în cadrul acestuia în lume s-a dezvoltat o nouă ramură chirurgicală: chirurgia oncoplastică, care combină chirurgia oncologică, care asigură cura chirurgicală a cancerului şi chirurgia plastică, care restabileşte integritatea anatomică a zonei şi permite o reintegrare socio-profesională şi psihologică mai rapidă a pacientei.

Datorită complexităţii acestei boli, pacientele trebuie să urmeze anumiţi paşi esenţiali în evaluarea corectă şi depistarea precoce a acestei afecţiuni:

  • Controlul periodic al sânului efectuat de către pacientă acasă şi în cabinet, de către medicul ginecolog pentru a depista existenţă vreunei formaţiuni nodulare la nivelul sânului
  • Screeningul periodic prin ecografie, mamografie sau RMN, efectuat anual conform recomandărilor medicului

Aspectul sânului v-a primi un scor BIRAD:

  • Scor 1- Negativ- normal clinic
  • Scor 2- Benign- o formaţiune sau mai multe formaţiuni cu caracter de benignitate
  • Scor 3- Probabil benign- posibilitatea de a fi benign peste 98%
  • Scor 4- Susceptibilitate de malignitate - nu îndeplineşte clar caracteristicile de malignitate, probabilitate între 3%-94%
  • Scor 5- Probabil malign - mare probabilitate de a fi malign, peste 95%
  • Scor 6- Malign- în urma puncţiei bioptice se va formula diagnosticul de siguranţă

În cazul în care scorul BIRAD reprezintă un risc pentru cancer, trebuie să te adresezi serviciului oncologic pentru a stabili conduita terapeutică; urmeaza apoi întâlnirea cu chirurgul plastician care îţi va oferi, în funcţie de gravitatea afecţiunii, soluţiile de reconstrucţie imediată sau la distanţă.

Mastectomia cu reconstrucţie imediată sau la distanţă

Tratamentul chirurgical radical este soluţia optimă pentru a obţine un rezultat de siguranţă din punct de vedere oncologic.  Presupune o operaţie prin care se va înlătura în totalitate glanda mamară, pielea adiacenta şi uneori şi muşchiul pectoral. Această operaţie este mutilantă şi lasă o cicatrice orizontală sau oblică la nivelul toracelui.

  • Deoarece radioterapia distruge reconstrucţia postoperatorie imediată într-o proporţie de peste 50%, în cazul în care nu este indicată radioterapia postoperator se poate opta pentru reconstrucţie imediată cu implant mamar Allergan 510 Style Dual gel sau cu ajutorul unui expander (implant cu dublă cameră care se umple cu soluţie de ser fiziologic), iar în timp secundar înlocuirea acestuia cu un implant mamar pentru simetrizarea contralaterală.
  • În cazul în care ai nevoie de radioterapie, vei efectua aceste cure, iar la un an dupa tratament se pot începe procedurile de reconstrucţie care constau în trei injectări succesive de grăsime cu celule stem precursoare de ţesut vascular, care au ca scop regenerarea zonei cicatriciale lezată de radiotratament. În timpul doi se inseră un expander care se umple în timp cu ser fiziologic, producând un spaţiu suficient pentru a introduce un implant mamar cu gel coeziv şi se reconstruieşte areola şi mamelonul.

Aceste tehnici reconstructive sunt laborioase şi necesită multiple intervenţii chirurgicale, însă la nivel mondial s-a observat că în urma acestor intervenţii calitatea vieţii pacientelor s-a modificat radical din punct de vedere psihologic, cu o speranţă de viaţă mai mare.

Mastectomia subcutană

Aceasta tehnică este indicată în cazul pacientelor cu sâni medii şi mici cu cancer mamar în stadiile iniţiale (sub 2 cm) localizate la mai mult de 2 cm de areola şi mamelon şi când nu s-au produs retracţii ale acestora. Se practică o incizie minimă pe marginea inferioară a areolei (incizia periareolară de la operaţia de augumentare mamară) pe unde se extrage glanda mamară în totalitate, prezervâdu-se muşchiul pectoral şi pielea. În spaţiul rămas restant se introduce submuscular un implant anatomic cu gel coeziv. Rezultatul este spectaculos imediat postoperator, iar de multe ori aspectul sânului este mai frumos din punct de vedere estetic, comparativ cu statusul preoperator.

Mastectomia parţială – cadranectomia

Reprezintă rezecţia minimă a glandei mamare în limite oncologice cu extracţia formaţiunii tumorale. În acest caz reconstrucţia se face în acelaşi timp operator şi se practică o cicatrice în ancoră, ca la reducţia mamară sau mastopexie (liftingul de sân). Rezultatele sunt extrem de mulţumitoare pentru că se repoziţionează sânul într-o poziţie corectă la nivelul toracelui, efectuând în acelaşi timp şi cura ptozei mamare (sân lăsat). Această operaţie se adresează pacientelor la care cancerul este descoperit în stadii iniţiale.

Reconstrucţia cu Latissimus dorsi

În cazul în care chirurgul oncolog este obligat să excizeze şi muşchiul pectoral sau după tratamente îndelungate de radioterapie, este necesară reconstrucţia sânului cu ajutorul muşchiului Latissimus dorsi care se găseşte pe peretele latero-posterior al toracelui, de unde se recoltează împreună cu o „insula” de piele şi se rotează la nivelul toracelui anterior pe zona de defect. În timpul secundar se poate introduce un implant mamar cu gel coeziv pentru a stabili simetria contralaterală.