Alege sectiunea

In ce consta evaluarea psihiatrica a copilului si adolescentului?

Articol de Dr. Bogdan Fitiu
In ce consta evaluarea psihiatrica a copilului si adolescentului?

Multi parinti se tem sa apeleze la un medic psihiatru. Preocuparile legate de stigma asociata bolilor mintale si utilizarea anumitor medicamente sunt doar cateva dintre motivele care-i impiedica pe parintii sa apeleze la un specialist in Psihiatrie Pediatrica. Parintii trebuie sa inteleaga ca orice consult psihiatric este un moment de informare, educare si echilibru in viata copilului sau a adolescentului si ca este important sa discute cu un medic psihiatru ori de cate ori observa un semnal de alarma in dezvoltarea copilului.

Medicul psihiatru pentru copii evalueaza cazuri incepand cu primul an de viata al copilului si pana la varsta de 18 ani. Acesta trateaza o gama extinsa de probleme sau tulburari care pot sa apara in aceasta perioada lunga de dezvoltare si tranzitie spre maturitate. Intrucat aproximativ 75% din tulburarile psihice identificate la adult au originea in copilarie si mai cu seama in etapa de adolescenta, este extrem de important sa intelegem ca o astfel de evaluare poate reprezenta un adevarat ajutor pentru copil si familia acestuia. 

Arii in care pot aparea divere probleme sau tulburari psihice la copil si adolescent:

  • Dezvoltare: tulburare de atentie (ADHD), tulburare de spectru autism, probleme de invatare, tulburari de vorbire si limbaj, ticuri
  • Emotii si comportament: comportament disruptiv sau agresiv, iritabilitate, plans excesiv, tulburari legate de frici sau fobii, udatul asternuturilor noaptea, comportament obsesiv, stres si psihotrauma, depresie, autovatamare (ranirea si incercarea de suicid)
  • Altele: anorexia, bulimia, schizofrenia, utilizarea de droguri

Consultul psihiatric consta intr-o evaluare complexa a copilului si a intregii familii

Medicul psihiatru pediatric evalueaza atat copilului, cat si familia acestuia, indreptandu-si atentia in principal catre o buna intelegere a problemei si a disfunctionalitatii aparute in cadrul sistemului familial.

Consultul psihiatric reprezinta cea mai completa evaluare a sanatatii mentale a copilului - fiind evaluate atat aspectele legate de dezvoltarea emotionala, sociala, neurologica, abilitatile de relationare  ale copilului si familiei, cat si evaluarea mediului scolar. 

Consultul dureaza minimum o ora si, de fiecare data, cuprinde mai multe etape: 

  • Interviul copilului sau adolescentului ( la copii prescolari se pot folosi diverse metode, cum ar fi joaca, coloratul etc)
  • Discutia cu parintii si familia extinsa
  • Discutia cu personalul scolar - prin intermediul scrisorilor dintre medic si profesori sau a datelor transmise de parinti

Deseori, stabilirea diagnosticului nu este posibila de la prima intalnire, fie din cauza datelor clinice insuficiente, fie din cauza interviurilor lungi si problemelor complexe. In aceste cazuri, sunt necesare mai multe consultatii pentru a asigura o formulare corecta a concluziilor medicale. 

Daca doriti o programare la dl dr. Bogdan Fitiu, va rugam sa sunati direct la numarul de Call Center 021.9886.