Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Biopsia de prostata: 10 intrebari si raspunsuri

Biopsia de prostata: 10 intrebari si raspunsuri
  1. Ce este o biopsie de prostata?

Glanda prostatica se gaseste numai la barbati. Se situeaza sub vezica urinara si este infasurata in jurul uretrei (tubul prin care elimina urina din organism). Prostata ajuta la producerea materialului seminal.

O biopsie este o procedura utilizata pentru a indeparta o mica bucata de tesut sau celule din organism cu scopul de a fi examinata sub microscop.

In biopsia de prostata, tesutul de glanda prostatica este extras transrectal cu un ac de biopsie sau in timpul unei interventii chirurgicale. Tesutul este analizat pentru a observa daca exista cancer sau alte celule anormale la nivelul glandei prostatice.

  1. Care este activitatea prostatei?

Prostata este o glanda care se afla sub vezica urinara si in fata rectului. Este o glanda in forma de castana; aceasta inconjoara o parte a uretrei (canalul care transporta urina si lichidul seminal din penis) si produce fluidul care include sperma produsa de testicule.

  1. Cum este efectuata biopsia de prostata?

O biopsie de prostata poate fi efectuata in mai multe moduri:

  • Metoda transrectala. Aceasta este efectuata prin rect si este cea mai uzuala.
  • Metoda perineala. Aceasta este efectuata prin pielea dintre scrot si rect.
  • Metoda transuretrala. Aceasta este efectuata prin uretra, cu ajutorul unui cistoscop (un tub flexibil si dispozitiv de vizualizare), doar in cazuri specifice!

Ecografia este utilizata, de obicei, pentru a examina glanda prostatica si a ghida acul de biopsie.

  1. Cand am nevoie de o biopsie de prostata?

O biopsie de prostata este precedata de o ecografie prostatica. Aceasta din urma se poate efectua si fara a fi urmata de o biopsie prostatica. Ecografia se bazeaza pe tehnologia de ultrasunete, asemanatoare cu mecanismele de orientare ale anumitor specii in natura gen delfin! Se introduce un transducer/dispozitiv cilindric prin anus, procedura nefiind dureroasa, se folosesc lubrifiante - se efectueaza dupa ce alte teste arata ca poate exista o posibila patologie problema cu glanda prostatica. Este cea mai buna metoda de a stabili diagnosticul de cancer de prostata. Medicul poate recomanda o biopsie in cazul in care nivelul antigenului speficic prostatic (PSA) – o analiza de sange – este crescut sau daca descopera o excrescenta /nodul in timpul examenului rectal. In cadrul examenului digital rectal, medicul introduce un deget in anus pentru a observa daca prostata este marita sau prezinta modificari. O alta procedura inainte de efectuarea biopsiei este ecografia, care presupune introducerea unui tub subtire prevazut cu o mini-camera video in care sunt captate imagini ale prostatei.

  1. Care sunt riscurile unei biopsii de prostata?

Cateva posibile complicatii ale unei biopsii de prostata pot include:

  • Echimoze si disconfort la locul biopsiei
  • Hemoragie, hemospermie(sange in sperma) sau sange in scaun. Aceste efecte secundare nu necesita aproape niciodata masuri suplimentare sau interventii
  • Infectie urinara gen prostatita, se va trata cu antibiotice
  • Probleme la urinare

Poti prezenta si alte riscuri in functie de starea ta de sanatate. O urinare dificila poate sa se exacerbeze. Asigura-te ca discuti cu medicul despre orice nelamurire inainte de procedura.

  1. Cum ma pregatesc pentru o biopsie de prostata?

Cateva lucruri la care te poti astepta inainte de o biopsie de prostata includ:

  • Medicul iti va explica procedura si ii vei putea adresa intrebari.
  • Vei fi rugat/a sa semnezi un formular de consimtamant pentru efectuarea procedurii. Citeste formularul cu atentie si pune intrebari daca ai neclaritati.
  • Comunica medicului daca ai sensibilitate sau alergie la orice medicament, latex, banda si anestezie.
  • Asigura-te ca medicul are o lista cu toate medicamentele eliberate cu sau fara reteta, precum vitaminele si suplimentele naturiste pe care le iei.
  • Spune medicului daca ai antecedente de tulburari de coagulare sau daca luati medicamente care subtiaza sangele (anticoagulante), aspirina sau alte medicamente care afecteaza coagularea sangelui. Este posibil sa fie nevoie sa intrerupi administrarea acestor medicamente inainte de procedura.
  • In general, nu este necesara nicio pregatire prealabila, cum ar fi sedarea sau sa nu mananci nimic, pentru metoda transrectala sau perineala. Daca se utilizeaza metoda transuretrala (doar exceptional!), este posibil sa se utilizeze anestezia generala. Daca urmeaza sa se efectueze anestezia generala, este posibil sa ti se recomande sa nu mananci si sa nu bei nimic inainte de procedura, in general, dupa miezul noptii. Medicul iti va furniza instructiuni specifice.
  • Daca medicul utilizeaza metoda transrectala, este posibil sa fie nevoie sa efectueze o clisma in noaptea dinainte sau in dimineata biopsiei.
  • Poti lua un sedativ inainte de procedura pentru a te ajuta sa te relaxezi. Deoarece sedativul iti poate provoca somnolenta, va trebui sa ai pe cineva care sa te conduca acasa.
  • La recomandarea medicului, se prescriu antibiotice cu o zi inainte de efectuarea biopsiei si sa continui timp de cateva zile dupa aceea. Acest lucru ajuta la prevenirea infectiilor.
  • Urmeaza orice alte instructiuni primite de la medic in vederea pregatirii.
  1. Cum este efectuata biopsia de prostata?

De obicei, biopsia de prostata este efectuata in ambulatoriu. Procedurile pot varia in functie de starea ta de sanatate si de practicile medicului. Procedura dureaza aproximativ 10 minute – un ac este introdus in prostata cu un dispozitiv special gen aparat de capsat automat prin peretele rectului ,la acest nivel neexistand receptori durerosi in prostata pentru a recolta celulele care urmeaza sa fie analizate. De obicei, medicul recolteaza mai multe mostre din diferite parti ale prostatei. Ideea unei asemenea proceduri va iti poate induce o stare de nervozitate, fiindca poate parea dureroasa, insa biopsia in general produce doar un usor disconfort. Poti observa o cantitate redusa de sange in urina ori sperma sau poti sangera la nivelul anusului. Toate aceste semne pot fi prezente timp de cateva zile pana la o saptamana.

  1. Ce se intampla in timpul unei biopsii de prostata?

In general, o biopsie de prostata decurge conform unuia dintre aceste procese:

Metoda transrectala este standard

  • Vei indeparta imbracamintea si te vei imbraca intr-un halat pus la dispozitie de catre spital.
  • Te vei aseza pe partea stanga, cu genunchii indoiti.mai degraba in pozitie ginecologica!
  • Acest tip de biopsie poate fi efectuata la dorinta cu un extra anestezic local pentru a amorti tesutul prin care va fi introdus acul.
  • Se utilizeaza intotdeauna ecografia transrectala pentru a ghida plasarea acului de biopsie.
  • Medicul va utiliza un instrument specific cu arc, care introduce rapid un ac prin peretele rectului in glanda prostatica. Poti simti disconfort sau presiune atunci cand acul intra in glanda prostatica.
  • Acul este introdus de mai multe ori pentru a preleva probe de tesut din diferite locuri ale glandei.
  • Probele de tesut de prostata vor fi trimise la laborator pentru examinare.

Metoda perineala - extrem de rara

  • Vei indeparta imbracamintea si vei imbraca un halat pus la dispozitie de catre spital.
  • Te vei aseza pe partea stanga, cu genunchii indoiti, sau pe spate, cu genunchii indoiti si departati.
  • Pielea dintre scrot si rect va fi curatata cu o solutie antiseptica.
  • Vei simti varful acului atunci cand este injectat anestezicul local. Acest lucru poate cauza o scurta senzatie de intepatura.
  • Odata ce zona este amortita, medicul poate efectua o mica incizie (taietura) in piele.
  • Acul de biopsie va fi introdus prin incizie in prostata de cateva ori, pentru a preleva probe de tesut din diferite locuri ale glandei.
  • Acul de biopsie va fi indepartat si va fi aplicata presiune ferma pe locul biopsiei pana cand sangerarea se opreste. De obicei, nu sunt necesare suturi.
  • Probele de tesut de prostata vor fi trimise la laborator pentru examinare.
  1. Ce se intampla dupa o biopsie de prostata?

Procesul de recuperare va varia in functie de tipul de anestezie utilizata. Daca ti s-a administrat anestezie generala, vei fi transportat/a intr-o camera de recuperare pentru monitorizare. Odata ce tensiunea arteriala, pulsul si respiratia sunt stabile si esti vigilent/a, vei fi transportat/a in salonul de spital sau vei fi lasat/a sa pleci acasa.

Daca a fost utilizat un anestezic local, poti reveni la alimentatia si la activitatile normale, cu exceptia cazului in care primesti alte instructiuni. Poti simti nevoia de a urina sau de a avea scaun dupa biopsie. Aceasta senzatie ar trebui sa treaca dupa cateva ore.

Este posibil sa obseri sange in urina sau in scaun timp de cateva zile dupa biopsie. Acest lucru este normal. Sangele, fie rosu sau maro rosiatic poate fi, de asemenea, prezent in sperma timp de cateva saptamani dupa biopsie. Si acest lucru este normal.

Locul biopsiei poate fi sensibil sau inflamat timp de cateva zile dupa biopsie. Ia un medicament analgezic pentru inflamatie, conform recomandarilor medicului. Aspirina sau alte medicamente analgezice pot creste riscul de sangerare, asadar ia numai medicamentele recomandate.

Contacteaza medicul daca prezinti oricare dintre urmatoarele simptome:

  • Febra si/sau frisoane
  • Cresterea cantitatii de sange in urina sau in scaun
  • Durere abdominala sau pelvina
  • Probleme la urinare
  • Schimbarea aspectului sau mirosului urinei ori senzatie de arsura la urinare (pot fi semne de infectie)

Poti primi alte instructiuni de la medic, in functie de situatia ta particulara.

  1. Care sunt principalele aspecte pe care trebuie sa le cunosc?

Inainte de a accepta testul sau procedura, asigura-te ca stii:

  • Denumirea testului sau procedurii
  • Motivul pentru care efectuezi testul sau procedura
  • La ce rezultate sa te astepti si semnificatia acestora
  • Riscurile si beneficiile testului sau ale procedurii
  • Care sunt posibilele efecte adverse sau complicatii
  • Cand si unde urmeaza sa efectuezi testul sau procedura
  • Cine va efectua testul sau procedura si care sunt calificarile persoanei respective
  • Ce s-ar intampla daca nu ai efectua testul sau procedura
  • Alte teste sau proceduri alternative la care sa te gandesti
  • Cand si cum vei primi rezultatele
  • La cine sa apelezi dupa test sau procedura daca ai intrebari sau probleme
  • Cat costa testul sau procedura

Surse de informatie:

www.hopkinsmedicine.org

www.webmd.com

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.