Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Artroplastia unicompartimentala de genunchi prin abord minim-invaziv “Oxford Partial Kee”

Articol de Sef De Lucrari Dr. Vlad Predescu Medic primar Ortopedie si traumatologie
Artroplastia unicompartimentala de genunchi prin abord minim-invaziv “Oxford Partial Kee”

In Ponderas Academic Hospital, Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie, efectueaza artroplastia unicompartimentala de genunchi prin abord minim-invaziv, utilizand cel mai folosit implant din lume la ora actuala – “Oxford Partial Kee” – cu eficacitate foarte buna dovedita clinica, cu 94% supravietuire a implantului la 15 ani.

Artroplastia unicompartimentala de genunchi poate fi prima alternativa de protezare, atunci cand pacientul se prezinta devreme la medic, cand artroza avansata este limitata doar la o anumita portiune a articulatiei. Chirurgul ortoped poate interveni astfel intr-un stadiu al artrozei in care articulatia nu este complet distrusa. Denumita si artroplastie partiala a genunchiului, procedura inlocuieste jumatate de genunchi, pastrand ligamentele, meniscul si cartilajul articular sanatos de  partea cealalta. Avantajul esential este ca partile sanatoase ale genunchiului sunt conservate. Asfel, multi pacienti remarca ca miscarea este mai aproape de cea naturala, iar genunchiul se indoaie foarte bine.  In cazul pacientilor atenti selectati, aceasta procedura permite obtinerea unor rezultate excelente pe termen mediu si lung, atat in cazul persoanelor tinere, cat si la cei in varsta.

Artroplastia de genunchi – solutie pentru artroza avansata de genunchi

Povara artrozei genunchiului este imensa – se estimeaza ca riscul de a dezvolta de-a lungul vietii artroza simptomatica este de 50%, cu jumatate din cazuri fiind diagnosticate la varsta de 55 de ani. Iar tendinta este in crestere, in mare parte din cauza imbatranirii populatiei si cresterea prevalentei factorilor de risc, in special a obezitatii.

Scopul artroplastiei de genunchi este remiterea durerii, restaurarea functiei genunchiului cu reluarea activitatilor obisnuite si imbunatatirea calitatii vietii pacientului.

Exista doua optiuni chirurgicale pentru a trata artroza avansata a genunchiului care nu raspunde la tratamentul conservator:

  • Artroplastia unicompartimentala de genunchi – in care se inlocuieste doar acea portiune din articulatie care a fost afectata
  • Artroplastia totala de genunchi – in care este inlocuita intreaga articulatie afectata

Ce pacienti beneficiaza cel mai mult de proteza unicompartimentala de genunchi?

Pentru a fi un bun candidat la artroplastia unicompartimentala de genunchi, artroza trebuie sa fie limitata doar la o portiune a articulatiei. In plus, este posibil sa nu fii eligibil pentru procedura in urmatoarele situatii:

  • Artrita inflamatorie
  • Rigiditate semnificativa a genunchiului
  • Afectarea ligamentelor

Cu o selectie atenta a pacientilor, procedura de protezare partiala a genunchiului permite obtinerea unor rezultate excelente pe termen mediu si lung atat la pacientii tineri, cat si la cei in varsta:

  • In cazul pacientilor tineri, ofera posibilitatea de a conserva cat mai mult os, ceea ce va ajuta intr-o faza evolutiva ulterioara, cand va fi nevoie de operatia de revizie (de inlocuire a unei proteze deteriorate)
  • In cazul pacientilor in varsta, inlocuirea partiala a genunchiului este o operatia mai putin stresanta, efectuata prin abord minim-invaziv, cu mai putina durere si risc scazut de sangerare intraoperatorie 

 

In ce consta interventia de artroplastie unicompartimentala a genunchiului?

Atunci cand pacientul se prezinta devreme la medic, chirurgul ortoped poate interveni intr-un stadiu al artrozei limitate doar la o anumita portiune a articulatiei. Conceptul artroplastiei unicompartimentala de genunchi consta in inlocuirea doar a portiunii distruse a genunchiului, cu conservarea cat de mult este posibil a ligamentelor, meniscului, cartilajului si osului de partea cealalta sanatoasa.

In artroza genunchiului, cartilajul care protejeaza oasele se degadeaza treptat. Aceasta distrugere poate sa apara pe toata suprafata cartilajului sau doar intr-o anumita portiune a articulatiei (compartiment):

  • Compartiment medial (portiunea interna a genuchiului)
  • Compartiment lateral (portiunea externa)
  • Compartiment patelo-femural (in fata genuchiului, intre rotula si femur)

In artroplastia unicopartimentala, se protezeaza jumatate din articulatie, compartimentul distrus fiind inlocuit cu un implant din metal si plastic cu duritate inalta. Operatia dureaza 1-2 ore si are 3 etape:

  • Pregatirea osului. Chirurgul ortoped foloseste fierastraie speciale pentru a indeparta cartilajul din compartimentul distrus si osul de dedesupt lezat.
  • Pozitionarea implantului metalic. Cartilajul si osul indepartat vor fi inlocuite cu un implant dintr-un metal special pentru a recrea suprafetele articulare ale genunchiului. Aceste portiuni metalice vor fi cimenatate la nivelul osului.
  • Insertia unui menisc dintr-un plastic special extrem de dur (polietilena) care va fi plasat intre cele doua componente metalice pentru a crea o suprafata care sa alunece neted.

Artroplastia unicompartimentala de genunchi prin abord minim-invaziv

In trecut, artroplastia unicompartimentala se efectua printr-un abord standard anterior, cu dislocatia rotulei, asa cum se procedeaza in cazul artroplastiei totale de genunchi. Astazi, procedura se efectueaza minim-invaziv, folosindu-se incizii mediale de dimensiuni mai mici, comparativ cu cele din artroplastia totala de genunchi, ceea ce reduce afectarea muschilor si tendoanelor din jurul genunchiului. Abordul prin incizii mici inseamna un timp redus de spitalizare si o recuperare mai rapida pentru pacient.

Complicatii posibile

Asemanator oricarei interventii chirurgicale, exista riscuri posibile. Medicul ortoped va discuta cu tine fiecare risc posibil si va aplica masuri specifice care sa ajute la preventia complicatiilor potentiale. Desi rare, cele mai frecvente complicatii sunt: aparitia trombilor venosi, traumatismul nervilor si vaselor, durere continua, precum si riscul anesteziei.

Care sunt avantajele pentru pacient ale alegerii artroplastiei unicamerale de genunchi?

Comparativ cu proteza totala de genunchi, avantajul esential al artroplastiei partiale de genunchi este acela ca partile sanatoase ale genunchiului sunt conservate. Deoarece se pastreaza ligamentele, meniscul si cartilajul articular sanatos de partea cealalta, multi pacienti remarca ca noua articulatie se simte “natural”, ca miscarea in articulatie este aproape naturala si ca genunchiul se poate indoi foarte bine. 

De asemenea, deoarece operatia se efectueaza prin incizii mai mici si mai putin invazive, timpul petrecut in spital se reduce, iar recuperarea si intoarcerea la activitatile normale este mai rapida decat in cazul protezei totale. Frecvent, pacientii se externeaza dupa 1-3 zile de spitalizare si isi reiau activitatile de zi cu zi la 4-6 saptamani dupa interventie.

Avantajele artroplastiei unicompartimentale de genunchi sunt:

  • Recuperare rapida
  • Durere dupa interventie scazuta
  • Sangerare intraoperatorie redusa

Care sunt potentialele dezavantaje ale artroplastiei unicompartimentale de genunchi?

Comparativ cu artroplastia totala de genunchi, posibilele dezavantaje ale protezei partiale constau intr-o ameliorare mai putin predictiva a durerii si necesitatea unei operatii ulterioare, daca artroza se va dezvolta in partile care nu au fost inca inlocuite.

Surse de informatie:

  • Unicompartmental Knee Arthroplasty Technique, Nanne P Kort, MD, PhD, Medscape
  • Int Orthop. 2010 Dec, Long-term clinical results of the Oxford medial unicompartmental knee arthroplasty
  • Bone Joint J. 2015 Oct, Unicompartmental knee arthroplasty is the glass half full or half empty? D. W. Murray, MD
  • www.oxfordpartialknee.net/emea

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie, Ponderas Academic Hospital