Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Acupunctura – tratament complementar pentru diverse boli la copii si adulti

Articol de Dr. Lacramioara Dobrin Medic primar Pediatrie

Acupunctura se bazeaza pe ideea ca organele si functiile corpului se afla in corelatie cu un punct de pe tegument. Actiunea asupra acestui punct, care poate fi mecanica, prin ac sau masaj, chimica sau electrica, este urmata de reglarea functiei sau organului corespunzator aflat in suferinta.

Proiectia intr-un punct cutanat a unei suferinte organice se regaseste, de asemenea, si in medicina clasica. Sunt bine cunoscute punctele dureroase din apendicita, colecistita etc. Medicina antica chineza nu face decat sa gaseasca pentru toate organele si functiile corpului astfel de corelatii.

In 1953, Grenier a masurat parametrii electrici ai punctului de acupunctura si a constatat ca un punct de pe tegument aflat in corelatie cu un organ bolnav dispune de o rezistivitate electrica mai mica decat cea a zonelor inconjuratoare si un potential electric mai mare. Actiunea asupra acestui punct are ca urmare restabilirea parametrilor electrici corespunzatori celor fiziologici, fenomen care se petrece paralel cu cel de restabilire a starii de sanatate a organismului.

Acupunctura nu se substituie complet terapiei medicamentoase, ci o completeaza sau o continua cand situatia o impune. Ea poate fi aplicata in scopul redresarii unor functii dereglate influentand reactiile organismului la boala.

Cui se adreseaza acupunctura?

In primul rand adultilor si copiilor care sufera de diverse afectiuni in anumite faze de evolutie mai ales cele initiale.

Exista o lista oficiala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in care sunt prezentate afectiunile cu cea mai mare adresabilitate si in care acupunctura a inregistrat efecte terapeutice certe printre care se regasesc:

  • Cefaleea
  • Sindromul cervicobrahial
  • Sciatica
  • Lombalgia
  • Algiile in regiunea genunchiului
  • Nevralgiile dentare
  • Rinitele alergice
  • Faringitele acute si cronice
  • Spasmul esofagian
  • Gastrite acute si cronice
  • Ulcerul peptic
  • Dizenteria bacilara
  • Dismenoreea

O alta categorie de pacienti care pot beneficia de acupunctura sunt cei activi, care muncesc mult si sunt stresati, surmenati si obositi si se confrunta cu stari de anxietate si depresie.

De asemenea, in cazul persoanele cu un status fiziologic adaptat la efort - sportivii de performanta, scufundatorii, alpinistii, astronautii, persoanele care muncesc in conditii care necesita consum energetic mare - acupunctura poate sa ofere imbunatatirea performantelor, recuperarea rapida in caz de accidentari sau refacerea completa dupa efortul pe care competitiile sau solicitarile profesionale le impun.

Dar si oamenii sanatosi care vor sa se simta mai bine pot folosi acupunctura in acest scop. Exista terapii acupuncturale de armonizare si infrumusetare folosite in special de catre femei (acupunctura pentru silueta, acupunctura cosmetica).

In ce consta tratamentul

Acele sunt speciale, de unica folosinta si sunt mult mai subtiri comparativ cu cele folosite pentru tratamentele injectabile clasice, deci manevrele nu sunt la fel de dureroase ca la o injectie obisnuita. Exista si posibilitatea de a fixa mici bilute magnetice in zonele accesibile, pe punctele de acupunctura care vor fi lasate pe loc cateva zile, perioada in care sunt masate periodic. Totusi, eficienta este mai mica comparativ cu acele utilizate prin metoda clasica.

Text: Dr. Lacramioara Dobrin, Medic Specialist Pediatru, Competenta in Acupunctura

Sursa de informatii:

ACUPUNCTURE: REVIEW AND ANALYSIS OF REPORTS ON CONTROLLED CLINICAL TRIALS, WHO Symposium, 1979