Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

3 Martie 2020, Ziua Mondiala a auzului

3 Martie 2020, Ziua Mondiala a auzului

“Nu lasa pierderea auzului sa-ti puna bariere” – sarbatorim anul acesta Ziua Mondiala a Auzului oferind persoanelor care se confrunta cu tulburari de auz posibilitatea diagnosticarii sindromului Meniere in vederea stabilirii tratamentului adecvat si sansa detectarii timpurii a mutatiilor genetice implicate in hipoacuzia nou-nascutului.

In toate etapele vietii, o buna sanatate a urechii ne ajuta in comunicare si ne conecteaza unul cu celalalt de-aproape, dar si la nivel global. Pentru cei care sufera de pierderea auzului, interventiile optime si precoce pot facilita accesul la educatie, la munca si comunicare.

Aproximativ 466 de milioane de oameni – peste 5% din populatia lumii – sufera de pierderea auzului. Dintre acestia, 34 de milioane sunt copii. Pierderea auzului poate avea cauze genetice sau poate fi determinata de complicatii la nastere, anumite boli infectioase, infectii cronice la nivelul urechilor, folosirea anumitor medicamente, expunerea la zgomote puternice si inaintarea in varsta.

Hipoacuzia (pierderea auzului) de cauza genetica- frecventa cauza de surditate in randul nou-nascutilor

Cele mai frecvente cauze ale hipoacuziei la nou-nascuti sunt datorate cauzelor genetice. De asemenea, anumiti factori de mediu pot sa determine pierderea auzului, iar in anumite situatii poate sa existe o asociere de factori de mediu (de exemplu o infectie maternala in perioada sarcinii, o anumita complicatie survenita la nastere) si factorii genetici.

Genele contin instructiuni pentru functionarea si dezvoltarea celulelor in organism. Exista multe gene care sunt implicate in auz, iar uneori genele nu se formeaza asa cum ar trebui – aceasta situatie se numeste mutatie. Anumite mutatii au legatura cu pierderea auzului si pot fi transmise de la parinte (care poate sa aiba sau nu hipoacuzie) la copil.

Pierderea auzului poate fi singura problema de sanatate a copilului ( surditate non-sindromica) sau poate sa asocieze si alte tulburari, cum ar fi tulburari de vedere (surditate sindromica).

Posibilitatea testarii genetice pentru surditate genetica

In cadrul Genetic Center, ai la dispozitie pachete speciale prin care exista posibilitatea de a efectua teste de screening pentru depistarea problemelor auditive si screening neonatal pentru mutatiile cele mai frecvente din mucoviscidoza, surditate genetica si deficit de  Alfa -1 antitripsina. De asemenea, prin intermediul testului GeneScreen. exista posibilitatea ca viitorii parinti sa afle daca sunt purtatori de mutatii care pot  sa fie transmise copiilor lor, printre acestea  numarandu-se si mutatii genetice care se asociaza cu surditatea.

Boala Meniere si posibilitatea de a fi diagnosticata

Boala Meniere este considerata a fi determinata de excesul de fluid care este in mod normal prezent in urechea interna. Boala Meniere este caracterizata de episoade de vertigo, pierderea fluctuanta a auzului la frecvente joase, tinnitus si senzatie de plenitudine in ureche. Boala se manifesta frecvent la varstele de 20-50 de ani.

Diagnosticul bolii este efectuat de obicei prin teste de auz si examen RMN. Recent, rezolutia de inalta calitate a examenului RMN a facut posibila examinarea urechii interne si documentarea hidropsului in boala Meniere. In lume, aceasta metoda este foarte noua, iar in Romania este efectuata doar in cadrul Retelei  de Sanatate REGINA MARIA de catre o echipa supraspecializata.

Ziua Mondiala a Auzului este sarbatorita in fiecare an in data de 3 martie de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) cu scopul de a creste la nivel global gradul de constientizare asupra prevenirii pierderii auzului.

Cat de extinsa este problematica tulburarilor de auz

  • Se estimeaza ca, pana in 2050, peste 900 de milioane de oameni vor suferi de pierderea auzului.
  • 60% dintre copiii cu deficiente de auz prezinta cauze care pot fi prevenite.
  • 1.1 miliarde de tineri (12-35 de ani) prezinta risc de pierdere a auzului ca urmare a expunerii la zgomote puternice.
  • Persoanele cu probleme de auz pot beneficia de tratament cand depistarea este precoce – exista dispozitive de auz, implanturi cohleare si alte dispozitive etc..

Surse de informatie:

www.who.int

www.geneticcenter.ro

www.merckmanuals.com

Afla la mai multe despre:

Problemele de auz la nou-nascutul prematur

Implantul cohlear daruieste bucuria sunetelor copiilor fara auz