Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Journey II - cea mai noua si mai anatomica proteza de genunchi

Articol de Sef De Lucrari Dr. Vlad Predescu Medic primar Ortopedie si traumatologie
Journey II - cea mai noua si mai anatomica proteza de genunchi

Sef de Lucrari Dr. Vlad Predescu foloseste cu succes in Ponderas Academic Hospital cea mai noua si mai anatomica proteza de genunchi – implantul Journey II, Smith & Nephew.

Este o proteza noua cu mari sperante pentru pacientii cu artroza avansata a genunchiului. Pana in prezent, nici un genunchi protezat nu reusea sa replice identic genunchiul natural. Journey II este un concept nou, este, la ora actuala, implantul care mimeaza cel mai mult anatomia genunchiului normal. In plus, designul si mecanica noului implant reusesc sa replice nu numai ligamentul incrucisat posterior, ca in cazul protezelor clasice, dar si ligamenul incrucisat anterior, care este foarte important in stabilitatea articulatiei genunchiului. Pentru pacient, asta inseamna o miscare foarte naturala a genunchiului protezat. Insa cea mai mare diferenta consta in recuperarea rapida. Dupa doar doua saptamani de la operatie, pacientul va putea renunta la cadru si se va putea sprijini doar in baston. Iar dupa programul de reabilitare medicala, pacientii isi pot relua stilul de viata activ, pot sa reinceapa sa practice sporturile preferate” – a subliniat Dr. Vlad Predescu caracteristicele unice ale implantului Journey II.

Pentru pacient, avantajele implantului de genunchi Journey II sunt importante:

  • Restaurarea miscarii cat mai naturale a genunchiului
  • Stabilitate crescuta a articulatiei
  • Recuperare rapida
  • Durabilitate lunga

Ce aduce nou implantul Journey II

Noul implant mimeaza cat mai mult anatomia si functia genunchiului

Senzatia ca genunchiul protezat functioneaza cat mai natural depinde de modul in care muschii, ligamentele si tendoanele sunt afectate in timpul interventiei chirurgicale, pe de o parte, iar pe de alta parte de forma implantului la nivelul femurului dupa operatie.

Din cauza formei usor nenaturale a implantelor traditionale, muschii si ligamentele in jurul noii articulatii trebuie sa functioneze mai intens, fiind suprasolicitati. Aceasta duce la durere articulara, oboseala musculara si senzatia de nefiresc pe care o au pacientii cand merg sau indoaie genunchiul, uneori la luni de zile dupa operatie.

Pe de alta parte, Journey II copiaza anatomia si functia genunchiului. Pentru pacient asta inseamna ca miscarea genunchiului protezat va fi cat mai naturala, iar recuperarea va fi mai rapida.

Noul implant ofera o stabilitate crescuta la nivelul articulatiei genunchiului

Atunci cand un genunchi este deformat din cauza artrozei, sunt afectate si ligamentele incrucisate -  ligamentul incrucisat anterior (LIA) si ligamentul incrucisat posterior (LIP). Acestea sunt foarte importante pentru stabilitatea genunchiului si contribuie la miscarea naturala cand genunchiul este complet intins sau complet indoit.

Pana in prezent, nici un alt implant nu a reusit sa replice ambele functii. Progresul tehnologic, designul si mecanica noului implant JOURNEY II permit sa se reproduca ambele ligamente incrucisate, LIA si LIP, acesta din urma fiind chiar mai important decat LIA pentru stabilitatea articulatiei.

Noul implant are o durata de viata lunga

Durata de viata a unui implant de genunchi este semnificativ influentata de materialele folosite. Journey II foloseste materiale cu frecare redusa, ceea ce confera noului implant o durabilitate mare, in jur de 20 de ani.

Surse de informatie: The JOURNEY II Knee, www.smith-nephew.co

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Consultant: Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie, Ponderas Academic Hospital