Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Metastaze pulmonare operate prin abord minim invaziv prin chirurgie toracica video asistata (VATS)

Articol de Dr. Felix Dobritoiu Medic specialist Chirurgie toracica
Metastaze pulmonare operate prin abord minim invaziv prin chirurgie toracica video asistata (VATS)

Metastazele pulmonare sunt formatiuni tumorale maligne care se dezvolta la nivelul tesutului pulmonar si care isi au originea intr-un cancer format initial in alt organ. Celule canceroase pot fi angrenate in torentul sangvin sau cel limfatic si ajung la nivelul tesutului pulmonar, unde se dezvolta ca noi tumori. O metastaza pulmonara este diferita de un cancer pulmonar care s-a dezvoltat initial in plaman, iar tratamentul acestora este, de asemenea, diferit.
 

Aproape toate cancerele pot metastaza la nivel pulmonar. Cele mai frecvente neoplasme care dau metastaze pulmonare sunt:

  • Cancerul de vezica urinara
  • Cancerul de san
  • Cancerul de colon
  • Cancerul renal
  • Cancerul ovarian
  • Cancerul tiroidian
  • Melanomul

Cum este tratat un pacient care a fost diagnosticat cu un cancer cu metastaze pulmonare?

In momentul in care un pacient a fost diagnosticat cu metastaze pulmonare, acesta trebuie tratat corespunzator cat mai rapid. Tratamentul ideal este o combinatie, foarte bine cantarita, intre tratamentul chirurgical si tratamentul oncologic.
Chirurgia intervine in managementul metastazelor pulmonare in:

  • Diagnostic - biopsia permite un diagnostic de certitudine
  • Tratament curativ - excizia metastazelor (indepartarea acestora)
  • Tratament paleativ - in cazul pacientilor in stadii avansate, depasiti din punct de vedere al tratamentului chirurgical curativ

Metastazele pulmonare pot fi operate minim invaziv prin chirurgia toracica video-asistata (VATS)

In Ponderas Academic Hospital, Dr. Felix Dobritoiu, medic specialist chirurgie toracica, opereaza metastazele pulmonare folosind tehnici minim invazive video asistate (VATS).

„Chirurgia toracica video-asistata (VATS) aduce o serie de avantaje pacientului operat, cu atat mai mult cu cat acesta este un pacient la care s-a diagnosticat un cancer avansat. Aceste avantaje sunt datorate faptului ca operatia se face prin abord minim invaziv, ceea ce face ca agresiunea asupra cutiei toracice sa fie minora. Deoarece se efectueaza incizii de mici dimensiuni, de 1-2 cm, fara departarea si lezarea coastelor, fara lezari de mari dimensiuni ale tegumentului si muschilor intercostali, pacientul va avea dureri reduse dupa operatie, care vor ceda la antialgice uzuale, iar recuperarea va fi mult mai rapida. Practic, pacientul va putea fi externat dupa 2-3 zile ” – a subliniat Dr. Dobritoiu avantajele chirurgiei video-asistate (VATS) in tratamentul metastazelor pulmonare.

Un alt avantaj al minim invazivitatii, in cazul pacientilor cu metastaze pulmonare, este ca in cadrul unei singure interventii chirurgicale se poate face atat biopsia, pentru diagnostic, cat si excizia formatiunii tumorale metastatice (biopsie excizionala), cu riscuri si complicatii minime.
Daca formatiunea tumorala este usor abordabila, periferica si de mici dimensiuni, rezectia poate fi efectuata printr-o singura incizie de aproximativ 2 cm, incizie prin care va fi exteriorizat si tubul de drenaj pleural. In cazul metastazelor multiple, metastazelor bilaterale sau metastazelor complexe, excizia chirurgicala se va face dupa ce se vor pune in balanta riscurile si beneficiile pe care aceasta le va aduce pacientului.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.