Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Viata in maternitatea Baneasa in vremea pandemiei

Nasterea reprezinta in continuare o urgenta medicala. Ea nu poate sa fie nici anulata si nici amanata pana ce trece problema pandemiei de coronavirus.
Daca pana de curand femeile insarcinate isi faceau planuri despre cum vor naste tinute de mana de sotii lor si cum partenerul va sta alaturi de ele zi si noapte pe perioada spitalizarii, impartind aceeasi rezerva si traind impreuna bucuria nasterii sau despre cum vor sarbatori cu nasii, prietenii si familia prima saptamana acasa cu bebelusul, ca sa nu mai zicem de plimbarile in 3 in parc sub pomii infloriti, lucrurile au luat pentru ele o intorsatura dramatica si complet neprevazuta.
Femeia insarcinata este nevoita acum sa fie singura singurica, sotul o poate doar conduce pana la usa spitalului si de acolo vor discuta doar prin telefon. In cazul in care ea alege sa nasca la un spital privat, lucrurile sunt totusi incurajatoare, in sensul in care personalul din spital va pastra legatura cu tatal si il va tine la curent cu nasterea si starea mamei si a copilului, pana isi revine ea si poate sa il sune direct. Dar pana acolo, mai sunt cativa pasi de urmat.
Fiecare pacienta care ajunge in spital trece printr-un filtru de dezinfectare si apoi triaj epidemiologic, inclusiv masurarea temperaturii.  Ca o extra masura de siguranta, inainte de nastere, femeia insarcinata este testata pentru COVID-19 si pana la primirea rezultatului este tinuta in izolator, pe un circuit separat. Doar daca rezultatul este negativ, ea poate sa continuie traseul in spital pentru nastere, post nastere si sederea in rezerva.  In felul acesta si ea, dar si celelalate paciente, copii si cadre medicale sunt in siguranta si protejati.
Pacienta va primi vizitele medicilor dar si ajutorul asistentelor, ale infirmierelor, ale consilierului de alaptare si a personalului Patient Care, dedicati sa le ajute pe toata perioada spitalizarii. Ea va fi ajutata inclusiv la externare pentru stransul bagajului, imbracat si caratul bebelusului pana la iesire, de unde este preluata de un membru al familiei.
Dar presiunea si stresul sunt la cote maxime, mai ales cu toate stirile si problemele pe care le are acum intreg sistemul medical.

Dr. Hadi Rahimian Medic Primar Obstetrica Ginecologie si Directorul Spitalului REGINA MARIA Baneasa

Dr. Hadi

ClickSanatate: cum arata o zi in vremea pandemiei de coronavirus in SPITALUL BANEASA si pentru dvs?
H.R: Pot sa spun ca multe lucruri se intampla altfel, am fost nevoiti sa reinventam felul in care facem multe dintre activitati. Dar cata vreme asta ne tine in siguranta, facem ce este nevoie.
Cand ajungem la spital, ziua incepe la fel pentru toti.  Indiferent de cine esti, treci prin triajul epidemiologic, ne dezinfectam, ni se ia temperatura, apoi mergem sa ne echipam si ne apucam de treaba. Daca sunt vizite urgente de facut in sectie, apoi raportul de garda pe care il tinem sub forma de web conferinta ca sa nu stam multi intr-un loc. Discutam cazurile din spital, luam decizii impreuna, apoi fiecare isi vede de treaba lui. Ma mai vad cu colegii mei pe parcursul zilei pe holurile spitatului si pentru ca nu le mai vad fetele, simt nevoia sa ii opresc si sa ii intreb daca sunt ok. Mastile astea ascund foarte bine si frica si oboseala.  
Depinde de zi, dar orele noastre de program si mai ales ritmul din ultima perioada vin cu o mare presiune si pentru noi.  
Nasteri si interventii, consulturi, video conferinte cu experti medicali pe probleme COVID 19, medici epidemiologi si colegi de breasla din China, Germania, SUA, Franta pentru a ne pune la curent cu noile masuri de siguranta, cu tratamentele disponibile, dar mai ales cu ce sa facem mai bine din experienta celor care au trecut deja prin asta.
ClickSanatate: Ce va spun pacientele dvs, cum le afecteaza pe ele toata problema cu coronavirusul?
H.R: Este una din cele mai grele perioade pe care omenirea le-a trait in ultima suta de ani. Atat din perspectiva medicala, dar mai ales a necunoscutului. Sa fii insarcinata si sa aduci pe lume un copil in vremea pandemiei de coronavirus este o provocare maxima. Si un act de curaj din partea lor, pe care ele o sa il inteleaga mai tarziu. Am paciente care imi spun ca nu si-au imaginat ca vor fi singure la nasterea copilului lor, fara sot, fara familie, ca vor trimite doar o poza pe WhatsApp bunicilor si ca acum trebuie sa isi adune toate puterile sa treaca prin asta. Alte paciente se tem sa nu se intample ceva cu ele sau cu copiii lor din cauza virusului, mai ales daca mai au si o sarcina la risc. O pacienta mi-a spus de exemplu ca ea simte ca acest virus i-a “furat” momentul ei de fericire. Frica si nevoia de siguranta sunt sentimentele cele mai pregnante acum.
call conf

ClickSanatate: Cum le incurajati, ce le puteti spune?
H.R: Lor pot sa le spun doar atat: oricât de diferită ar fi experiența la naștere față de ce s-au așteptat, cel mai important este ca ele împreună cu copiii lor să plece acasă sănătoși. Iar noi facem toate eforturile să se întample asta.
ClickSanatate: Ce va sperie cel mai tare?
H.R: Putine lucruri ma sperie cu adevarat. Eu am trait vreme de razboi si cred ca daca Dumnezeu mi-a dat sa supravietuiesc atunci este cu un scop: ca sa fac ceva bun acum. Si mai cred ca daca esti medic si faci un sacrificiu ca sa salvezi pe cineva, inseamna ca ai facut ce trebuie. Nu ma gandesc cu teama. Dar ma gandesc cu responsabilitate. Pentru paciente si pentru copii, pentru toti colegii mei si pentru familie. Toate deciziile pe care le iau sunt cu gandul la ei. Asa ca in fiecare zi sunt preocupat de ce putem sa facem mai bine ca sa trecem sanatosi prin asta.   
ClickSanatate: Credeti ca Romania este pregatita sa faca fata acestei provocari?
H.R: sincer, nu stiu daca multe tari sunt pregatite pentru ce se intampla acum. O sa vedem la final. Ce cred insa este ca din toata treaba asta o sa iesim diferiti. Sper sa fim mai oameni.
ClickSanatate: Credeti ca politicienii nostru au luat pana acum deciziile corecte?
H.R: Nu comentez. Nu am timp sa fac politica, avem treaba.

Dr. Dana Zaciu, Medic primar si Sef Sectie Terapie Intensiva Neonatala

dr zaciu dana

ClickSanatate: Care este cea mai mare presiune pe care o simtiti pentru copiii de terapie intensiva din sectia dvs.
D.Z: Copii nascuti prematuri sau cu probleme asociate care stau acum in terapie intensiva nu au legatura cu noul virus. Ei s-ar fi nascut la fel si ar fi intampinat aceleasi greutati sau provocari cum le spunem noi. E greu insa pentru parintii lor care au deasupra si aceasta povara, o gramada de restrictii, un factor de stres in plus. Oricum in terapie intensiva accesul parintilor este minim, asa ca cei mici petrec cel mai mult timp doar cu noi. Si stim ca doar pe noi ne au. Ce am facut noi dintotdeauna a fost ca ni i-am “impartit” si le dam porecle si vorbim cu ei. Asistentele stiu ca pana ajung in bratele mamelor lor, ele sunt si mama si tata.
ClickSanatate: Cum afecteaza virusul copiii nascuti din mame infectate de COVID-19?
D.Z: Va pot spune doar din studii, in viata reala noi nu am gestionat niciun astfel de caz. Se pare ca virusul nu trece prin placenta si copiii nu se nasc infectati. Dar ce se poate intampla este ca ei sa ia virusul prin contact. Cazurile cu nou nascutii infectatii, putine de altfel, au mers bine. Asta nu inseamna ca ne asteptam ca un prematur sau cu alte afectiuni medicale sa mearga la fel de bine. Dar speram sa nu fie nevoie sa aflam niciodata si sa fie feriti cu totii. Suntem pregatiti sa facem fata chiar si acestei provocari, toti cunoastem protocoalele in vigoare.
ClickSanatate: Sunt mai panicate mamele in aceasta perioada? Care sunt temerile lor legate de copii?
D.Z: Fireste ca sunt. In primul rand ca isi dau seama ca nu pot sa puna un glob de sticla peste copil ca el sa nu fie atins de nimic. Apoi ne mai intreaba de vaccinare, cum sa faca sa evite expunerea dar totusi sa ii vaccineze. Daca alaptatul da imunitate copilului pentru coronavirus. Ce sa faca sa nu se imbolnaveasca etc.
ClickSanatate: Si ce le sfatuiti?
D.Z: Ca alaptatul creste foarte mult sistemul imunitar al copilului, dar pentru ca ele nu au avut boala, nu au cum sa ii transmita si lui anticorpii. Ca asta va ajuta pentru multe alte boli si pentru o dezvoltare cat mai echilibrata. In ceea ce priveste vaccinarea, ea nu trebuie amanata, sigur se gasesc solutii astfel incat ea sa aiba loc intr-un cadru sigur. Oricum, primele si cele mai importante vaccinuri se fac in maternitate, apoi la 2 luni. Speram sa se mai linisteasca lucrurile pana atunci.  
ClickSanatate: Ce este cel mai greu acum pentru munca unui neonatolog?
D.Z: Greu este pentru toata lumea, nu doar pentru noi. Pentru toti medicii, pentru asistente, infirmiere. Suntem insa uniti si pregatiti sa ne sprijinim unii pe ceilalti pana vom trece de asta.  Chiar am avut un moment zilele trecute in care m-am intalnit cu o asistenta din sectie care mi-a spus: ”doamna doctor, sper sa mai avem maini pana trece pandemia asta”. Apoi mi-a aratat mainile ei.  Erau identice cu ale mele si ale altor colegi. Avem aceste “urme ale coronavirusului” care ustura. Insa nu avem voie sa nu fim protejati.
asistenteD.Z: Cu siguranta va urma o perioada si mai grea decat cea de acum. Dar ne vom face meseria in continuare. Ceva ce e greu insa e gandul la familiile noastre. Ne rugam in fiecare zi sa fim cat mai in siguranta si sa ne protejam cat mai bine ca sa avem si grija de ei. Cu totii avem si copiii nostri sau parintii nostri de care trebuie sa avem grija. Iar ce vedem ca se intampla in jur, nu putem spune ca nu ne afecteaza.
Chiar daca experienta nasterii este diferita in zilele noastre pentru toata femeile care aduc pe lume copii in aceasta perioada, preocuparea pentru siguranta mamei si a copilului este cu siguranta cea care va face diferenta in felul in care incep drumul aceste familii.  

Publicat in 14 Aprilie 2020 https://clicksanatate.ro/cum-decurg-nasterile-in-vremea-noului-coronavirus/a19334357