Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tratamente injectabile - ramane inactiv

Aceste terapii trateaza liniile mici si ridurile asociate cu varsta, precum si ridurile profunde si pliurile nazolabiale mai mari.

Toxina botulinica

De cand injectiile cu toxina botulinica au fost folosite pentru prima data in scopuri cosmetice la sfarsitul anilor 1980, aceasta terapie a castigat multi adepti.  Potrivit Societatii Americane de Chirurgie Plastica Estetica, in 2012 (ultimul an pentru care exista date complete disponibile), producatorii au  livrat aproximativ 3,25 milioane de injectii cu toxina botulinica, transformand-o in cea mai importanta procedura cosmetica nechirurgicala din Statele Unite, in randul ambelor sexe si pentru aproape toate grupele de varsta (exceptie facand persoanele de 34 de ani sau mai tinere). Pe langa Botox, cea mai cunoscuta marca, mai exista doua alte marci de injectii cu toxina botulinicadisponibile (Dysport si Xeomin), si alte doua care sunt in curs de aprobare.

De ce este acest tratament pentru tratarea ridurilor si liniilor de expresie atat de popular? Injectiile cu toxina botulinica sunt relativ accesibile, incepand de la aproximativ 300$ per tratament; au foarte putine riscuri; si nu necesita peridoada de recuperare. Si sunt destul de eficiente la netezirea temporara a fetei, fruntii, gatului incretit. De-a lungul timpului, acestea inhiba formarea liniilor faciale permanente mai profunde.

Toxina botulinica de tip A este o proteina produsa de Clostridium botulinum. Daca ingerati aceasta bacterie in alimente conservate necorespunzator sau daca infecteaza o rana, aceasta poate provoca botulism, o boala rara dar din care se poate muri. Dar atunci cand dozele mici de toxina botulinica sterila, purificata sunt injectate in zone specifice ale muschilor, solutia nu patrunde in fluxul sangvin, si procedura este inofensiva. Cantitatea utilizata intr-un tratament cosmetic este mult mai mica decat cantitatea necesara pentru a provoca boli.

Toxina botulinica actioneaza prin blocarea eliberarii neurotransmitatorului acetilcolina, care ajuta la declansarea miscarii musculare. Prin blocarea acetilcolinei in cateva zone strategice, toxina botulinica interfereaza cu capacitatea de contractie a muschilor selectati, imobilizandu-i intr-un mod eficient. Muschii care controleaza expresiile faciale se relaxeaza, si cutele de pe piele se intind. Deoarece muschiul nu se poate contracta, nu se mai pot forma cute noi.

Injectiile cu toxina botulinica dureaza doar cateva minute si nu provoaca mult disconfort. Este posibil sa apara o usoara roseata, dureri de cap minore, sau ocazional vanatai minore, pentru cateva ore, pe care le puteti camufla folosind machiaj. Ar trebui sa observati o schimbare la aspectul dumneavoastra in trei pana la sapte zile, iar rezultatele dureaza, de obicei, timp de aproximativ trei sau patru luni. Daca le utilizati constant, efectele tind sa dureze mai mult.

Multi oameni se tem ca injectiile cu toxina botulinica le vor lasa o expresie nenaturala sau trasaturi„inghetate”sau asimetrice. Dar atunci cand sunt facute corespunzator, injectiile cu toxina botulinica nu ar trebui sa afecteze drastic capacitatea de a forma expresii faciale. In cazuri rare, injectiile facute in apropierea partii superioare a peopelor sau a sprancenelor pot ducela lasarea temporara a acestora. Dar de obicei efectele secundare sunt rare si foarte mici.

Cu toate acestea, siguranta in ceea ce priveste toxina botulinica este un motiv real de ingrijorare atunci cand aceasta este administrata de o persoana slab pregatita, neautorizata. Expertii avertizeaza asupra faptului ca o "petrecere cu Botox " in casa sau la biroul cuiva nu este un mod adecvat sau sigur pentru a primi un tratament medical, chiar si unul cosmetic. Feriti-va de asemenea de site-uri de internet care vand toxina botulinica din surse necunoscute. Acestea pot fi produse false sau pur si simplu o farsa pentru a va lua banii.

Toxina botulinica actioneaza asupra ridurilor dinamice: liniile gravate de expresii faciale, cum ar fi rasul, zambitul, incruntatul, crispatul, stransul din ochi si stransul din buze. Acesta nu trateaza eficient cutele adanci de la nas la gura, cunoscute sub numele de pliuri nasolabiale. Si, uneori, liniile de incruntare dinamice sunt prea adanc inradacinate sa se relaxeze. In aceste cazuri, este posibil sa aveti nevoie si de substante de umplere a tesuturilor moi pentru a ridica suprafata adancita a acestor linii. Toxina botulinica nu ajuta, de asemenea, la imbunatatirea aspectului ridurilor statice, care se formeaza din cauza fotoimbatranirii sau a imbatranirii cronologice. Pentru acestea se foloseste dermabraziunea cu laser. 

Toxina botulinica se foloseste de multe ori  in asociere cu alte proceduri cosmetice. Medicii o recomanda uneori impreuna cu dermabraziunea cu laser, deoarece pielea se vindeca mai bine atunci cand nu este in continua miscare, sau pentru a imbunatati rezultatele prin augmentarea tesutului moale. Injectiile cu toxina botulinica ar trebui administrate dupa lifting facial sau dupa dermabraziune, pentru a preveni reaparitia ridurilor pe fata si pielea proaspat intinsa.

Injecția cu toxină botulinică poate elimina liniile mai profunde și ridurile de pe frunte, dintre sprancene, de la colțul ochilor și din alte locații. Toxina botulinică acționează prin blocarea eliberării neurotransmițătorului acetilcolină, care ajută la declanșarea mișcării musculare, de la celulele nervoase.  Afectând mișcarea musculară, permite cutelor din piele să se întindă  și previne formarea de noi linii de expresie.

Substantele de umplere a tesuturilor moi

Substantele de umplere ale tesuturilor moi se injecteaza sub piele pentru a crea buze mai groase,  a ridica pometii, a imbunatati linia maxilarului, a diminua cicatricele lasate de acnee sau de operatii, si pentru a reda plenitudine obrajilor si ochilor infundati. Acestea pot, de asemenea, sa umple faldurile nasolabiale, liniile profunde apar de la exteriorul narilor la colturile gurii, pe care practic, nici o alta procedura de intinerire a pielii nu le poate corecta. Aceasta tehnica reduce liniile adanci, ridurile si canalele prin ridicarea pielii din jur si mascarea imperfectiunilor de la suprafata. Substantele de umplere sunt deopotriva  agenti de infrumusetare si amortizoare ale semnelor de imbatranire.

Odata cu varsta, multi oameni pierd din cantitatea de colagen si grasime de sub piele. Acest proces este numit atrofia tesutului moale. Pierderea tesutului moale afecteaza de obicei buzele si colturile gurii, barbia, obrajii, zonele de sub si

dintre ochi si faldurile nasolabiale. Pe masura ce aceste zone se subtiaza, se cuteaza mai usor.  Injectiile cu substante de umplere a tesutului moale pot remedia de multe ori acest aspect. Aceste proceduri sunt populare, deoarece pot accentua  partile pozitive si  minimiza partile negative ale fetei dumneavoastra. Nu sunt la fel de invazive sau costisitoare ca liftingul facial si nu necesita o perioada mare de recuperare.

Substantele de umplere exista sub multe concentratii si formule, in functie de adancimea liniilor si ridurilor pe care trebuie sa le remedieze.

 Cu atat de multe variante vechi si noi disponibile, sa hotarati care sunt substantele care se potrivesc nevoilor dumneavoastra, a devenit un proces complicat.

Doriti ceva temporar care are riscuri foarte scazute, sau preferati ceva  mai de lunga durata, chiar daca prezinta un grad mai mare de complicatii? Sunteti dispusi sa incercati un produs nou, sau vreti ceva care are realizari dovedite?

Veti face probabil injectii in mai multe zone. De obicei, medicul introduce cantitati foarte mici la nivelul pielii, stratificand cu atentie materialul pana la umplerea dorita.Acesta sau aceasta maseaza apoi usor zona pentru a dispersa materialul uniform. O sedinta dureaza de obicei intre 15 si 30 de minute, iar costurile variaza in functie de materialul folosit . In afara de a aplica gheata pentru citeva ore, nu veti avea nevoie de ingrijiri dupa sedinta.

Daca analizati varianta folosirii unei substante de umplere a tesuturilor moi, acestea sunt cateva intrebari pe care sa le adresati medicului dumneavoastra:

  • De cat timp folositi acest produs sau aceasta tehnica? Cat de des il folositi?
  • Din ce materiale este substanta de umplere sau implantul? Este natural/a sau sintetic/a?
  • Cat de des intalniti complicatii sau efecte secundare?
  • Rezultatele tratamentului sunt temporare, de lunga durata  sau permanente?
  • Daca procedura este permanenta, se poate modifica sau indeparta?
  • Cat de raspandita este utilizarea acestui produs?  Daca este nou sau mai putin folosit, este substantial mai bun pentru nevoile mele decat alte produse?

 

5 dintre cele mai populare proceduri cosmetice nechirurgicale
ProcedurăNumărul procedurilorDurata medie a proceduriiNumărul mediu de proceduriPreţ estimativ*
Injectare cu toxină botulinică4,1 milioane30 de minuteTratamente repetate odată la trei sau patru luni326 $
Injecţii de umplere cu acidul hialuronic1,8 milioaneMai puţin de o orăTratamente repetate odată la 6 până la 12 luni550$
Epilarea cu laser1,2 milioaneUna sau două ore, în funcţie de zonăşedinţe multiple279$
Peeling chimic718,000De la umătate de oră, până la trei oreUna sau mai multe şedinţe (în funcţie de tip)560$
Microdermabraziunea672,000De la o jumătate de oră la o orăşedinţe multiple, la interval de două sau trei săptămâni122$
*Preţul estimativ include costul doctorului (sau al unui alt furnizor) pentru o singură procedură şi pe o singură zona.Pentru proceduri efectuate pe mai mult de o zona,preţul total va depende de numărul zonelor.
Sursa: Societatea Americană pentru Chirurgie Plastică Estetică, 2012