Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Toti pacientii care s-au vindecat de COVID-19 ar trebui monitorizati imagistic

Articol de Prof. Dr. Florin Birsasteanu Medic primar Radiologie - imagistica medicala
Explorarile imagistice sunt fundamentale in managementul persoanelor infectate cu noul coronavirus, precum si in monitorizarea acestora dupa vindecare. Contributia principala a medicilor specialisti in Radiologie si Imagistica medicala este de a facilita si de a accelera cat mai mult explorarea imagistica a plamanilor, de a ajuta la proiectarea circuitelor specifice si de a oferi un raport rapid si precis al rezultatelor investigatiilor radiologice si imagistice, pentru a stabili daca acestea sunt sau nu in concordanta cu infectia COVID-19.

Dintre investigatiile imagistice, tomografia computerizata reprezinta investigatia de prima intentie in evaluarea leziunilor pulmonare compatibile cu infectia COVID-19, in timp ce radiografia pulmonara (RX torace) ajuta in special pentru monitorizarea in serie a persoanelor care au invins boala, neavand totusi sensbilitatea investigatiei computer-tomografice. Despre utilizarea celor doua tipuri de investigatii in managementul persoanelor cu infectie COVID-19, diferentele dintre ele si cand sunt ele recomandate ne-a explicat prof. dr. Florin Birsasteanu, medic primar Radiologie si Imagistica medicala, presedinte al Societatii de Radiologie si Imagistica Medicala din Romania in perioada 2017-2019.

Conf. univ. dr. Florin Birsasteanu

Avand in vedere ca majoritatea persoanelor infectate cu noul coronavirus fac forme moderate de pneumonie, investigatiile imagistice ajuta la stabilirea diagnosticului. Despre ce fel de investigatii este vorba si cum anume ajuta utilizarea lor?

Ca investigatie de prima intentie si cu cea mai mare acuratete este computer tomografia. Ea poate sa stabileasca leziuni pulmonare compatibile cu infectia COVID chiar si la pacientii asimptomatici. Radiografia pulmonara este indicata in urmarirea pacientilor confirmati COVID si care s-au vindecat din punct de vedere serologic. La ora actuala exista un consensus ca radiografia pulmonara la pacientii suspecti poate sa fie normala in 40% din cazuri, deci sensibilitatea radiografiei este mai redusa.

Cat de importante sunt investigatiile imagistice in monitorizarea pacientilor cu infectia COVID-19?

Investigatia computer tomografica pulmonara are un rol determinant in stadializarea leziunilor in context de infectie COVID. Este foarte important sa stim ce tipuri de leziuni si extinderea acestora pentru ca tratamentul trebuie corelat si cu aspectul radiologic. Exista o clasificare acceptata actual CORADS 19 care analizeaza intinderea leziunilor si aspectul lor, acestea putand fi usoare, medii sau severe.

Monitorizarea imagistica la pacientii confirmati este dependenta de statusul clinic, dar noi recomandam investigatia computer tomografica care aduce numeroase detalii suplimentare.

In afara de aspectul tipic de pneumonie COVID 19 este in discutie in ultima perioada fenomenul de tromboembolism pulmonar – cheaguri de sange in arterele care iriga plamanul - si acestea se evidentiaza numai prin computer tomografie.

Care este diferenta intre cele doua investigatii (RX torace si CT torace)?

Doza de iradiere este mai scazuta in cazul radiografiei toracice, dar examinarea computer tomografica este mult superioara investigatiei radiologice (depisteaza leziuni care ne scapa pe radiografie).

Spuneati ca investigatiile imagistice sunt folosite si pentru monitorizarea pacientilor post-tratament...

Consideram ca urmarirea imagistica se poate face prin intermediul radiografiei, dar aspectul radiologic trebuie corelat cu evolutia clinica si serologica a pacientului. Un aspect radiologic normal nu poate exclude o reinfectie COVID 19.

Trebuie monitorizati toti pacientii care s-au vindecat de COVID-19 sau exista indicatii numai pentru o anumita categorie?

Nu avem inca o categorie net conturata care sa beneficieze de urmarire imagistica prin radiografie sau computer tomografie. Consideram ca toti pacientii care au avut infectie confirmata COVID ar trebui sa intre in urmarire imagistica – majoritatea dintre ei pot avea si patologii asociate si de aceea este necesar sa realizam acest screening pulmonar.

Cat de des sunt recomandate aceste investigatii imagistice, avand in vedere doza de radiatii la care sunt supusi pacientii?

Indicatia de examinare radiografica sau computer tomografica trebuie sa tina cont in primul rand de contextul clinic – fara sa existe o periodicitate unanim acceptata sau standardizata. Nu recomandam efectuarea acestor investigatii fara o solicitare a medicului curant sau a medicului de familie.