Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tipuri de biopsie mamara efectuate in Spitalul Puls

Tipuri de biopsie mamara efectuate in Spitalul Puls

Biopsia mamara reprezinta o investigatie invaziva in cadrul careia este indepartata o portiune de tesut si uneori de lichid din zona suspicionata a fi maligna. Celulele recoltate sunt ulterior examinate microscopic si evaluate pentru depistarea cancerului de san. Biopsia este unica procedura de diagnostic care stabileste definitive ca zona suspicionata este maligna. Vestea buna este ca 80% dintre femeile care efectueaza biopsie mamara nu au cancer de san.

Exista trei tipuri de biopsii:

  • Biopsie aspirativa cu ac fin

  • Biopsie cu ac gros

  • Biopsie chirurgicala

Ultimele doua tipuri sunt cel mai frecvent folosite.

Exista o serie de factori care contribuie la decizia medicului de a recomanda un anumit tip de biopsie. Acestia pot fi aspectul, dimensiunea si localizarea zonei suspicionate la nivelul sanului. Inainte de a prezenta posibilele rezultate ale biopsiei, vom face distinctia intre cele trei tipuri de biopsie.

Ce este biopsia aspirativa cu ac fin?

In majoritatea cazurilor, biopsia aspirativa cu ac fin este luata in considerare cand formatiunea (umflatura) este probabil sa fie umpluta cu lichid. Daca formatiunea este usor accesibila sau daca medicul suspicioneaza ca poate avea lichid, poate alege sa efectueze o aspiratie cu ac fin (fine-needle aspiration - FNA). In cadrul acestei proceduri, formatiunea ar putea sa dispara odata ce lichidul din interior este eliberat. Uneori, este folosita o ecografie care ajuta medicul sa ghideze acul catre locul exact, iar undele de sunet creeaza o imagine asupra interiorului sanului. Daca formatiunea persista, chirurgul sau radiologul ori un medic specializat in radiografii si mamografii va efectua o biopsie aspirativa cu ac fin (fine needle aspiration biopsy  - FNABx), o procedura similara in cadrul careia este folosit un ac pentru a recolta celule din formatiune inspre a fi trimise la examinare catre anatomopatolog.

Ce este biopsia cu ac gros?

Aceasta este o procedura care presupune indepartarea unei portiuni mici de tesut suspicionat cu ajutorul unui ac gros. Aceasta este de obicei efectuata sub anestezie locala, sanul fiind amortit. In cadrul procedurii, medicul poate introduce un mic dispozitiv (very small marker) in interiorul sanului pentru a marca zona pentru biopsie. In cazul in care ulterior este necesara interventia chirurgicala, respectivul dispozitiv inlesneste chirurgului localizarea zonei anormale. Radiologul sau chirurgul care efectueaza biopsia cu ac gros pot folosi echipament imagistic special pentru a ghida acul catre locul dorit. La fel ca in cazul aspiratiei cu ac fin, si aceasta implica folosirea ecografului.

In cadrul biopsiei cu ac gros ghidate ecografic, pacientul sta intins pe pat in timp ce medicul tine ecograful pe san pentru a directiona acul. Pe de alta parte, in timpul unei biopsii cu ac gros ghidate stereotactic (stereotactic-guided core-needle biopsy), medicul foloseste dispozitive radiografice si un computer pentru a ghida acul. De obicei, pacientul sta pe burta pe o masa speciala care are o deschizatura pentru san, iar sanul este comprimat, in mod similar unei mamografii.

Uneori, nu este folosit un dispozitiv imagistic, insa acest lucru se intampla doar in cazurile in care formatiunea poate fi simtita prin piele. Acest tip de procedura este denumita biopsie cu ac gros freehand (freehand core-needle biopsy). Exista mai putine efecte adverse asociate biopsiei cu ac gros in comparatie cu biopsia chirurgicala.

La ce sa ma astept de la o biopsie chirurgicala?

La fel ca in cazul biopsiei cu ac gros, biopsia chirurgicala este efectuata in timp ce pacienta se afla sub anestezie locala. De obicei, procedura este efectuata in spital unde pot fi administrate intravenos medicamente pentru a induce starea de somnolenta.

Chirurgul efectueaza o taietura de 2,5-5 cm la nivelul sanului si ulterior indeparteaza intreaga sau o parte a formatiunii anormale si uneori o mica cantitate de tesut cu aspect normal denumit “margine”. Daca formatiunea nu poate fi simtita cu usurinta insa poate fi vizualizata la o mamografie sau o ecografie, radiologul poate introduce un fir subtire pentru a marca zona suspicionata inainte ca chirurgul sa efectueze biopsia. Inca o data, un mic dispozitiv este de obicei introdus la locul biopsiei la finalul procedurii.

Ce pot afla in urma rezultatelor biopsiei?

Dupa incheierea biopsiei, un medic anatomopatolog examineaza la microscop tesutul sau mostrele de lichid observand celulele anormale sau maligne. Raportul anatomopatologic poate dura 1-2 saptamani pentru a fi finalizat – acesta va fi trimis catre medicul trimitator. Raportul indica daca zona suspicionata este maligna si ofera o perspectiva complete asupra situatiei. Pentru pacienta, asteptarea rezultatelor poate fi o reala provocare, insa a fi capabil sa iei o decizie informata cand vine vorba de tratament merita asteptarea. Medicul va analiza raportul si va discuta, daca este nevoie, variantele de tratament.

Daca nu sunt depistate celule maligne, raportul va indica faptul ca celulele sunt benigne (necanceroase). Totusi, si in acest caz, poate fi necesar un tratament, in functie de decizia medicului.

Daca sunt depistate celule maligne, raportul va furniza informatii suplimentare pentru a stabili urmatorii pasi. Raportul unei biopsii cu ac gros va include tipul tumorii si gradul de dezvoltare al acesteia. Daca este descoperit cancer, anatomopatologul va efectua analize de sange pentru a analiza receptorii de estrogen si progesteron.

In cazul biopsiei chirurgicale, rezultatele vor evidentia informatii cu privire la tip, grad si statusul receptorilor tumorii, precum si distanta dintre tesutul normal inconjurator si tumora excizata. Marginea, mentionata anterior, arata daca in zona nu mai sunt celule maligne.

O margine pozitiva inseamna ca celulele maligne sunt prezente la marginea tumorii. In cazul marginilor pozitive, cancerul s-a raspandit dincolo de zona imediata.

O margine pozitiva sau o margine clara indica faptul ca nu exista celule maligne la margine, ceea ce inseamna ca cancerul este prezent in zona cea mai apropiata tumorii.

O margine apropiata inseamna ca spatiul dintre tesutul canceros si tesutul inconjurator normal este sub 3 milimetri.

Daca rezultatul biopsiei este un diagnostic de cancer, raportul anatomopatologic va vor ajuta pe tine si pe medic sa luati in considerare urmatorii pasi, inclusiv planul de tratament necesar. Vei fi trimisa catre un specialist oncolog si vei avea nevoie de investigatii suplimentare, analize de laborator sau interventie chirurgicala.

Surse de informatie:

www.nationalbreastcancer.org

Consultant: Dr. Rares Georgescu