Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Termocoagularea cu radiofrecventa - terapie minim invaziva pentru boala hemoroidala

Articol de Dr. Zsolt Bereczki Medic primar Chirurgie generala
dr Bereczki
Trebuie spus de la bun inceput ca in lume nu exista un tratament unic, standardizat, considerat cel mai eficace pentru boala hemoroidala. Tratamentul optim trebuie personalizat dupa fiecare caz in parte, iar pentru acest lucru este foarte important ca pacientii sa consulte un chirurg colo-proctolog.

In stadiile incipiente, boala hemoroidala se trateaza conservator cu medicatie venotonica si venoprotectoara perorala, cat si prin tratament local aplicand unguente si/sau supozitoare cu continut de anestezice locale, antiinflamatoare, flavonoide.

Tratamentul chirurgical este recomandat in cazurile in care apar hemoroizi prolabati (care au ieist din anus in exterior) si exista cu simptoame locale, hemoragii, dureri, prurit, rezistente la tratament conservator. Chirurgia hemoroizilor se imparte in tratament minim invaziv si tratament chirurgical clasic.

Tratamentul chirurgical clasic inseamna excizia pachetelor hemoroidale putand fi aplicate mai multe proceduri, in functie de stadiul bolii hemoroidale.

In paleta tratamentelor minim invazive exista, de asemenea, numeroase optiuni:

  • Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice
  • Fotocoagularea cu infrarosu
  • Electrocoagularea
  • Rezectia cu Ligasure
  • Tratamentul cu laser
  • Tratamentul cu radiofrecventa - procedura RAFAELO

Procedura RAFAELO, o alternativa minim-invaziva revolutionara

Folosita initial pentru tratamentul bolii venoase periferice si distrugerea tumorilor de dimensiuni mici, ablatia hemoroidala cu radiofrecventa (RAFAELO) este o procedura in care se produce caldura locala cu ajutorul curentului electric. Fata de alte proceduri minim invazive are avantajul ca genereaza o caldura locala moderata si uniforma distrugand dilatatiile venoase hemoroidale, producand retractie scleroasa si aparitia de tesut conjunctiv uniform, demonstrat histologic.

Procedura RAFAELO este un tratament inovativ si eficient pentru hemoroizii interni, care reduce semnificativ pana la eliminare simptome precum sangerare, secretii, iritatii si dureri. Foloseste ablatia cu radiofrecventa pentru a trata cu precizie hemoroizii, fara a deteriora tesutul sanatos din jur.

Cine poate beneficia de procdura RAFAELO?

Procedura RAFAELO poate fi utilizata eficient in toate stadiile bolii hemoroidale. Altfel spus, toti pacientii care sufera de hemoroizi pot apela cu incredere la aceasta procedura, inclusiv persoanele cu hemoroizi externi.

Terapia este conceputa in mod ideal pentru a trata hemoroizii interni de la gradul 1 pana 3, insa unii hemoroizi de gradul 4 pot fi redusi, deoarece procedura trateaza componenta interna, ceea ce inseamna ca astfel se micsoreaza si componenta externa, facilitand interventia chirurgicala ulterioara, daca este necesar.

Hemoroizii sunt tratati in mai putin de 1 minut

Procedura RAFAELO se poate efectua cu anestezie locala, de conducere si anestezie generala si consta in termocoagularea pachetelor hemoroidale. Timpul mediu pentru tratamentul unui nodul hemoroidal este de aproximativ 30-40 de secunde.

Se efectueaza in regim de spitalizare de zi, procedura fiind sigura, nedureroasa, usor de efectuat. Un alt avantaj al acestui tip de tratament este ca pacientul resimte mai putina durere postoperator. In plus, nu produce tulburari functionale (de controlul defecatiei), ceea ce insemna o reinsertie mai rapida in activitatea zilnica.

Procedura ofera aceleasi rezultate ca si o hemoroidectomie, dar cu beneficiile de a fi mai putin dureroasa si cu sanse mult mai mici de recidiva.

Despre boala hemoroidala

Boala hemoroidala consta in dilatatia anormala a plexurilor venoase locale in regiunea anusului, reprezentand cea mai frecventa afectiune de suferinta ano-perianala, care poate fi asociata cu prurit local, durere, sangerari si prolaps.

Cauza bolii hemoroidale este combinatia intre staza prelungita in plexul venos hemoroidal si rezistenta scazuta a peretelui venos. Exista cativa factori favorizanti in aparitia acestuia, cum ar fi:

  • Sezutul prelungit, de ex. la soferii de cursa lunga, angajatii in domeniul IT
  • Sedentarismul
  • Sarcina
  • Obezitatea
  • Sindromul de colon iritabil

De asemenea, boala hemoroidala poate fi si o patologie secundara, care apare ca urmare a altor afectiuni, cum ar fi: neoplaziile locale, ciroza hepatica, adenomul de prostata, etc. In ceea ce priveste evolutia bolii, aceasta cuprinde 4 stadii, de la dilatatii venoase locale, pana la prolapsul hemoroidal ireductibil.

Cum prevenim boala hemoroidala?

Preventia bolii consta in regim dietetic bogat in fibre si lichide, evitarea alimentelor picante, iritante si a alcoolului, a sedentarismului, evitarea exercitiilor fizice ce cresc presiunea intraabdominala, a medicamentelor care genereaza tulburari de motilitate intestinala, etc.

Surse:

https://rafaelo.co.uk/the-rafaelo-procedure/
https://thewhiteleyclinic.co.uk/procedures/rafaelo-procedure/
https://www.thelondonclinic.co.uk/services/treatments/rafaelo-haemorrhoids#treatment-overview