Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Stresul si serviciul

Americanii petrec ore indelungate muncind. In deceniile recente, telefoanele mobile, munca de la distanta, e-mail-ul si faxul au patruns dincolo de peretele dintre serviciu si timpul liber. Amenintarile de concediere frecvente si migratia industriilor catre piete unde forta de munca este mai ieftina alimenteaza grijile angajatilor. Posturile angajatilor mai vechi pot fi puse in pericol de catre mai tinerii aspiranti care sunt bine versati in noile tehnologii sau sunt pur si simplu mai putin costisitori pentru o corporatie. O economie in general nesigura si cresterea preturilor pentru mancare si benzina alimenteaza, de asemenea, anxietatea.

Avand in vedere aceasta imagine, este in crestere stresul legat de serviciu? Este greu sa fii sigur. Unii cercetatori au subliniat ca instrumentele pentru masurarea stresului la serviciu pot fi prea restranse pentru a cuprinde persoanele dintr-o gama larga de ocupatii si nu sunt intotdeauna aplicabile pentru practicile de lucru actuale. In plus, modificarile benefice, precum eliminarea unor activitati murdare, plictisitoare si o crestere a oportunitatilor disponibile in noi domenii beneficiaza in general de putina atentie. La fel se intampla si cu efectele psihologice pozitive ale activitatii.

Atunci, poate ca o intrebare mai buna este cum te afecteaza serviciul tau? Te atrage si te energizeaza sau te epuizeaza? Este satisfacator pentru tine? Beneficiezi de sprijinul de care ai nevoie pentru a-ti indeplini activitatea? Cat de mult control ai asupra activitatii tale? Un studiu asupra a aproape 21.300 de asistente autorizate a constatat ca acelea care au declarat ca au un control minim asupra activitatii lor, beneficiaza de suport social redus la serviciu si sunt foarte solicitate la serviciu aveau o probabilitate mai mare de a avea o sanatate precara atunci cand a inceput colectarea datelor. De asemenea, acestea au suferite si declinuri functionale mai mari in urmatorii patru ani. In acest studiu, publicat in BMJ, controlul asupra activitatii depindea de capacitatea angajatului de a dobandi si de a aplica noi abilitati la locul de munca si de a avea autoritatea de a lua decizii. Femeile care aveau cel mai mare control asupra activitatii si cele mai putine solicitari au ramas cele mai sanatoase.

Un alt studiu, care a implicat 10.000 de functionari barbati si femei din Londra au legat stresul activitatii si bolile cardiace. Cercetatorii au constatat ca stresul cronic de la serviciu a fost asociat cu boala arterei coronariene, in special la persoanele cu varsta sub 50 de ani.

Indiferent cum iti consideri activitatea, poti gasi moduri de a dezamorsa reactia la stres oricand activitatea o declanseaza. Incepe prin a incerca „Sfaturi pentru reducerea stresului legat de serviciu”, mai sus in partea dreapta.

Faptul de a nu lucra poate fi la fel de stresant ca cel de a lucra. A raspunde la intrebarea adesea pusa „Cu ce te ocupi?” poate fi derajant pentru persoanele care nu sunt angajate sau pensionate. Chiar si cei care lucreaza casnic pot fi nelinistiti in legatura cu ea. Mult prea adesea, slujbele pe care persoanele le au definesc locurile lor in societate. Etichetele de tipul „mama casnica”, „pensionat” si „concediat” reinvie stereotipuri. Apoi, mai sunt si presiunile financiare de a nu lucra sau de a lucra intr-o slujba neplatita.

Poti contracara acesti factori de stres in multe moduri. Abordarea distorsiunilor cognitive si a exagerarilor va poate ajuta sa gestionati temerile realiste si nerealiste. Practicarea tehnicilor de relaxare si de ingrijire proprie iti vor scadea nivelul de stres. Paginile de internet si librariile sunt pline de sfaturi de cariera de la identificarea activitatii care iti place pana la modul de a face fata unui interviu de angajare. De asemenea, fii constient ca exista o viata dincolo de munca unde exista satisfactia si oportunitatea.

Sfaturi pentru reducerea stresului legat de serviciu:

  • Incearca o mini-relaxare (a se vedea pagina 47) pentru o reducere rapida
  • Opreste distorsiunile cognitive inainte de a avea o baza prea solida. Aminteste-ti sa te opresti, sa respiri, sa reflecezi si sa alegi (a se vedea pagina 34).
  • Ia o pauza de 10 minute pentru o scanare a corpului (a se vedea pagina 27) in zilele in cate tensiunea se acumuleaza.
  • Practica tehnicile de ingrijire proprie la serviciu si in afara
  • Cumpara flori pentru birou, ia masa de pranz cu colegii favoriti sau fa o plimbare scurta
  • Practica terapia constienta