Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Stresul si imunitatea

Studile sugereaza ca sistemul imunitar este influentat atat de stresul pe termen scurt (precum examenele sau un accident de masina minor), cat si de stresul pe termen lung (precum presiunea de la serviciu sau conflictul continuu cu sotul/sotia sau partenerul). Acestea fiind spuse, cele doua tipuri de stres pot avea un impact diferit asupra sistemului imunitar.

Efectele stresului asupra sistemului imunitar

De exemplu, s-a demonstrat ca stresul pe termen scurt favorizeaza transferul celulelor care lupta impotriva infectiilor, denumite limfocite, din fluxul sangvin la nivelul pielii, ceea ce poate ajuta la blocarea infectiei si la accelerarea vindecarii, conform parerii anumitor cercetatori. Pe de alta parte, stresul pe termen lung pare sa aiba efecte potential daunatoare asupra anumitor celule imunitare. De exemplu, celulele naturale ucigase, care ataca celulele infectate cu virusi si anumite celule tumorale, pot fi suprimate de catre stresul cronic. De asemenea, virusii pot exploata vulnerabilitatea creata de stres. Astfel, poti sa te imbolnavesti mai frecvent sau sa faci forme mai severe de raceala si gripa daca corpul tau este supus presiunii stresului cronic. Mai mult, ranile nu se vindeca la fel de repede si vaccinurile care ar trebui sa te ajute sa previi anumite afectiuni, precum gripa, nu sunt la fel de eficiente. 

Odata ce este afectat de stres, cat de rapid isi revine sistemul imunitar?

Aceste lucru depinde de sursa si de durata stresului, pe de o parte, iar pe de alta parte de persoana afectata. Totusi, in cazul persoanelor care au fost martore unor cutremure sau uragane, sistemul lor imunitar a ramas afectat cateva saptamani sau luni. Un studiu la care au participat ingrijitorii sotilor/sotiilor bolnave de Alzheimer a constatat ca celulele naturale ucigase au fost semnificativ atenuate in comparatie cu grupul de control. In medie, aceasta atenuare a sistemului imunitar continua timp de trei ani dupa ce rolul de ingrijitor a luat sfarsit.

Totusi, pana cand stiinta imunitatii umane nu va fi inteleasa  pe deplin, efectul  stresului asupra capacitatii corpului de a rezista la boli ramane incert.

Poate ajuta managementul stresului?

Este prea devreme pentru a ne pronunta. Cu siguranta, nivele mai scazute de stres par sa se traduca in mai putine raceli si o vindecare mai rapida a ranilor, care sugereaza o functie imunitara imbuntatatita. Cu toate acestea, inflamatiile cronice, de grad scazut – un anumit tip de reactie imunitara – contribuie la multe afectiuni cronice si nu stim inca in ce mod managementul stresului poate influenta aceste boli.

O descoperire interesanta dintr-un studiu genetic a evidentiat ca raspunsul la relaxare opreste temporar genele asociate cu reactiile inflamatorii cronice din corp. Alte studii au aratat faptul ca relaxarea duce la cresterea nivelului de oxid nitric, care accentueaza anumite aspecte ale functiei imunitare.

Astfel, este posibil ca practicarea regulata a relaxarii sa ajute la reglarea in mod sanatos a activitatii sistemului imunitar, desi acest lucru nu a fost pe deplin demonstrat.