Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Stresul si astmul

Stresul joaca in mod clar un rol in multe cazuri de  astm.

Bronhiolele sunt mici cai ale aerului in interiorul plamanilor. Oxigenul care trece prin ei ajunge la sacii de aer denumiti alveole si este eliberat in fluxul de sange. Dioxidul de carbon din sange este colectat in alveole si trece inapoi prin bronhiole pentru a fi eliminat de plamani pe masura ce expiri. Insa sistemul nervos autonom constrictioneaza si dilateaza bronhiolele. Excitatia puternica poate provoca constrictia bronhiolelor, ceea ce face mai dificila miscarea aerului in interiorul si exteriorul plamanilor. Ca urmare, stresul si emotiile puternice precum teama sau mania declanseaza de obicei atacuri de astm (accese de lipsa de aer si haraiala) la unele persoane care sufera de astm (a se vedea Figura 5, la stanga). Bineinteles, factorii de stres fizici, precum vremea rece si exercitiul, pot provoca acelasi lucru.

Masura rolului stresului in aparitia astmului este inca dezbatuta. Stresul puternic din cadrul familiei devreme in viata a fost propus ca unul din cei cativa factori cheie. Cu toate acestea, predispozitia genetica, expunerea la anumiti alergeni, infectiile virale si nivelurile ridicate ale anumitor markeri din sange sunt considerate importante, de asemenea.

Poate ajuta gestiunea stresului?

Este prea devreme pentru a putea spune. Un studiu de mici dimensiuni publicat in BMC Pulmonary Medicine a testat efectele unui program de modificare a stilului de viata baza pe yoga si gestiunea stresului asupra a 57 de adulti cu astmă bronhic usor sau moderat. Rezultatele au demonstrat o ameliorare constanta a functiei plamanilor, o scadere a constrictiei cailor aerului indusa de exercitii, o calitate a vietii ameliorata, dupa cum au declarat participantii si o rata mai scazuta a utilizarii medicatiei in comparatie cu un grup de control ai carui membrii  au beneficiat doar de ingirjire fizica. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii.

Centrul National pentru Medicina Complementara si Alternativa finanteaza in prezent cercetari privind posibilitatea ca meditatia constienta sa ajute persoanele cu astm sa isi gestioneze simptomele sau sa isi amelioreze calitatea vietii.