Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Stapaneste puterea mintii tale

Daca te simti stresat sau resimti durere, aceste exercitii de vizualizare te pot ajuta. Acestea sunt deosebit de eficiente dupa ce ai declansat reactia de relaxare pentru ca creierul tau este mai calm si mai concentrat si tinzi sa fii mai deschisa sugestiilor si noilor informatii. Incearca sa inregistrezi aceste vizualizari – fie cu vocea ta proprie sau acea a unui prieten a carui voce ti se pare calmanta.

Sus, sus si departe:

Vizualizarea balonului cu aer fierbinte Imagineaza-ti ca stai pe marginea unei pajisti cu iarba. Acum, permite tuturor simturilor tale sa fie prezente. Fii atent la fiecare detaliu. Este racoare afara? Iti poti vedea respiratia? Sau este o perioada mai calda a anului? Este insorit sau innorat? Continua sa iti folosesti toate simturile cand patrunzi pe pajiste. Ce sunete auzi? Vantul? Fosnirea frunzelor sub picioarele tale? Sau cantecele pasarilor sau insectele? Aerul miroase a flori? Sau a umezeala sau frunze?

In mijlocul pajistii se afla un balon colorat. Vino mai aproape de el. Uita-te cu atentie la modelul de culori. Poti alege sa ramai pe pajiste si sa te odihnesti sau sa te Plimbi cu balonul cu aer cald.

Daca alegi sa te plimbi cu balonul, intra usor in cosul balonului. Vezi doi saci mici de nisip pe podea; pe fiecare sac de nisip sunt niste cuvinte scrise. Acopera-te si ridica unul din saci. Acest sac reprezinta o povara, o preocupare sau un stres in viata ta. Observa ceea ce spun cuvintele si apoi arunca incet acest sac peste cosul balonului. Cand dai drumul sacului, balonul devine mai usor si se ridica de la los. Ridica celelalt sac de nisip. Observa ceea ce reprezinta acest sac. Arunca acest sac peste margine si aseaza-te confortabil jos in cos.

Balonul devine mai suro si se ridica mai sus pe cer. Observi ca, te simti si tu mai usor si mai usor cu fiecare povara pe care o arunci, intocmai precum balonul. Pe masura ce te simti mai usor, incepi sa te relaxezi. Muschii tai se relaxeaza si mintea ta devine linistita. Poti zbura linistit printre nori, plutinf usor, simtindu-te multumit, in pace si lipsit de griji.  Poate alegi sa calatoresti intr-un loc special sau sigur. Aseaza-te in liniste timp de cateva minute si continua sa savurezi acest moment de liniste cu tine insuti.

Este vremea sa iti incepi calatoria spre casa. Aminteste-ti ca balonul nu are neoie de sacii de nisip pentru a ateriza; nu este nevoie sa iei din nou poverile. Lasa-le pur si simplu unde au cazut. Pe masura ce balonul pluteste usor catre pajiste, aminteste-ti cum te-ai simtit cand ai dat drumul poverilor si preocuparilor.

Concentrarea asupra modului in care te-ai simtit cand ai zburat cu balonul te va ajuta sa repeti experienta atunci cand te simti stresat din nou in viata ta zilnica. Coboara incet din balon si mergi incet de-a lungul pajistii, fiind atent la ce te inconjoara si constient de experienta momentului. Atunci cand ajungi la marginea pajistii, fa tranzitia inapoi in camera si devino constient de imaginile, sunetele si mirosurile din jurul tau.

Evaporarea durerii: Vizualizarea pentru cei care sufera de dureri de cap

Inchide ochii si incearca sa iti imaginezi cum arata sau cum se resimte durerea ta de cap. Imagineaza-ti ca este un cerc de otel tare care apasa pe fruntea ta, pe pleoape si pe nas. Este atat de greu, incat e dificil sa iti misti muschii fetei.

Acum observi ca apare o lumina slaba, albastra. Se opreste deasupra cercului dur de hotel al durerii de cap si se fixeaza pe aceasta. Pe masura ce razele albastre iti tintesc durerea de cap, suprafata tare incepe sa devina mai moale. Treptat, devine mai moale si mai pliabila. Observi o miscare a cercului, precum valurile pe un lac. Repsira incet de cateva ori, permitand muschilor fetei sa se relaxeze.

Lumina continua sa iti topeasca durerea. Simti cum fruntea ti se destinde uso pe masura ce cercul de otel isi slabeste stransoarea. Acum, intregul cerc este lichid si incepe sa se evaporeze. Pleoapele tale si fruntea se simt mai usoare pe masura ce lichidul devine abur, ridicandu-se deasupra capului tau. Intreaga ta fata se relaxeaza cand vezi si ultima parte a lichidului disaparand deasupra ta. Esti inconjurat de aburi calmanti. Capul si fata ta se simt usoare si relaxate si poti repira cu usurinta.

Acum, concentreaza-te asupra respiratiei. Respira de cateva ori mai incet, diafragmatic, fiind atent cat de in pace si relaxat te simti. Atunci cand esti gata, deschide usor ochii, intinde-te si continua-ti ziua.