Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sfaturi pentru un CV remarcabil

Sfaturi pentru un CV remarcabil

Ai luat decizia de a-ti schimba locul de munca sau de a da startul carierei la care ai visat? Indiferent de situatia in care te afli, primul pas spre a-ti atinge idealurile este sa te prezinti intr-un mod care sa faca diferenta. De ce instrument ai nevoie pentru acest lucru? De un CV realist si bine realizat! Pentru ca ne pasa de oameni si dorim sa evidentieze tot ce este mai bun din ei, iti prezentam cateva lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand iti redactezi CV-ul, document ce reprezinta interfata dintre tine si potentialul angajator.

Ai o singura sansa pentru a face o prima impresie buna si pentru a reusi sa atragi atentia recruiterului. Nu uita ca aplicatiile pentru un job pot ajunge la cateva sute, prin urmare, CV-ul tau trebuie sa se remarce.

Asa ca, tine cont de urmatoarele lucruri, care pot pleda pentru succesul aplicatiei tale:

1. Pentru inceput, asigura-te ca ai notat datele tale de contact si ca sunt cat se poate de vizibile.

Este un lucru esential, care odata omis, anuleaza intreg continutul CV-ului. Asadar, scrie-ti numarul de telefon, alaturi de adresa de e-mail la care poti fi contactat/a.

2. In prima sectiune a CV-ului, exprima clar obiectivul tau profesional.

Ai grija sa nu cazi in capcana unui obiectiv foarte general sau vag formulat si evita exprimarile de tipul „doresc sa ma dezvolt profesional”. Accentueaza domeniul de activitate in care esti interesat/a sa iti construiesti cariera; acest lucru va ajuta recruiterul sa te includa in selectia de joburi care au legatura cu interesele tale profesionale.   

3. Structureaza-ti experienta profesionala anterioara, astfel incat sa fie usor de urmarit.

Desi backgroundul profesional poate fi unul foarte valoros, prezentarea dezordonata a informatiilor poate sa descalifice candidatul inca din etapa de screening. Noteaza, in paragrafe distincte, fiecare dintre locurile de munca anterioare, descriind succinct principalele responsabilitati pe care le-ai avut, alaturi de realizarile obtinute in respectivele perioade. Ai grija sa inscrii corect perioada in care ai activat in cadrul fiecarui job, in ordine invers cronologica.

4. Dupa prezentarea experientei in munca, poti enumera cursurile de formare la care ai participat de-a lungul timpului.

Este de apreciat vointa de a face mai mult decat presupune jobul, dorinta de autodepasire si de invatare continua. Asa ca, te indemnam sa incluzi in CV detalii despre trainingurile si cursurile la care ai participat si care au contribuit la dezvoltarea ta personala si mai ales profesionala.

5. Nu uita sa mentionezi toate informatiile privind formarea educationala.

Incepe intotdeauna cu ultima forma de invatamant absolvita si specifica daca aceasta este sau nu finalizata cu diploma. Nu include informatii redundante: spre exemplu, cele cu privire la notele pe care  le-ai primit in respectivul ciclu de invatamant.

Tips & tricks pentru un CV remarcabil

Pe langa partea de structura, exista si cateva elemente de continut de care ar fi bine sa tii cont atunci cand elaborezi continutul documentului.

  • Foloseste o adresa de e-mail profesionala, alcatuita din numele si prenumele tau
    Nu confunda comunicarea personala cu cea profesionala; pseudonimele nu isi au locul intr-o adresa de e-mail oficiala.
  • Ai grija ca CV-ul sa nu fie prea lung
    Desi probabil experienta ta iti permite sa umpli cu usurinta 5 pagini, un recruiter aprecieaza capacitatea de a sintetiza informatiile. Limiteaza-te la cel mult 3 pagini si asigura-te ca ai transmis lucrurile esentiale.
  • Scrie suficient de aerisit
    Nu inghesui randurile si lasa spatii pentru delimitarea paragrafelor. Un document neaerisit oboseste ochii cititorului si, automat, ii diminueaza capacitatea de atentie.
  • Evita frazele prea lungi sau lipsite de esenta
    Scrie clar, concis - nu utiliza formulari complicate si detalii irelevante; eventual, poti folosi cuvinte cheie, care sa te ajute sa focalizezi punctele de interes.
  • Trebuie sa fii foarte atent/a la greselile gramaticale
    Prezenta acestora te poate descalifica din competitia pentru orice fel de post.
  • Foloseste verbe de actiune
    Acestea confera dinamism CV-ului si atrag atentia recruiterului asupra capacitatii tale de a actiona.
  • Atentie la aspect!
    Asigura-te ca folosesti acelasi font si aceeasi marime a literelor pentru intregul document. Respectand acest lucru, ai ocazia sa demonstrezi ca esti o persoana atenta la detalii.

Tine cont de aspectele prezentate mai sus si nu uita ca CV-ul este cartea ta vizita!

 

Articol scris de Roxana Șerban, Junior Recruitment Partner