Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sfaturi pentru ingrijirea pielii grase

Articol de Dr. Dana Angela Opris
Sfaturi pentru ingrijirea pielii grase

Pielea grasa este de obicei iritata si fragila. Cu cat degresam mai mult o piele grasa, cu atat ea devine mai grasa. Toate femeile care au seboree constata urmatorul aspect: cu cat se spala mai des pe cap, cu atat parul se ingrasa mai repede si mai mult. Obsedate de a avea un par curat vor constata ca la 24 de ore de la spalat parul este din nou gras. Aceasta  situatie este mai degraba o seboree reactionala.

Tot ce degreseaza brutal pielea cum ar fi sapunurile prea detergente, tonicele care dizolva grasimile (alcool, eter, acetona) provoaca cresterea productiei de sebum. Se recomanda sa nu se foloseasca sapunuri acide deoarece contin detergenti puternici pentru piele si distrug celulele cornoase de la suprafata pielii care au rol important de protectie impotriva agresiunilor din mediul exterior.

De asemenea, spalarea repetata a fetei cu sapun, urmata de folosirea tonicelor cu alcool si aplicarea unui fond de ten nu fac bine pielii.

Se pot folosi emulsii care sunt un amestec de particule minuscule de apa si un corp gras. Emulsiile pot fi de doua feluri:

  1. ulei in apa: o cantitate mica de ulei intr-o cantitate mare de apa
  2. apa in ulei: o cantitate mica de apa intr-o cantitate mare de ulei

Cele mai des folosite sunt emulsiile ulei in apa. Se aplica usor, nu dau impresia ca ingrasa pielea pentru ca au putine grasimi iar apa care abunda da o senzatie de prosopetime. Dar pe un ten seboreic ele emulsioneaza grasimea de la suprafata pielii adica absorb grasimile rezultand o degresare a pielii. Este ceea ce face fondul de ten care agraveaza seboreea reactionala declansata prin spalatul dur cu sapun si aplicarea de tonice alcolizate pe piele. Acest fenomen apare la o ora dupa machiaj, cand fondul de ten e imbibat in grasime.

Un alt aspect de mentionat este efectul comedogenic al sulfului care inca mai este folosit in tratarea acneii.         

In cazul unui ten sensibil foarte iritat cum este la persoanele blonde, curatirea fetei se poate face cu un lapte de curatat care este emulsie ulei in apa.  Se recomanda sa se aplice direct pe fata cu degetele si sa se maseaze fin  apoi sa se stearga fata bine cu o discheta uscata. Nu lasa nici o urna de lapte pe fata. Emulsia ulei in apa  poate provoca pusee de seboree reactionala. Stergerea fetei de lapte este continuata de aplicarea apei si stergerea din nou bine a fetei cu discheta umeda.

Pentru scalp se recomanda sampoane care au in continutul lor lipoproteine si care provoaca mai putina seboree reactionala.

Pentru stabilizarea seboreei se recomanda o crema grasa, emulsie apa/ulei. Emulsia ulei/apa duce la cresterea volumului glandelor sebacee la animale, pe cand emulsia apa/ulei nu modifica talia glandelor sebacee,  avand o putere de echilibrare reala. In contact cu pielea, aceasta se coimbina cu secretiile grase si nu degreseaza suprafata epidermei.

Foloseste pudra in loc de fond de ten. Pudra se aplica peste crema de baza apoi se intinde fara a freca pielea uniform pe toata fata. Rezultatul este un machiaj uniform, de aspect natural.

Fata necesita protectie impotriva soarelui prin aplicarea unei creme antisolare de mai multe ori pe zi. Razele UV induc ingrosarea stratului cornos al epidermului. La persoanele cu seboree si pori dilatiati acest efect poate duce la formarea de mici dopuri cornoase care impiedica eliminarea sebumului la suprafata pielii. Sebumul se va acumula formand microchisturi, iar pielea va avea un aspect granular. Soarele poate transforma o seboree in acnee. Iar la cei cu acnee instalata, soarele o va agrava.

Soarele si acneea

Este un mit faptul ca soarele e binefacator pentru acneici. Se crede ca la anumite persoane cu acnee comedoniana,  pustulele se usuca datorita efectelor antiseptice ale razelor UV. De fapt, pe o piele bronzata, punctele negre si cicatricile apar estompate. Astfel, exista iluzia unei ameliorari, cand de fapt se constitue stocul de microchisturi care vor da o eruptie cateva saptamani mai tarziu la intoarcere din vacanta. Lunile septembrie si octombrie sunt cele mai dificile pentru acneici. Aceste efecte secundare expunerii la soare nu sunt intotdeauna atat de dramatice, dar apar destul de frecvent incat am putea face un test de vindecare a acneii atunci cand dupa expunere la soare nu va aparea recrudescenta acneii.

Dieta si tenul gras

In seboree si in acnee, dietele alimentare nu s-au dovedit eficiente. Nu putem vindeca o patologie hormonala prin restrictii alimentare.

Anticonceptionalele si tenul gras

Tratamentul hormonal la femeie il reprezinta pastilele anticonceptionale. Principiul de actiune il constitue asocierea a doi hormoni: foliculina si progesteronul. Cantitatea de hormoni feminini variaza de la 100 la 80,75 sau 50 miimi de miligram. Cele de 50 se numesc mini pilule. Pastilele care contin  mai putin de 80 miimi de miligram estrogeni sunt inactive pentru acnee. Cele mai eficiente pastile pentru seboree si acne sunt acelea care contin un derivat inofensiv de progesteron si doza de estrogeni de 100. Dupa 4-6 luni, fata nu va mai avea aspectul lucios.

TextDr. Dana Opris, Medic specialist dermato-venerologie