Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sa le facem sau nu copiilor un program de somn?

Sa le facem sau nu copiilor un program de somn?

Sunt multe subiecte controversate legate de somnul copilului, iar parintii gasesc in diverse carti informatii cat se poate de variate. Sa luam cateva exemple: ‘’inca de la nastere e bine sa-i creezi copilului un program de somn”, “nu-l lasa pe copil sa-ti faca el programul, fa-i-l tu lui” sau “copilul se naste cu tot ce are nevoie, tu trebuie doar sa fii atenta la el si iti va spune cand vrea sa doarma”, si lista poate continua.

Adevarul este pe undeva pe la mijloc, cu alte cuvinte nu exista acelasi raspuns pentru toti copiii sau pentru acelasi copil la varste diferite.

Pentru a va putea insa baza pe un program de somn, este important sa intelegeti de ce depinde variabilitatea acestuia:

  • Pana la varsta de 4-4,5 luni (varsta corectata fata de cele 40 de saptamani de sarcina), un copil nu are ceasul biologic reglat si nu poate avea un program de somn. Daca incerci sa-i impui un program, risti sa-l culci fie cand nu este obosit sau cand este deja este obosit (am constatat ca, pana la 4 luni, parintii pun copiii la somn mai tarziu, decat mai devreme). Insa, dupa 4-4,5 luni de viata, situatia se schimba.
  • Copiii nu sunt toti la fel, ci au temperamente diferite. Sunt copii care au un control intern mai bun, care asculta de ceea ce le spune corpul si care isi fac singuri un program care ii avantajeaza. Pe de alta parte, sunt copii cu un control intern mic, care ignora ce le spune corpul si se concentreaza pe altceva din exterior. In aceste conditii, nu-si fac un program avantajos, sunt tot timpul culcati mai tarziu decat are corpul lor nevoie. Risca astfel sa ajunga intr-un cerc vicios al oboselii: sa se trezeasca mai des sau, eventual, sa aiba somnuri scurte ziua si treziri mai lungi noaptea.

Programul de somn pana la varsta de 4-4.5 luni (varsta corectata fata de cele 40 de saptamani de sarcina):

  • daca da semne de somn (nu de oboseala) tinem cont de ele si punem copilul la somn. Acesta este un moment proprice, cand corpul secreta melatonina (hormonul somnului) si adormirea este mai lina. Se poate, inclusiv, sa i se dea copilului oportunitatea de a adormi singur
  • daca nu da semne de somn, ci doar semne de oboseala, mai ales in a doua parte a zilei, atunci  incercam sa vedem intervalul de timp cand acestea apar si sa luam in calcul ca un bebelus de aceasta varsta poate sa stea treaz intre 45-90 de minute

Programul de somn dupa varsta de 4-4,5 luni (varsta corectata fata de cele 40 de saptamani de sarcina):

  • daca isi face un program care il avantajeaza, nu se trezeste noaptea sa manance mai mult de doua ori, nu ii ia mai mult de 20 de minute sa adoarma si ziua nu este marait, inseamna ca ne putem baza pe instinctele copilului
  • daca vedem ca este obosit, adoarme greu si se trezeste noaptea de multe ori inseamna ca are nevoie de ajutorul nostru pentru a-I crea un program care sa-l ajute 

Pe langa programul de somn, urmatoarele sfaturi pot sa ajute:

  • Pentru ca programul sa functioneze, este esential ca ora de trezire sa nu varieze cu mai mult de 30 de minute. Cand exista o variatie mai mare inseamna ca ceasul biologic nu este setat si atunci corpul nu il va ajuta pe copil in cadrul somnurilor de zi (se pierde din cantitatea, dar si din calitatea acestora)
  • Nu setati o ora fixa pentru ora de culcare de seara. Ea poate fi fixa doar daca somnurile de zi au loc la aceeasi ora si dureaza la fel. Ora de culcare de seara e bine sa fie intr-un anumit interval de la finalul ultimului somn de zi (de exemplu la 3-3,5 ore de la finalul somnului 2 sau 1,5-2,5 ore de la finalul somnului 3)
  • Dupa varsta de 4-4,5 luni, daca somnul de zi are loc prea tarziu, risca sa-i influenteze negativ odihna de noapte. Cand avem un copil care s-a trezit intre 6 si 7 dimineata, este bine sa aiba somnul 3 cel tarziu la ora 16-16,15. Daca se depaseste aceasta ora, va semana cu un adult care incearca sa traga un pui de somn pe la ora 18-19 seara.

Va doresc sa dormiti bine si sa va gasiti echilibrul in familie!

Acest articol este scris de Mona Ciurezu si este preluat de pe site-ulwww.bebedoarme.ro. Mona Ciurezu este Consultant specialist in somnul copilului si Specialist in linistirea bebelusului conform Programului Dr. Karp “Cel mai fericit bebelus”, precum si Specialist in educarea pozitiva, fara recompense si fara pedepse. In plus, Mona este o mamica fericita, care a nascut cei doi copii la 3 ani distanta in maternitatea noastra.