Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Redu riscul copilului de a face boli cardiovasculare

Redu riscul copilului de a face boli cardiovasculare

Ereditatea este cu certitudine un factor important de risc pentru afectiuni precum cele cardiovasculare, cancer si diabet. Totusi, cercetatorii aduna permanent dovezi privind modul in care alimentatia influenteaza dezvoltarea bolilor. Expertii sunt de acord ca obiceiurile alimentare sanatoase de la o varsta frageda pot sa reduca riscul de a dezvolta anumite boli mai tarziu in viata. Alimentatia destinata sa reduca riscul de boli cardiovasculare, diabet si alte boli severe este unul dintre beneficiile pe care le are intreaga familie, deopotriva adulti si copii.

Factori de risc pentru bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare se afla pe locul 1 in cauzele de deces la nivel mondial. Principalii factori de risc sunt:

  • Fumatul
  • Hipertensiunea arteriala
  • Diabetul
  • Nivelul crescut al colesterolului
  • Sedentarismul
  • Obezitatea
  • Istoricul familial de boala cardiovasculara cu debut precoce

Cum sa ai o alimentatie prietena cu inima inca de la o varsta frageda

Copiii din SUA consuma in medie, mai multe grasimi saturate si au niveluri mai ridicate ale colesterolului in comparatie cu copiii de aceeasi varsta din majoritatea tarilor dezvoltate. Rata bolilor cardiovasculare are tendinta sa tina pasul cu nivelurile colesterolului. Potrivit unui studiu, au fost descoperite semnele timpurii de ingrosare a arterelor (ateroscleroza) la 7% dintre copiii de 10-15 ani, iar rata a fost dubla la cei intre 15 si 20 de ani.

Potrivit American Heart Association, o alimentatie sanatoasa pentru inima adoptata inca de la o varsta frageda reduce colesterolul si, daca este adoptata in adolescenta si mai tarziu, poate sa reduca riscul de boala coronariana la varsta adulta.

Toti copiii peste 2 ani ar trebui sa adopte o alimentatie sanatoasa pentru inima. Pentru copiii de 12 luni-2 ani cu istoric familial de obezitate, nivel peste medie al lipidelor sau boala cardiovasculara, ar trebui avut in vedere un consum de lapte cu continut scazut de grasimi.

Exista un istoric familial?

Cand ai mers pentru prima oara cu copilul la pediatru, probabil ca ai fost intrebata in legatura cu istoricul familial de boala cardiovasculara. In cazul in care copiii erau mici, si bunicii erau probabil relativ tineri si nu au trecut printr-un infarct de miocard sau nu au suferit un accident vascular cerebral. Daca bunicii intre timp se confrunta cu boala cardiovasculara, asigura-te ca transmiti acest aspect pediatrului la urmatorul consult.

Testarea colesterolului pentru copiii adoptati

Istoricul medical complet nu este in general disponibil in cazul copiilor adoptati. Pentru a preveni dezvoltarea bolilor asociate cu nivelurile crescute ale colesterolului, copiii adoptati ar trebui sa li se efectueze periodic profilul lipidic de-a lungul copilariei.

Surse de informatie:

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/heart/Pages/Heart-Disease.aspx (articolul Nutrition: What Every Parent Needs to Know, Academia Americana de Pediatrie, 2011)

Consultant: Dr. Stanciu Alina, Medic Primar pediatru