Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ponderas Academic Hospital - Operatia prin ombilic, fara cicatrici (SILS)

Ponderas Academic Hospital - Operatia prin ombilic, fara cicatrici (SILS)

Chirurgia laparoscopica prin incizie unica prin ombilic (SILS)

Stim ca prin laparoscopie se evita o interventie chirurgicala ce implica o incizie mare. Dar tehnicile laparoscopice au evoluat, iar astazi se poate recurge la proceduri moderne. Astfel, multe dintre operatiile din sfera abdominala se pot face prin incizie unica prin ombilic, cu si mai multe beneficii pentru pacienti.     

De la interventiile chirurgicale ginecologice printre care cele pentru fibrom uterin si pana la cele de apendicita, de colecist, hernii inghinale si bariatrice de tipul gastric sleeve – toate se pot opera prin chirurgia laparoscopica prin incizie unica prin ombilic – SILS. Pentru pacienti, beneficiile nu se reduc doar la cele de ordin estetic, ci implica si o recuperarea postoperatorie mai rapida, dureri mai mici si durata mai mica de spitalizare. Despre ce implica o astfel de procedura ne vorbeste Dr. Simona Filip, specialist chirurgie generala, Doctor in Stiinte Medicale, cu competenta in chirurgie laparoscopica nivel I si II si chirurgie oncologica, din cadrul Ponderas Academic Hospital.  

Ce este si in ce consta chirurgia laparoscopica prin incizie unica prin ombilic – SILS si prin ce se diferentiaza de laparoscopia obisnuita?

Este tot o interventie chirurgicala laparoscopica, dar accesul se face printr-o mica incizie la nivelul ombilicului de 1,5 – 2 cm, prin care se introduce un port special SILS, care permite inserarea telescopului si a 2 instrumente de lucru laparoscopice la nivelul cavitatii peritoneale. Chirurgul va efectua o operatie identica cu cea laparoscopica, dar printr-un abord minim invaziv reprezentat de o singura poarta de intrare, de obicei reprezentata de ombilic.  

Ce se poate trata prin laparoscopie unica prin ombilic la Ponderas Academic Hospital?

Deoarece tehnica SILS este tot mai cunoscuta, iar instrumentele si porturile speciale disponibile sunt din ce in ce mai imbunatatite si adaptate acestei metode, chirurgii pot efectua interventii chirurgicale SILS tot mai numeroase si mai dificile. In Ponderas Academic Hospital se pot efectua cu aceasta tehnica interventii chirurgicale bariatrice - gastric sleeve, plicatura gastrica, interventii chirurgicale ginecologice - anexectomii, verificare de permeabilitate tubara, chistectomii ovariene, miomectomii, histerectomii, interventii chirurgicale de tipul colecistectomii, apendiectomii, hernii, suprarenalectomii, chiste renale sau splenice si lista ar putea continua. 

Acest tip de laparoscopie poate fi folosita si in urgente medicale? Care sunt acestea?

Acesta tehnica nu este indicata in tratamentul urgentelor chirurgicale.  

Care sunt avantajele pentru pacienti ale laparoscopiei SILS?

Avantajele acestei interventii sunt reprezentate de recuperarea postoperatorie mai rapida, dureri mai mici postoperator, durata mai redusa de spitalizare, aspect superior din punct de vedere cosmetic si satisfactia crescuta a pacientului. Din punct de vedere cosmetic, exista o singura cicatrice postoperatorie dupa interventia SILS si daca aceasta este la nivelul ombilicului, practic, cicatricea postoperatorie se suprapune cu cea naturala ombilicala, iar dupa interventie, practic, nu exista cicatrice vizibila. 

In cat timp dupa chirurgia laparoscopica prin incizie unica prin ombilic isi poate relua pacientul activitatile zilnice?

Activitatile obisnuite pot fi reluate rapid, pacientul se mobilizeaza din prima zi dupa interventia chirurgicala, de asemenea se reiau aportul de lichide si o alimentatie usoara. In functie de tipul interventiei chirurgicale, pacientul se va externa prima, a doua sau in a treia zi postoperator cand isi poate relua activitatile obisnuite.  

In ce consta pregatirea preoperatorie?

Pregatirea preoperatorie nu difera de cea a interventiilor chirurgicale in general; poate o atentie deosebita trebuie acordata ombilicului deoerece incizia va fi facuta la nivelul acestuia - se recomanda o toaleta blanda, dar ingrijita la acest nivel, atat preoperator, cat si postoperator. 

Care a fost cel mai complicat caz pe care l-ati operat prin incizie unica prin ombilic?

Poate nu cel mai complicat, dar unul dintre cazurile care a mi-a adus satisfactie si bucurie este cel al unei paciente cu fibrom uterin si infertilitate, la care interventia chirurgicala a constat in miomectomie  - procedura prin care este indepartat fibromul, cu pastrarea uterului in totalitate. Operatia s-a efectuat prin incizie unica prin ombilic - SILS si s-a refacut in straturi si minutios peretele uterin. Controlul trompelor a aratat permeabilitatea acestora. Pacienta a apreciat aspectul estetic si nu ii venea sa creada ca a suferit o interventie chirurgicala, deoarece nu avea nicio cicatrice vizibila, aceasta fiind mascata de cicatricea ombilicala. Cel mai important a fost ca pacienta a putut ramane ulterior insarcinata si a nascut un copil sanatos, fara sa aiba probleme in sarcina legate de cicatricea postoperatorie SILS sau de cicatricea uterina.