Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Perioada de izolare si expunerea copiilor la media

In aceasta perioada de carantina si izolare impusa de pandemia cu noul coronavirus COVID-19, majoritatea copiilor si adolescentilor au mai putine responsabilitati scolare si acces limitat la activitati extracuriculare si sociale. In acest caz, solutia pentru ca parintii sa nu ii supravegheze tot timpul este aceea de a lasa copiii sa petreaca mai mult timp in fata ecranelor.

Nevoile fizice si psihologice ale copiilor nu s-au diminuat in timpul acestei crize si, in consecinta, moderatia in privinta accesului la ecrane (tv, computer, tableta, telefon) devine un imperativ pentru un stil de viata sanatos si echilibrat.

Copiii au nevoie de oameni si interactiune

Unele programe de televiziune si clipuri video sunt create si promovate ca fiind "educative" sau "stimulante" pentru sugari si copii mici. Cu toate acestea, cercetarea privind dezvoltarea timpurie a creierului arata ca in cazul copiilor mici se obtin beneficii mai mari din interactiunea directa cu alte persoane decat cu televizorul sau personajele video. Sugarii si copiii mici au nevoie de contactul cu parintii pentru a-si dezvolta abilitatile sociale, emotionale si mentale necesare. Academia Americana de Pediatrie si alti experti ii indeamna parintii sa nu-i lase pe copiii mai mici de 2 ani sa se uite la televizor. O sanatate buna si o dezvoltare armonioasa sunt obtinute, conform Academiei Americane de psihiatria copilului si adolescentului, daca cel mic beneficiaza de somn suficient, activitati scolare, citit recreativ, interactiune cu prietenii si cu familia, activitate fizica.

Stabileste obiceiurile bune din timp

Parintii ar trebui sa fie atenti in cazul in care copiilor lor le lipseste autocontrolul in privinta folosirii ecranelor. Daca parintii se confrunta cu dificultati in a trasa limite sau daca cei mici nu le respecta, poate deveni necesar ajutorul specializat.
Studiile au aratat ca intr-o saptamana obisnuita, copiii cu varste intre 2 si 7 ani petrec mai mult de trei ore pe zi uitandu-se la televizor, jucand jocuri video, vizionand clipuri video, utilizand un calculator si ascultand muzica. Copiii cu varste cuprinse intre 8 si 18 ani petrec de doua ori mai mult folosind media - mai mult de sase ore pe zi sau 47 ore pe saptamana, aproape echivalentul unui loc de munca full - time. Stabilirea din timp a limitelor ar putea ajuta la evitarea certurilor cu copiii tai privind limitarea expunerii la media pe masura ce ei cresc.

Limiteaza influentele negative

Multe programe media, cantece si jocuri sunt benefice pentru copii, avand continut educativ, creativ, divers si care stimuleaza gandirea. Totusi exista preocuparea cu privire la potentiala influenta negativa asupra copiilor. De exemplu, privitul excesiv la televizor a fost asociat cu obezitatea infantila si rezultate scolare slabe. De asemenea, violenta media poate creste comportamentul agresiv la unii copii, desensibiliza copiii la violenta, le poate afecta rezolvarea temelor la scoala si poate denatura viziunea acestora despre lume. Chiar si desenele animate care sunt considerate a fi adecvate pentru copiii mici contin acte de violenta, precum si trimiteri la consumul de tutun si alcool.

Uita-te la ce se uita si copilul tau

In cazul in care copilul se uita la televizor sau video, in primul rand urmareste tu programul cu atentie si asigura-te ca este potrivit pentru copilul tau. Alege programe de pe postul public de televiziune sau videoclipuri pentru copii; ia in considerare videoclipurile muzicale pentru copii mici; sugarii, copiii mici si prescolarii se bucura de cantece si dansuri. Iata cum te poti asigura ca timpul pe care copilul il petrece in fata ecranelor si continutul acestora este adecvat.
Intra in jocul lui. Daca te preocupa jocurile care ii plac copilului, ar fi bine sa stai langa el si sa il urmaresti cum se joaca. Cheia este sa fii atent la ceea ce ii spui. Incearca sa eviti sa critici acel joc si sa-i pui prea multe intrebari. In schimb, acorda atentie la ce iti explica cel mic. In felul acesta, se va bucura sa ii stai alaturi in timp ce se joaca.
Joaca-te cu el. Copiii adora sa isi exprime abilitatile si se bucura cand invata un joc pe care nu il stiu. Poti chiar sa il inveti ceva din ce te jucai tu in copilarie. Nu este doar o distragere de la ecrane, ci este si o modalitate de a va intari relatia.

Limiteaza timpul total de media

  • Pentru copiii mai mici de 2 ani, incearca sa limitezi timpul media la mai putin de o ora pe zi, iar continutul sa fie conversatia cu un adult (de exemplu, un parinte sau un alt membru al familiei care nu se afla acasa). De asemenea, se recomanda programele educationale, insa doar in prezenta unui supraveghetor. 
  • Copiii mai mari de 2 ani ar trebui sa aiba timpul limitat la nu mai mult de una, cel mult doua ore pe zi si 3 ore in timpul weekend-ului, dar asigura-te ca au acces la continut de calitate.
  • In cazul copiilor de peste 6 ani, incurajeaza-le obicieurile sanatoase si limiteaza cat mai mult timpul petrecut in fata ecranelor. Poti face acest lucru inchizand televizorul in timpul cinei si, desigur, cu 30-60 de minute inainte de culcare.
  • Pe masura ce copilul creste, retine ca prea mult timp petrecut in fata ecranelor a fost asociat, conform numeroaselor studii, cu obezitate, program dezordonat de somn, probleme de comportament, atenuarea abilitatilor sociale, violenta si mai putin timp pentru jocuri interactive cu alti copii si joaca in aer liber.

Cum sa stabilesti limitele

Cum in aceasta perioada socializarea si temele scolare se desfasoara online, nu se poate vorbi despre impunerea unor restrictii majore. Insa exista anumite metode pe care le poti pune in aplicare pentru a stabili anumite limite in felul in care copiii isi petrec timpul in fata ecranelor:

  • Da dovada de empatie. Ecranele sunt o sursa de confort si distractie pentru copii. Arata-le ca le intelegi nevoile, spunandu-le “Stiu ca aveti nevoie de o pauza, stiu ca aveti nevoie sa va relaxati”. Asigura-i ca exista disponibila o anumita perioada in care pot face asta.
  • Ofera-le acces la ecrane ca pe un bonus. Incearca sa folosesti acest timp petrecut in fata ecranelor ca pe o reccompensa pentru un comportament bun. Daca faci astfel, asigura-te ca odrasla ta stie exact ce are de facut pentru a castiga acest bonus. 
  • Incearca alternative. Cand le spui copiilor sa nu faca un anumit lucru, este intotdeauna necesar sa le oferi ceva in schimbul acelui lucru, spun psihologii. Specialistii recomanda crearea unei liste de activitati impreuna cu copilul, care sa contina jocurile care nu implica ecranele, de exemplu cele de indemanare, cititul sau joaca impreuna cu animalutul de companie. Astfel, cand copilul se va simti plictisit sau suprasolicitat, va avea optiunile la indemana.
  • Impune un program. Poate fi de ajutor sa stabilesti anumite momente ale zilei sau ale saptamanii cand copiii stiu ca le este permis sa foloseasca ecranele. De exemplu, 30 de minute inainte de cina. Un astfel de program ii ajuta pe copii sa stie la ce sa se astepte si nu vor mai cere sa se uite la tv in alte perioade. 
  • Ramai ferm pe pozitie. Odata stabilit programul, s-ar putea sa te confrunti cu insistenta din partea copilului. Psihologii sustin ca reactia de testare a limitelor este normala, dar daca tu, ca parinte, nu te abati de la regulile impuse si le tolerezi iritarea copiilor timp de cateva zile, planul tau va da roade si copiii vor intra in noua rutina creata de tine.

Fa din starea de bine o prioritate

O alta metoda de a gandi timpul petrecut in fata ecranelor este aceea de a observa modul in care copilul isi petrece in general timpul. Unii psihologi sugereaza ca parintii folosesc ideea de “lista de bifat pentru dezvoltarea copilului” pentru a stabili daca cel mic este angajat in activitati importante pentru o dezvoltare armonioasa. In cazul in care inainte de declansarea pandemiei copilul tau era foarte ocupat cu scoala si activitatile extracuriculare, timpul petrecut in fata ecranelor nu era o problema. In prezent, lucrurile stau diferit, insa poti apela la aceeasi idee pentru a-ti da seama daca cel mic sta prea mult in fata ecranelor. Intreaba-te:

  • Copilul meu doarme suficient si mananca oarecum echilibrat?
  • Face miscare in fiecare zi, chiar si in casa?
  • Petrece timp de calitate cu familia?
  • Foloseste o parte din timpul de ecrane pentru a vorbi cu prietenii?
  • Este implicat in activitatea scolara si este la zi cu temele?

Daca poti raspunde DA la majoritatea acestor intrebari, atunci nu iti face griji in privinta timpului pe care copilul il petrece in aceasta perioada in fata ecranelor.

Surse de informatie:
www.aacap.org
https://childmind.org
www.mayoclinic.org