Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Mamoplastia de reducţie (reducerea sânilor)

Ce este mamoplastia de reducţie?

Adesea sânii foarte mari sunt asociaţi cu obezitatea. Greutatea excesivă a sânilor nu reprezintă doar o problemă de natura estetică, ci poate deveni în timp o problemă de sănătate. Cu timpul, pielea se lasă, iar gradul de ptoză mamară se accentuează. Frecvent apar dureri la nivelul coloanei vertebrale, gâtului şi umerilor şi chiar deformări ireversibile ale coloanei vertebrale (de tipul cifozei sau scoliozei). Nu sunt rare nici afecţiunile cutanate prezente în regiunea submamară (dermatite, micoze, eczeme, etc.). Aceste femei acuză adesea şi o limitare a activităţilor fizice, generată de greutatea excesivă a sânilor. Deşi cea mai frecventă cauza de mărire excesivă a sânilor o reprezintă excesul ponderal, nu rare sunt cazurile în care fete tinere, cu greutate normală, pot fi complexate de aceasta infirmitate. În toate aceste situaţii, reducţia mamară chirurgicală este utilă şi salutară.

Intervenţia de reducţie mamara presupune îndepărtarea unei porţiuni din glanda mamară (porţiune cu dimensiuni variabile, în funcţie de volumul iniţial al glandei). Prin urmare, dacă intervenţia se face doar în scop estetic, este bine să fie amânată după naştere, deoarece poate afecta capacitatea de alăptare. În cazuri deosebite, în care sânii sunt excesiv de voluminoşi, intervenţia poate fi efectuată şi în cazul fetelor tinere care încă nu au copii, dar obligatoriu după vârsta pubertăţii (când dezvoltarea sânilor este completă). În astfel de situaţii, pacienta îşi va asuma riscul de a nu mai putea să alăpteze în viitor. Dacă ai născut de curând, o astfel de intervenţie se va amâna cel puţin 6-10 luni după întreruperea alăptării, pentru a evita posibilele complicaţii.

Mamoplastia de reducţie este indicată:

  • oricărei femei care doreşte o micşorare şi totodată o ridicare a sânilor (în cazul sânilor mari şi ptozaţi)
  • femeilor obeze, hiperponderale sau chiar normoponderale, cu sâni voluminoşi, care acuză probleme generate de volumul sânilor
  • femeilor tinere, după pubertate (când dezvoltarea sânilor este completă), dacă volumul excesiv al sânilor le creeaza complexe sau probleme de sănătate
  • în cazul asimetriilor mamare (când unul dintre sâni este mai voluminos decât celălalt)

Preoperator:

  • O astfel de intervenţie trebuie programată din timp deoarece există o serie de tratamente care trebuie întrerupte preoperator (ex. anticoncepţionale, antiinflamatorii, antidepresive, etc.). Este contraindicată o astfel de intervenţie în perioada menstruaţiei sau imediat după o naştere. Înaintea unei astfel de intervenţii sunt necesare o serie de analize (la recomandarea medicului). Este obligatorie efectuarea unei mamografii, pentru depistarea unor eventuale afecţiuni preexistente operaţiei. Prin urmare, este foarte esenţial să-i comunici medicului înainte de intervenţie dacă suferi de vreo problemă de sănătate.

Intervenţia chirurgicală şi perioada postoperatorie imediată:

  • Operaţia durează aproximativ 3-6 ore şi necesită anestezie generală. După operaţie, vei rămâne internată cel puţin o zi. Există mai multe metode chirurgicale prin care se îndepărtează cantităţi variabile din glanda mamară şi tegumentul aferent acesteia.
  • Rezecţia ţesutului glandular în exces presupune apariţia unor cicatrici la nivelul sânilor. De asemenea, rezecţia parţială a glandei mamare poate altera funcţia acesteia de a produce secreţie lactată.
  • Pentru a evita formarea unor hematoame, postoperator vor fi montate tuburi de dren la nivelul sânilor, care de regulă se menţin primele 24-48 ore. Disconfortul postoperator este moderat. În primele 24-48 de ore după operaţie pot să apară dureri moderate la locul inciziilor, care se vor ameliora cu ajutorul antialgicelor. De asemenea, pot să apară echimoze şi edem discret, care însă vor dispărea rapid, la câteva zile după intervenţie. Vindecarea completă necesită 45 zile, timp în care sunt necesare controale periodice. În această perioadă sunt contraindicate eforturile fizice mari, mişcările ample ale braţelor (tenis, înot, fitness), ridicarea de greutăţi sau dormitul pe burtă, precum şi practicarea oricărui sport de performanţă. Timp de aproximativ o lună după operaţie este utilă purtarea unei bustiere elastice.

Complicaţii:

Deşi este o intervenţie complexă şi de durată, nu există complicaţii semnificative. Totuşi, orice intervenţie chirurgicală presupune anumite riscuri, acestea fiind direct proporţionale cu vârsta şi starea de sănătate a pacientei.  Aceste riscuri vor fi evaluate în mod individual, printr-un control preoperator riguros.