Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Lupta cu depresia – cum poti preveni sau trata depresia prin psihiatria nutritionala

Lupta cu depresia – cum poti preveni sau trata depresia prin psihiatria nutritionala

Interviu cu Dr. Cosmin Arsene, consultant stiintific in laboratorul Genetic Center

Un număr tot mai mare de studii din ultimul deceniu demonstrează că o dietă sănătoasă - bogată în fructe, legume, cereale integrale, pește și carne roșie neprocesată - poate preveni depresia. Și o dietă nesănătoasă - bogată în alimente prelucrate - mărește riscul acestei patologii la toată lumea, inclusiv la copii și adolescenți.

Studiile recente arată că o dietă sănătoasă nu numai că poate preveni depresia, dar ar putea să o trateze odată ce aceasta a debutat.

Rezultatele mai multor studii contureaza aparitia unui nou domeniu: psihiatria nutrițională.

Depresia are multe cauze - poate fi genetică, declanșată de un anumit eveniment sau situație (cum ar fi singurătatea) sau implica un still de viață dezechilibrat.

O dieta dezechilibrata poate potenta depresia, prin privarea creierului de o varietate de nutrienti de care are nevoie. Alimentele procesate adesea conțin grăsimi trans care promovează inflamația, considerată a fi o cauză a depresiei.

O dietă dezechilibrata afectează si microbiomul nostru - trilioanele de microorganisme care trăiesc în sistemul nostru digestiv. Ele produc molecule care pot modifica producția de serotonină, un neurotransmițător găsit în creier.

Bacteriile benefice și cele ce au impact negativ asupra sanatatii, care se gasesc in sistemul nostru digestiv, au modalități complexe de a comunica cu creierul nostru și de a schimba starea noastră de spirit. Trebuie să maximizăm proliferarea bacteriile benefice și să minimizăm dezvoltarea celor cu impact negativ asupra sanatatii.

Deci, ce ar trebui să mâncăm?

Cercetările indică o dietă în stil mediteranean, alcătuită în principal din fructe și legume, ulei de măsline extra-virgin, iaurt și brânză, legume, nuci, fructe de mare, cereale integrale și porții mici de carne roșie. Complexitatea acestei diete va asigura alimentatia necesara creierului nostru, va  regla raspunsul inflamator si va sprijini bacteriile benefice din sistemul nostru digestiv.

Poate o dieta buna sa inlocuiasca medicamentele sau terapia?

Nu pentru toata lumea. Dar persoanele expuse riscului depresiei ar trebui să acorde atenție sporita alimentelor pe care le consumă.

O dietă sănătoasă poate funcționa chiar și atunci când alte tratamente eșuează. Și, cel puțin, poate servi ca un tratament suplimentar - unul fără efecte secundare, spre deosebire de antidepresive.

De asemenea, o dieta echilibrata poate preveni si alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, obezitatea și diabetul.