Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Interviul la Regina Maria

Interviul la Regina Maria

Din punctul de vedere al candidatului, interviul poate fi un moment intimidant. Dar daca te pregatesti si stii la ce sa te astepti, poti fructifica aceasta experienta si o poti transforma intr-una pozitiva.

Atitudinea conteaza

Prezentarea la un interviu poate naste stari de neliniste si anxietate. De aceea, pregatirea este absolut necesara. Invitatia la un interviu inseamna ca experienta ta anterioara si profilul tau corespund din mai multe puncte de vedere nevoilor postului pentru care ai candidat.

Nu uita, totusi, ca interviul poate fi atat o confirmare, cat si o negare a compatibilitatii cu postul si compania in cauza. Prezinta-te la intalnire cu entuziasm si adopta o atitudine pozitiva, relaxata si increzatoare. Important este sa ai in vedere ca nu doar recruiterul te intervieveaza pe tine, dar este o sansa si pentru tine sa verifici daca ti se potriveste compania si cultura organizationala.

Prima impresie e definitorie

Imbraca-te ca si cum ai avea deja jobul! Adopta o tinuta clasica despre care stii sigur ca ti se potriveste si in care te simti bine si este adecvata pozitiei pentru care aplici.

In egala masura, limbajul corpului este foarte important. Din acest motiv, este bine sa nu exagerezi cu gesturile, sa mentii contactul vizual cu interlocutorul si sa zambesti!

Strategia de interviu

Scopul interviului este de a obtine raspunsuri care sa ateste ca esti persoana potrivita pentru pozitia respectiva.

Gandeste-te ce ai vrea sa stie compania despre tine si pregateste-te cu informatii concrete din activitatea ta: cum ai gestionat situatii dificile cu clientii/colegii/subalternii, cum ai reactionat in situatii care ti-au pus limitele la incercare, cum si cu ce ai contribuit din rolul pe care l-ai avut.

Povesteste despre rezultatele obtinute in termeni concreti, dand cat mai multe detalii: care au fost obiectivele si ce ai obtinut, in cat timp si cu ce resurse.

Informeaza-te referitor la compania pentru care aplici, viziteaza site-ul si asigura-te ca este compania pentru care chiar iti doresti sa lucrezi, deoarece un om motivat si informat face diferenta!

Nu in ultimul rand, pregateste la randul tau o lista de intrebari pentru intervievator si profita de ocazie pentru a afla detalii despre organizatie, despre rolul pe care urmeaza sa il ai, despre structura companiei si despre viitoarele strategii, despre echipa din care vei face parte si despre managerul direct.

Asuma-ti un rol activ in discutie si adopta tonul pe care l-a setat intervievatorul: daca este prietenos si sociabill, fii si tu la fel; iar daca tonul sau este unul formal si rezervat, incearca sa adopti o atitudine similara.

Ce sa NU faci la un interviu

  • Sa ajungi prea devreme sau prea tarziu la intalnire
  • Sa te prezinti neinformat/a
  • Sa te prezinti cu o tinuta neadecvata
  • Sa raspunzi la telefon in timpul discutiei
  • Sa intrerupi interlocutorul
  • Sa oferi raspunsuri monosilabice (da/nu)
  • Sa eviti sa adresezi intrebari

Articol scris de Oana Iacob, Senior Recruitment Partner