Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Indulcitorii si silueta

Articol de Dr. Mihaela Bilic

Zvonul conform caruia indulcitorii ar „pacali“ pancreasul facandu-l sa sintetizeze insulina sau ar stimu-la apetitul pentru produsele dulci nu are nicio acoperire stiintifica. Nu numai ca aceste substante nu produc variatii ale glicemiei, dar reusesc sa satisfaca „nevoia“ de dulce fara aport caloric.

Inlocuirea zaharului cu edulcoranti poate determina o scadere a aportului caloric zilnic cu aproximativ 10%, insa totul depinde de obiceiurile alimentare ale fiecarei persoane in parte.

Cantitatea de dulce din dieta

In cazul celor care folosesc doar 3 lingurite de zahar/zi (60 calorii), substituirea acestuia cu indulcitori nu va avea impact asupra greutatii corporale. Daca insa este vorba de o persoana cu slabiciune pentru dulciuri, folosirea edulcorantilor in loc de zahar va produce o modificare vizibila a siluetei.

Nu zambiti ironic atunci cand cineva mananca desert, dar alege bautura racoritoare in varianta „light“: o „economie“ de 6 cuburi de zahar la fiecare pahar de suc nu este deloc de neglijat.

Chiar si pentru cei care nu au probleme cu silueta, reducerea consumului de zahar si a caloriilor „goale“, fara valoare nutritiva, pe care acesta le contine, este o masura cu beneficii reale pentru sanatate.

Tipul de produse dulci folosite

In cazul bauturilor care au multa apa in compozitie, inlocuirea zaharului cu indulcitori determina o scadere spectaculoasa a continutului caloric al respectivului produs. La alimentele solide, cumulte proteine sau glucide (carne, fainoase), substitutia zaharului influenteaza foarte putin continutul caloric, iar la produsele bogate in grasimi (patiserie, cofetarie) inlocuirea zaharului duce de multe ori la cresterea densitatii calorice.

Aportul caloric global

Folosirea produselor „light“ nu garanteaza un efect magic de scadere in greutate. Pierderea excesului ponderal presupune, pe langa inlocuirea zaharului cu indulcitori, o echilibrare sau o micsorare a aportului alimentar global, cu reducerea consumului de grasime si carbohidrati.

Nu uitati ca zaharul are 4cal/g, alcoolul 7 cal/g iar lipidele 9 cal/g.

Nevoia de dulciuri

Acceptarea restrictiilor din cadrul unui regim de slabire nu este intotdeauna usoara, iar simpla interzicere a dulciurilor duce de multe ori la cresterea apetitului pentru acest tip de produse. Curele de slabire care permit consumul regulat de produse pe baza de indulcitori au mai multe sanse de reusita, sunt mai usor de urmat, dureaza perioade mai lungi, iar pericolul reingrasarii este mai mic.

Existenta indulcitorilor de sinteza ne ofera solutia prin care poftele pot fi tinute sub control mult mai usor, iar viata nu mai este atat de „amara“. Satisfacerea „nevoii“ de dulce are un efect psihologic pozitiv, iar indulcitorii mimeaza perfect gustul zaharului la nivel cerebral.

Singura conditie este sa nu fiti tentati sa consumati o cantitate mare de produse „light“, pentru ca, si in cazul lor, diferenta sta in cantitate. Cu exceptia bauturilor racoritoare, toate celelalte alimente cu indulcitori au un continut caloric redus, dar nici pe departe neglijabil. Cititi cu atentie etichetele!

Sloganul LIGHT poate avea mai multe semnificatii

  • fara zahar – inseamna ca zaharoza a fost inlocuita cu un indulcitor sintetic (aspartam, zaharina) si atunci gustul dulce este obtinut fara aport caloric
  • cu continut redus de zahar – semnifica prezenta zaharozei in proportie de 50-70% fata de variantele obisnuite, ceea ce inseamna in continuare un aport caloric considerabil
  • fara adaos de zahar – mai ales in cazul sucurilor de fructe, inseamna doar cu zaharul din fructe. Aceste produse contin cantitati mari de fructoza care are o valoare energetica identica celei din zahar rafinat, cu deosebirea ca se absoarbe mai lent in sange
  • diet, light sau „0%“ – mai ales in cazul deserturilor, poate exprima faptul ca nu contin zahar, insa continutul caloric poate fi in continuare generos din cauza aportului de grasime. Si reciproca este valabila, un produs cu 0% grasime poate avea multe calorii. Deci cititi cu atentie etichetele, sloganul „light“ se refera de obicei doar la unul dintre ingrediente
  • produse pentru diabetici nu inseamna lipsite de calorii; zaharul din compozitie este inlocuit cu fructoza pentru ca se absoarbe mai lent, dar valoarea energetica e aceeasi sau chiar mai mare. Ciocolata „diet“ are 520 cal/100 g, fata de 450 cal/100 g cat are varianta clasica.

Produsele alimentare etichetate drept „light“ sau „diet“ nu sunt neaparat sarace in calorii.

In produsele pentru diabetici (gemuri, ciocolata, biscuiti, prajituri) zaharul clasic, pentru ca determina o crestere brusca a glicemiei, este inlocuit cu fructoza sau alti indulcitori (polioli) a caror absorbtie in sange este mai lenta. La diabetici exista o secretie insuficienta de insulina (hormon hipoglicemiat), prin urmare este contraindicat consumul de glucide cu absorbtie rapida, insa valoarea calorica a alimentului nu are nicio importanta.

  • Fructoza (zaharul din fructe) nu produce cresterea brusca a glicemiei, se absoarbe treptat, are o putere de indulcire dubla fata de cea a zaharului, insa valoarea calorica este identica. Folosirea fructozei ca indulcitor are o justificare strict medicala si nu ajuta la slabit.
  • Alcoolii naturali ai zaharului (xylitol, manitol, sorbitol) sunt agenti de indulcire cu absorbtie lenta, iar aportul caloric si puterea de indulcire sunt jumatate fata de zaharul clasic (2-2,5 cal/g in loc de 4 cal/g).

Inlocuirea zaharului cu un alt tip de substanta pentru indulcit nu semnifica neaparat reducerea aportului energetic. Doar produsele in care zaharul este inlocuit cu indulcitori sintetici fac intr-adevar „economie“ de calorii, insa si atunci continutul de grasimi poate anula efectul benefic. Inca o data, cititi cu atentie etichetele!

  • 1 pahar de bautura „light“ = 1 calorie (cel clasic are 150 calorii)
  • 1 iaurt cu fructe „light“ = 50 calorii (cel clasic are 110 calorii)

Bauturile racoritoare „light“ sunt varianta ideala si obligatorie pentru cei care doresc sa slabeasca sau sa micsoreze aportul de zahar din alimentatie.

O alimentatie echilibrata din punct de vedere caloric nu se obtine prin simpla inlocuire a zaharului cu indulcitori de sinteza, insa dincolo de orice controverse, un lucru e sigur: edulcorantii aduc o „economie“ de calorii, iar scaderea riscului de carii dentare poate fi un argument suficient de puternic pentru invingerea reticentei legate de „zaharul artificial“.

Indulcitorii nu sunt arma letala impotriva obezitatii, insa reprezinta fara indoiala o des-coperire miraculoasa, prin care dependenta de gustul dulce poate fi satisfacuta fara aportul caloric corespunzator. Daca nu v-am convins, nu ramane decat sa ma credeti pe cuvant: nu exista o substanta mai periculoasa si in acelasi timp mai placuta decat zaharul.

Daca ar fi sa alegem intre doua rele, cu siguranta INDULCITORII DE SINTEZA SUNT RAUL CEL MAI MIC.