Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ii este somn sau nu? Ce sa inteleg din semnele lui?

Ii este somn sau nu? Ce sa inteleg din semnele lui?

Semne de somn vs semne oboseala

Inainte de toate, as vrea sa sa discutam despre natura semnelor de somn si diferentele fata de cele de oboseala. Si asta pentru ca, de cele mai multe ori, le incurcam, le suprapunem.

Astfel, semnele de somn sunt semnele care apar atunci cand corpul a primit melatonina si este pregatit sa se culce. Ele includ: copilul este linistit, se uita in gol, casca, ploapele incep sa-i coboare.

Semnele de oboseala isi fac aparitia cand corpul a depasit momentul prielnic somnului si a inceput sa “pompeze” adrenalina din dorinta de a-si mentine starea de trezie. Ele includ: copilul este foarte activ, da din maini, din picioare, incepe sa se frece la ochi, se trage de urechi si apoi incepe sa fie marait. La copiii de pana la 3-4 luni, plansul de oboseala apare o data cu “cuvantul ouw” (uitati-va la gurita lui si vedeti cum ea se strange si formeaza litera “o”.

Ce semne sa urmaresc pentru a-mi pune copilul la culcare?

Trebuie sa respectam semnele de somn, caci semnele de oboseala ne indica faptul ca deja este prea tarziu.

Toti copiii dau semne de somn?

Nu, din pacate nu, caci copiii care sunt foarte activi, curiosi si usor stimulabili nu dau aceste semne. Acesti copii trec direct la cele de oboseala. De aceea, cel mai bine este sa se anunte “ora de somn” pentru ca cei mici sa se culce, fara a se urmari semnele de oboseala. In conditiile din urma, procesul de adormire va dura mult mai mult.

Incerc sa culc copilul odata cu semnele de somn, dar nu reusesc

Mai intai, asigurati-va ca sunt semne de somn, si nu de oboseala. Ganditi-va la situatia ipotetica in care dumneavoastra ati fi dormit in ultimele nopti doar cate 3 ore. Cum v-ati simti in timpul zilei? Va spun eu: ati casca in continuu. Ceea ce nu inseamna ca ati prins un moment prielnic sa va culcati, ci doar corpul va semnaleaza ca este obosit. Prin urmare, daca vorbim de un copil cu varsta de pana la 4 luni, nu-l lasati sa stea treaz mai mult de 90 de minute. Daca vorbim de un copil de peste 4 luni, asigurati-va ca il veti pune putin mai devreme la somn, insa cam in aceleasi interval, astfel incat seara sa poata ajunge sa se culce mai devreme, sa poata recupera somnul pe care l-a pierdut, din ziua aceea sau din urma.

Cand sa ma iau dupa semne?

Daca vorbim de un copil de pana la 4 luni care da semne de somn, puteti sa va luati dupa semnele de somn si sa-l puneti la culcare. Incercati sa nu depasiti mai mult de 15 minute de cand au aparut semnele.
Daca vorbim de un copil cu varsta de peste 4 luni, luati-va dupa semnele de somn raportate la intervalul de somn in care doarme. Urmariti si daca se incadreaza in partea de jos sau de sus a intervalului, pentru a fi sigure ca prinde somnul de calitatea cea mai buna.

Cand se trezeste din somn casca. Il pun din nou la somn?

Daca s-a trezit suparat din somn, puteti incerca. Insa, daca l-ati scos la lumina si la joaca, s-ar putea ca melatonina sa se fi inhibat deja si sa nu mai aveti sanse de reusita. Asigurati-va insa ca, in seara respectiva, nu il puneti tarziu la somn, caci trebuie sa-l lasati sa recupereze somnul pierdut. Daca s-a trezit vesel, dar inca mai casca, poate sa fie doar o reminescenta de melatonina si atunci nu trebuie sa faceti nimic. O precizare : daca este genul curios si foarte activ si, dupa varsta de 2 luni, doarme ziua pe lumina si se trezeste vesel chiar daca doarme putin, nu inseamna ca somnul i-a ajuns, ci ca ceva i-a distras atentia imediat ce-a deschis ochii si a uitat apoi ca ii este somn.

Acest articol este scris de Mona Ciurezu si preluat de pe site-ul www.bebedoarme.ro. Mona Ciurezu este Consultant specialist in somnul copilului si Specialist in linistirea bebelusului conform Programului Dr. Karp, “Cel mai fericit bebelus”. Avand si calitatea de Specialist in educarea pozitiva, fara recompense si fara pedepse, Mona ii ajuta pe parinti si bebelusii lor sa doarma mai bine, indiferent de tipul de parenting pe care l-au ales. In plus, Mona este o mamica fericita, care si-a adus cei doi copii lume la maternitatea noastra (la o diferenta de 3 ani).