Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Histerosalpingografia - explorarea radiologica a aparatului genital feminin

Articol de Dr. Adela Julean Medic specialist Radiologie - imagistica medicala

Histerosalpingografia (HSG) este o metoda de explorare radiologica a aparatului genital feminin, realizata prin instilarea unei substante de contrast iodate radio-opace prin canalul cervical si vizualizarea ei prin examen radiologic la nivelul canalului cervical, uterului, trompelor si peritoneului.

Histerosalpingografia este indicată de către medicul ginecolog pacientelor suspecte de  infertilitate primară sau secundară sau femeilor care au suferit avorturi spontane habituale, cu scopul verificării permeabilității tubare.

Cea mai frecventă indicație în prezent este evaluarea permeabilității trompelor uterine (dacă acestea sunt blocate sau libere). Totodată, HSG poate stabili prezența unor modificări de contur sau dimensiuni ale cavității uterului; în aceste situații problema de sănătate a pacientelor o reprezintă infertilitatea.

Cu ajutorul Histerosalpingografiei, medicul radiolog poate evalua

Canalul cervical:

  • Identifica prezenta unor stenoze, polipi, septe sau sinechii cervicale
  • Identifica prezenta istmocelului (complicatie a nasterilor prin cezariana datorata vindecarii incomplete a peretelui uterin in urma inciziei)
  • Evalueaza cazurile de incompetenta cervico-istmica

Cavitatea uterina:

  • Analizeaza forma, conturul, opacifierea si dimensiunile cavitatii uterine
  • Identifica si evalueaza variantele anatomice sau malformatiile uterine (uter arcuat, uter septat, uter bicorn, uter unicorn, uter didelf, uter infantil)
  • Identifica prezenta unor formatiuni benigne (polipi, fibroame submucoase) sau maligne la nivelul cavitatii uterine
  • Identifica prezenta cicatricilor post-interventionale (sinechii uterine) ce pot rezulta dupa chiuretaje, histeroscopii, miomectomii, cezariene, nastere naturala, etc.
  • Evalueaza amprentarea cavitatii uterine sau portiunii intramurale a trompelor de catre formatiuni de la nivelul peretelui uterin (fibroamelor uterine intramurale)

Trompele uterine:

  • Verifica aspectul, pozitia, calibrul si gradul de permeabilitate a trompelor uterine (metoda cu cea mai buna acuratete)
  • Monitorizeaza rezultatele interventiilor chirurgicale de la nivelul uterului sau trompelor (inclusiv dupa tratamentul conservator sau chirurgical al sarcinilor extrauterine, interventiilor de repermeabilizare sau de ligatura tubara, operatiilor complexe de endometrioza, etc)

Peritoneul:

  • Evalueaza pozitia trompelor si difuzia substantei de contrast extravazata din trompe in peritoneu pentru identificarea unor eventuale aderente peritubare

In cazul in care trompele uterine sunt permeabile, examinarea HSG poate creste sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala sau prin inseminare artificiala in urmatoarele 6 luni dupa examinare datorita efectului de lavaj pe care il produce prin inlaturarea mucusului aglutinat, a microcheagurilor sangvine ori a depozitelor de fibrina, respectiv prin desfacerea aderentelor minore de la nivelul fimbriilor.

Procedura se efectueaza de obicei, intre ziua 5 si 12 a ciclului menstrual (perioada preovulatorie) pentru a exclude prezenta unei sarcini in ziua efectuarii HSG. In luna examinarii pana la efectuarea HSG-ului pacienta va folosi o metoda contraceptiva sau va evita contactul sexual. Pacienta trebuie sa informeze medicul ginecolog sau radiolog asupra unei posibile sarcini existente.

HSG se efectueaza in regim ambulatoriu (nu necesita spitalizare). Examinarea este precedata de o ecografie pelvina pentru aprecierea pozitiei si aspectului ecografic al uterului, evidentierea unei eventuale sarcini si evaluarea unei posibile patologii pelvine asociate. De regula, este util ca pacienta sa se prezinte cu vezica urinara plina (in repletie) sau semi-plina.

Medicul efectueaza o anamneza asupra istoricului pacientei, prezenta unor eventuale alergii cunoscute, infectii pelvine, operatii in antecedente sau alte probleme de sanatate, eventuale tratamente ce se administreaza cronic sau in perioada efectuarii HSG, eventuale histerosalpingografii anterioare.

Examinarea HSG este contraindicata si/sau nu se poate efectua urmatoarelor paciente

  • Femei insarcinate
  • Femei cu  boala inflamatorie pelvina acuta simptomatica
  • Femei care manifesta sangerari uterine anormale abundente in ziua examinarii
  • Femei aflate in perioada de menstruatie
  • Femei cu greutate mai mare de 120 de kg, datorita limitarilor echipamentelor RX

Fiind o procedura minim-invaziva, histerosalpingografia prezinta foarte putine riscuri. In cazuri foarte rare, pot aparea urmatoarele riscuri:

  • Risc de infectie. Dupa orice investigatie interventionala (inclusiv HSG) exista un foarte mic risc de infectie, motiv pentru care de regula se administreaza preventiv antibiotic dupa investigatie pentru cateva zile, incepand din ziua examinarii. Daca apar febra sau durere intensa la nivelul pelvisului in zilele urmatoare trebuie anuntat medicul ginecolog.
  • Alergia la medicamente - antibiotic, antispastic si antiinflamator - sau la substanta de contrast, manifestata prin aparitia unei reactii alergice (eritem, mancarime la nivelul tegumentului, etc). Aceasta reactie este foarte rara si de cele mai multe ori dispare rapid, dupa un antihistaminic usor sau uneori fara a necesita un tratament.
  • Sangerari usoare. Uneori, aceastea pot sa apara dupa realizarea investigatiei, timp de 2-3 zile
  • Mici crampe abdominale, disconfort, senzatie de balonare. Si acestea pot sa apara uneori timp de 2-3 zile dupa examinare.
  • Dereglari ale ciclului menstrual. Uneori, prima menstruatie dupa examinare poate sa apara mai repede sau mai tarziu, in cantitate mai redusa sau mai abundenta.

In ceea ce priveste doza de radiatie produsa de histerosalpingografie, mentionam ca aceasta este foarte mica, aprox. 0,01 - 0,1 mSv, fiind echivalenta cu doza primita de o persoana din mediul inconjurator in decurs de 1 - 3 luni sau cu doza primita de o persoana cu ocazia unor calatorii cu avionul la altitudine inalta.

Expunerea la radiatii este mult mai mica decat in timpul examinarilor computer tomografice si nu exista date care sa evidentieze aspecte negative asupra unei eventuale sarcini in aceeasi luna dupa HSG.