Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hipotiroidism: categorii de persoane afectate

Dupa varsta de 35 de ani, procentajul persoanelor cu hipotiroidism creste, in special in randul femeilor. Hipotiroidismul apare la aproximativ 1 din 8 femei cu varsta intre 35 si 65. Dupa 65 de ani, incidenta creste la 1 din 5 femei.

Persoanele de ambele sexe care au peste 60 de ani si sufera de afectiuni tiroidiene experimenteaza mai rar simptomele clasice multiple, cum se intampla in cazul tinerilor, ceea ce face boala dificil de depistat. In cazul acestei categorii de varsta, hipotiroidismul se poate manifesta printr-un singur simptom. De exemplu, nu este neobisnuit ca o persoana mai in varsta sa aiba de-a face doar cu pierderea de memorie sau doar cu depresia ori cu oboseala, oricare dintre aceste simptome fiind cu usurinta asociate imbatranirii normale sau altor probleme.

In cazul varstnicilor care experimenteaza simptomele clasice de crestere in greutate si oboseala, aceste manifestari ale hipotiroidismului sunt gresit considerate semne de imbatranire. Doar analizele de sange pot confirma daca suferi de hipotiroidism, de aceea este important sa cunosti simptomele si sa ii ceri medicului o evaluare a tiroidei daca ai peste 60 de ani, ai simptomele sau vreun factor de risc.

Analizele de tiroida nu sunt teste de rutina – acestea sunt efectuate doar daca medicul considera ca prezinti un risc sau ca ai simptomele specifice. Daca este lasat netratat, in timp, hipotiroidismul poate sa aiba consecinte serioase: creste riscul de colesterol ridicat, hipertensiune arteriala, ateroscleroza si infarct de miocard. In plus, de-a lungul timpului, se poate dezvolta o forma de hipotiroidism sever denumit mixedem, in care organismul incetineste astfel incat ajunge la punctul de cedare si poate intra in coma.

Dupa ce diagnosticul este stabilit, hipotiroidismul este foarte usor de tratat cu levotiroxina sodica, o versiune sintetica de T4. Cu tratamentul potrivit si controale de rutina, poti duce o viata normala, de obicei lipsita de simptome.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu (Harvard Medical School Special Health Report, Thyroid Disease, Understanding hypothyroidism and hyperthyroidism)