Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hipertiroidism: semne si simptome generale

Hipertiroidism: semne si simptome generale

“Hiper” este un prefix care se traduce prin “peste”, “deasupra” sau “in exces”. Altfel spus, acesta este efectul pe care hipertiroidismul il are asupra organismului: asa cum o persoana cu tiroida hipoactiva produce prea putini hormoni tiroidieni si are un metabolism lent, persoana cu tiroida hiperactiva produce prea multi hormoni si are un metabolism rapid.

Pacientul tipic cu hipotirodism sufera de somnolenta, intoleranta la frig, piele uscata, crestere in greutate, pierderea apetitului alimentar si constipatie. Pe de alta parte, pacientul tipic cu hipertiroidism sufera de insomnie, intoleranta la cald, transpiratie in exces, scadere in greutate, apetit alimentar crescut si scaune moi. Totusi, hipotiroidismul si hipertiroidismul sunt similare, deoarece ambele boli sunt tulburari autoimune, in care anticorpii tintesc si ataca tesuturi sanatoase – in acest caz, glanda tiroida.

Desi hipertiroidismul este considerabil mai putin frecvent decat hipotiroidismul, ambele afectiuni au o incidenta mai mare la femei, iar riscul creste cu varsta. Exista insa o exceptie – boala Graves, cea mai frecventa cauza de hipertiroidism, care tinde sa afecteze femeile intre 20 si 50 de ani.

La fel ca hipotiroidismul, hipertiroidismul provoaca, in cazul varstnicilor, simptome mai putin detectabile; simptomele fiind subtile, hipertiroidismul poate trece drept o insuficienta cardiaca, o problema intestinala sau o boala psihiatrica. In cazul in care nu este tratat, hipertiroidismul poate sa aiba consecinte serioase: creste riscul de osteoporoza si poate determina tulburari de ritm cardiac, deoarece hormonii tiroidieni in exces fac inima sa lucreze mai repede si mai greu.

Majoritatea persoanelor care experimenteaza simptomele clasice de hipertiroidism sunt tratate – cu medicamente care suprima productia de hormoni tiroidieni, cu iod radioactiv, care distruge o parte din glanda tiroida sau prin interventie chirurgicala – inainte de aparitia complicatiilor care le pot pune in pericol viata sau le pot cauza afectiuni permanente ale inimii.

Simptomele in hipertiroidism tind sa apara lent si sunt diferite de la o persoana la alta. Nu este intotdeauna evident ca simptome precum setea excesiva sau apetitul alimentar crescut ar indica ceva in neregula. Adesea, oamenii nu merg la doctor pana nu au palpitatii sau dificultate in respiratie.

Semne si simptome in hipertiroidism:

  • Glanda tiroida marita. Uneori, insa nu intotdeauna, glanda tiroida se mareste si este vizibila sub forma de gusa. Daca gusa este suficient de mare, se simte neregulata la palpare.
  • Intoleranta la caldura. Un metabolism accelerat determina cresterea temperaturii corporale. Ai putea fi singura persoana din incapere care doreste sa deschida fereastra sau este posibil sa porti maneci scurte in timp ce altii poarta pulovere.
  • Oboseala marcata. Un organism in permanenta alert oboseste mai repede. S-ar putea sa simti ca ramai fara suflu dupa ce traversezi strada sau ca esti obosita dupa ce ai carat cumparaturile de la piata.
  • Schimbari de dispozitie. Starea de epuizare a organismului, insotita de un sistem nervos central suprastimulat pot duce la o diversitate de schimbari emotionale. O persoana cu hipertiroidism poate sa experimenteze anxietate intercalata cu depresie, precum si insomnie sau nervozitate.
  • Transpiratie si sete. Deoarece temperatura corpului creste, glandele sudoripare muncesc in exces si simti nevoia sa inlocuiesti continuu lichidele pierdute.
  • Foame constanta. Pe masura ce corpul isi foloseste energia, are tendinta sa ceara mai multa si, astfel, unele persoane au un apetit nestavilit.
  • Scadere inexplicabila in greutate. Desi mananci constant, ai putea pierde intre 2,5 si 5 kg. O persoana cu tireotoxicoza severa poate prezenta pierdere severa in greutate.
  • Palpitatii. Hipertiroidismul determina ritm cardiac anormal. Este posibil ca, din senin, sa simti ca inima bate foarte tare. Acest lucru se intampla si cand faci miscare, si cand te relaxezi.
  • Puls rapid. Daca iti masori pulsul, este posibil sa observi ca este mai rapid ca de obidei. Daca ritmul cardiac in trecut era de 60-70 de batai pe minut, ai putea constata ca inima bate cu 80-100 de batai pe minut.
  • Tremurul mainilor. Nervii suprastimulati ar putea determina tremurul mainilor. Tremuratul poate fi subtil sau atat de vizibil incat iti este imposibil sa tii paharul in mana fara sa il versi.
  • Slabiciune musculara. Hormonii tiroidieni in exces tind sa slabeasca muschii. Probabil ca experimentezi o stare de slabiciune, in special in maini si picioare. Daca esti o persoana activa fizic, ai putea remarca schimbari importante in ceea ce priveste performanta ta.
  • Diaree. Tiroida hiperactiva provoaca accelerarea tranzitului digestiv, ceea ce determina scaune moi frecvente.
  • Probleme oculare. In cazul unor persoane, frecvent cele cu boala Graves, apar problemele oculare care pot fi foarte severe. Cel mai frecvent semn este retractia pleoapelor, ceea ce face ca ochii sa para bulbucati si sa aiba un aspect dramatic. Ochii mai pot fi umflati si umezi sau este posibil sa ai vedere dubla.
  • Schimbari menstruale si infertilitate. Menstruatiile pot fi mai putin insemnate cantitativ sau absente, ceea ce poate determina schimbari in ciclul de ovulatie si infertilitate.
  • Infertilitate la barbati. Hipertiroidismul poate sa influenteze productia de sperma, provocand infertilitate temporara.
  • Urticarie. Ai putea observa o eruptie insotita de prurit care poate fi ameliorata cu antihistaminice.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu (Harvard Medical School Special Health Report, Thyroid Disease, Understanding hypothyroidism and hyperthyroidism)