Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Grupele de alimente si sugestii de portii

Paine, Cereale, Seminte si Paste fainoase

Painea, cerealele, semintele si pastele contin in mare parte carbohidrati (un tip special de zaharuri complexe), care sunt surse excelente de energie. Alege produse din cereale integrale, care contin mai multe substante nutritive si fibre, mai degraba decat produse rafinate (prelucrate mai mult). De exemplu, alege painea din grau integral 100% in loc de paine de grau sau paine alba. De asemenea, alege produse care au continut scazut de zahar si sare. De exemplu, mananca biscuiti graham in loc de gogosi si cereale neindulcite in loc de cereale cu zahar.

AlimentePortii pentru copilul intre 1-2 ani
(6 Portii/Zi))
Portii pentru copilul intre 3-4 ani
(6 Portii/Zi)
PaineUn sfert pana la o jumatate de felieO jumatate pana la 1 felie
Cereale, uscateUn sfert pana la o treime de canaO treime pana la 1 jumatate de cana
Cereale, gatiteUn sfert de canaUn sfert pana la o treime de cana
Biscuiti1 sau 2 bucati3 sau 4 bucati
PasteUn sfert de canaUn sfert pana la o treime de cana
Orez, brun sau albUn sfert de canaUn sfert pana la 1/3 de cana
CovrigiUn sfert pana la o jumatateO jumatate pana la unul intreg
Briosa englezeascaUn sfert pana la o jumatateO jumatate pana la una intreaga

Fructe

Fructele, o sursa excelenta de vitamine (in special vitamina C), minerale si fibre, sunt preferate de copiii de toate varstele. Recomandarile pentru copiii mici includ: mere, banane, nectarine, piersici, pere, portocale, grapefruit si capsuni. Strugurii si ciresele intregi nu trebuie date copiilor mici, deoarece sunt un pericol de sufocare (vezi mai jos). De asemenea, copiilor de varsta prescolara le plac pepenele galben si alte tipuri de pepene, mango, kiwi, prunele si fructele uscate, cum ar fi caisele, curmalele, prunele uscate si stafidele.

Este posibil ca unii copii mici sa nu mestece intotdeauna complet alimentele si uneori se ridica de la masa si se plimba prin casa cu mancarea in gura. Pentru a preveni sufocarea cu alimente, copilul va trebui sa fie asezat  intr-un scaun inalt sau sa stea la masa pe toata perioada cat mananca. De asemenea, taie fructele in bucati mici si scoate intotdeauna semintele sau samburii. Fructele mici si rotunde sunt in special foarte periculoase, din cauza probabilitatii de sufocare, deci taie strugurii si ciresele pe lungime, in jumatati sau sferturi. 

AlimentePortii pentru copilul intre 1-2 ani
(2-3 Portii/Zi)
Portii pentru copilul intre 3-4 ani
(2-3 Portii/Zi)
Fructe proaspete, taiateUn sfert pana la o jumatate (aproximativ un sfert pana la jumatate de cana )O jumatate (aproximativ o jumatate de cana)
Fructe in conserva sau fierteUn sfert pana la o jumatate de canaUn sfert pana la o jumatate de cana
Fructe uscateNu se servescUn sfert de cana
Suc de fructeUn sfert de cana (60 ml)Un sfert pana la o jumatate de cana (intre 60 si 110 ml)

Legume

Legumele sunt surse excelente de vitamine (in special vitaminele A si C), minerale si fibre. Cu toate acestea, multi copii (si adulti de asemenea), nu mananca numarul recomandat de portii de legume zilnice. Pentru a te asigura ca va manca legume, cel mai bine este sa fii un exemplu bun pentru copilul tau si sa fii creativ in prepararea legumelor. Legumele pot fi servite cu sosuri sau combinate cu alte alimente (pizza, sos de spaghete sau gatite in tava, la cuptor).

Recomandarile pentru copiii mici includ: cartofi dulci, morcovi, fasole verde, mazare, broccoli, conopida, dovleac si cartofi. Inainte de a servi legume copiilor mici, acestea ar trebui sa fie bine fierte, deoarece legumele crude sunt greu de mestecat si prezinta risc de sufocare (vezi mai jos). Copiilor de varsta prescolara, de asemenea, le plac castravetii, rosiile, salata verde, alte verdeturi, ardeiul gras, dovleceii, varza de Bruxelles, porumbul si sparanghelul.

Este posibil ca unii copii mici sa nu mestece intotdeauna complet alimentele si uneori se ridica de la masa si se plimba prin casa cu mancarea in gura. Pentru a preveni sufocarea cu alimente, copilul va trebui sa fie asezat  intr-un scaun inalt sau sa stea la masa pe toata perioada cat mananca. Bucatile mici si rotunde sunt in special foarte periculoase, din cauza probabilitatii de sufocare, deci taie fasolea si morcovii pe lungime, in jumatati sau in sferturi. Nu da copilului rosii cherry intregi.

AlimentePortii pentru copilul intre 1-2 ani
(2-3 Portii/Zi)
Portii pentru copilul intre 3-4 ani
(2-3 Portii/Zi)
Legume gatite1 sau 2 linguri3 sau 4 linguri (un sfert de cana)
Legume crudeNu se servescUn sfert pana la o jumatate de cana
SalataNu se servescUn sfert pana la o jumatate de cana

Lactate

Produsele lactate sunt surse excelente de calciu si proteine​​. De asemenea, laptele contine vitamina D, ceea ce este important pentru a obtine un aport suficient de calciu in organism. Calciul poate fi gasit si in alte produse, cum ar fi laptele de soia fortificat, tofu, legumele cu frunze verzi (varza, frunze de nap) si sucul de portocale fortificat cu calciu. In cazul in care copilul tau nu mananca produse lactate, discuta cu medicul sau cu un nutritionist pentru a te asigura ca, in alte moduri, copilul tau primeste aceste substante nutritive.

AlimentePortii pentru copilul intre 1-2 ani
(2 Portii/Zi)
Portii pentru copilul intre 3-4 ani (2 Portii/Zi)
Lapte integral1 an – o jumatate de cana (110 ml)
2 ani – nu se administreaza
Nu se administreaza
Lapte cu continut scazut de grasime sau fara grasime1 an - nu se administreaza
2 ani - o jumatate de cana (110 ml)
O cana (220 ml)
Branza din lapte integral1 an – 14 g (2.5 cm3)
2 ani - nu se administreaza
Nu se administreaza
Branza cu continut scazut de grasime1 an - nu se administreaza
2 ani – 14 pana la 28 g
28 g
Iaurt, lapte integral1 an – o jumatate de cana (110 ml)
2 ani - nu se administreaza
Nu se administreaza
Iaurt, fara grasime sau cu continut scazut de grasime1 an - nu se administreaza
2 ani – o jumatate pana la trei sferturi de cana (110 -180 ml)
Trei sferturi pana la o cana (180 – 220 ml)

Carne, Pui, Peste si Oua

Carnea, puiul, pestele si ouale sunt surse excelente de proteine, care ofera aminoacizi necesari pentru cresterea, repararea si intretinerea tuturor componentelor corpului nostru. Acesti aminoacizi importanti pot fi de asemenea obtinuti dintr-o varietate de produse alimentare din plante, inclusiv din cereale, leguminoase, seminte, nuci si legume. De exemplu, una dintre cele mai bune surse de aminoacizi din plante este soia (care se gaseste in tofu, tempeh, branzeturi non-lactate si alte produse) deoarece proteina din soia este considerata echivalentul nutrititv al proteinei din carne. De obicei, nucile nu sunt recomandate copiilor sub 3 ani din cauza pericolului de sufocare, insa untul de arahide omogenizat sau alte unturi de nuci pot fi administrate dupa varsta de 1 an. In cazul in care copilul tau nu consuma deloc carne, pui, peste sau oua, vorbeste cu medicul sau nutritionistul pentru a te asigura ca are un aport suficient de proteine din alimentele pe baza de plante.

AlimentePortii pentru copilul intre 1-2 ani
(2 Portii/Zi)
Portii pentru copilul intre 3-4 ani (2 Portii/Zi)
Vita si porc28 g28 – 56 g
Pui28 g28 – 56 g
Carne tocata28 g28 – 56 g
Peste28 g28 – 56 g
Tofu, normal (continutul de proteine variaza in functie de tip)113 g113 – 226 g
Fasole uscata gatitaO jumtate de canaO jumatate pana la 1 cana
Oua11 sau 2
Unt de arahide (omogenizat)2 linguri (intins in strat subtire pe paine sau pe biscuiti)2 pana la 4 linguri