Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Fiti realisti: care este motivul real pentru a slabi?

Articol de Dr. Mihaela Bilic

Inainte de a va hotari sa slabiti, ganditi-va care este motivul real pentru care o faceti. Multe persoane sunt nemultumite de greutatea lor nu din motive de sanatate, ci pentru ca imaginea lor fizica nu corespunde idealurilor sociale de atractivitate si acceptabilitate. Din nefericire, acest tip de conditionare predispune la dezamagiri si nereusite din simplul motiv ca obiectivul dorit este unul nerealist. Corpul uman nu este atat de maleabil pe cat ne-am dori, iar sloganul „slab cu orice pret“ s-ar putea sa contravina flagrant cu profilul genetic si metabolic al organismului vostru.

Un obiectiv realist este de multe ori oprirea cresterii in greutate de la un an la altul, cu alte cuvinte daca nu slabiti, ideal ar fi sa nu va ingrasati mai tare.

Un studiu american efectuat pe femei obeze (care cantareau in jur de 100 kg) a demonstrat ca ceea ce este o reusita poate fi rapid transformat in esec, daca asteptarile sunt nerealiste. Participantele puse la cura de slabire au fost rugate sa stabileasca dupa propriile aprecieri ce inseamna un rezultat „ideal“, „multumitor“, „acceptabil“ sau „nesatisfacator“.

Pornind de la o greutate de 95-100 kg, majoritatea au definit noua greutate astfel:

• nesatisfacatoare = 83 kg

• acceptabila = rapid 78-80 kg

• multumitoare = 75 kg

• „de vis“ = 67-70 kg.

Dupa 6 luni de regim asociat cu sport si modificarea obiceiurilor alimentare, scaderea medie in greutate a fost de 15 kg, ceea ce, conform definitiei date de ele, este profund nesatisfacator. Din punct de vedere medical insa, o scadere ponderala cu 10% din greutatea totala a unei persoane aduce beneficii majore pentru sanatate si reprezinta primul pas spre statutul de normoponderal, deci 16% reprezinta o reusita si trebuie aplaudata.

Obiectivele nerealiste pot transforma rapid o realizare importanta, castigata din greu si cu efort, intr-o nereusita. Schimbati perspectiva si felicitati-va! Nu va lasati descurajati si nu fiti dezamagiti, nu e vorba de esec sau lipsa de vointa, kilogramele nu pot disparea peste noapte si trebuie sa dati dovada de rabdare si perseverenta pentru a parcurge, pas cu pas, drumul anevoios spre greutatea ideala.

Slabitul ia timp, iar asteptari rezonabile si realiste inseamna o scadere in greutate cu 1 kg la 7-10 zile, astfel incat sa nu dezechilibrati organismul si sa nu fiti in pericol de reingrasare. Acceptati de asemenea ca ritmul slabitului este mai rapid la inceput, apoi incetineste si chiar se opreste complet timp de 1-2 saptamani, cand apare „platoul“ (palierele de stagnare determinate de adaptarea metabolismului la restrictia calorica). Nu disperati si nu abandonati, face parte din evolutia normala spre reusita.

Obiectivul nu este sa slabiti intr-un timp record, ci sa atingeti o greutate ideala din punct de vedere al sanatatii, pe care apoi sa o mentineti toata viata. Deci nu va grabiti, nu v-ati ingrasat dintr-o masa, asa ca nu o sa slabiti daca renuntati la una. Abandonul este cateodata mai usor decat lupta, asa ca mergeti mai departe si dati-va sansa sa fiti invingatori.

Functionam de multe ori doar in termeni extremi de reusita sau esec, uitand sa ne bucuram de progresele si realizarile modeste, pe care le obtinem zilnic: este extraordinar daca in loc de o pizza intreaga mancati doar 2 triunghiuri sau daca mancati dulciuri doar in weekend. Renuntati sa judecati totul in alb si negru si nu va amagiti spunand „daca tot nu am reusit sa ma abtin, o fac lata si incep din nou dieta de maine“. Este un principiu sortit definitiv ESECULUI!