Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Fereste-ti copilul de ranirile accidentale

Fereste-ti copilul de ranirile accidentale

Desi pare aproape imposibil sa ne supraveghem copiii in fiecare secunda a fiecarei zile, totusi exista lucruri pe care le putem face pentru a-i tine cat mai in siguranta posibil. Poate ca ai auzit expresia,"nimic nu se intampla accidental". De fapt, expertii in siguranta nu mai folosesc termenul de "accident " (un eveniment intamplator, care nu poate fi prevenit), ci mai degraba vorbesc despre "ranirile neintentionate", care, de obicei, pot fi prevenite.                                 

Stiai ca traumatismele sunt cele mai frecvente cauze de deces in timpul copilariei si al adolescentei? Cele mai multe implica accidentele rutiere, inecul, incendiile si arsurile, sufocarea, mersul pe bicicleta si otravirea.

Iata cateva modalitati prin care multe dintre aceste raniri pot fi prevenite:

  • Pune copilul intr-un scaun de masina corespunzator varstei  lui si corect instalat pe bancheta din spate, cu ocazia fiecarei calatorii, indiferent cat de scurta este. De asemenea, copiii mai mari si adultii trebuie sa poarte mereu centura de siguranta
  • Invata-ti copilul despre siguranta in apa si nu il lasa niciodata sa inoate singur
  • Pune detectoare de fum la fiecare etaj al casei si schimba-le bateriile cel putin o data la sase luni
  • Seteaza boilerul pentru incalzirea apei la nu mai mult de 48 grade Celsius
  • Urmareste-i cu atentie pe copiii mici atunci cand mananca si nu le da alimente care provoaca de obicei sufocare, cum ar fi hot-dog, nuci, bomboane tari si boabe intregi de struguri
  • Purtati casti atunci cand mergeti pe bicicleta (si alte echipamente de protectie pentru alte sporturi)
  • Pastreaza medicamentele si otravurile incuiate si nu le lasa la indemana copiilor

De asemenea:

  • Asigura-te ca somnul copiilor tai este suficient. Deloc surprinzator, copiii (si adultii) care sunt bine odihniti sunt mai putin predispusi ranirilor. De asemenea, acestia au tendinta de a se descurca mai bine la scoala si, de obicei, au o mai buna stare de spirit. Desi fiecare copil este unic, in general, cu cat este mai mic, cu atat are nevoie de mai mult somn.  De exemplu, un copil de 2 ani are nevoie de aproximativ 12 ore de somn pe zi, in timp ce un copil de 10 ani are nevoie de aproximativ 10 ore. Chiar si adolescentii au nevoie de noua ore de somn pe zi. Adolescentii obositi  sunt responsabili pentru multe din accidentele auto legate de adormitul la volan.
  • Asigura-te ca alimentatia si hidratarea copiilor tai sunt adecvate. Multor copii le este greu sa fie atenti sau sunt neascultatori atunci cand le este foame sau sete, expunandu-se astfel  unui risc crescut de raniri ca urmare a neglijentei. De exemplu, intoxicatiile la copii sunt mai frecvente la orele mesei, atunci cand parintii sunt ocupati cu pregatirea mesei si copiii iau la intamplare alimente si le baga in gura pentru ca le este foame sau sete. Cei mai multi copii au nevoie de trei mese si cel putin doua gustari sanatoase in fiecare zi! Aminteste-ti sa iei cu tine gustari si apa de fiecare data cand pleci de acasa.
  • Asigura-te ca stii ce sa faci in caz de urgenta. Chiar daca vrem sa facem tot ce este mai bine posibil, accidentele se intampla si este important sa ai un plan pentru rezolvarea acestora. Lipeste numerele de urgenta langa telefon unde sa le poti observa rapid, inclusiv numarul medicul copilului tau, spitalului de urgenta, precum si numarul de la TOXAPEL - Departamentul de Toxicologie al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Bucuresti (021 210.61.83 sau 021 210.62.82). Ia cursuri de prim ajutor de baza si pastreaza o trusa de prim ajutor in casa. Cand calatoresti, asigura-te ca ai facut o asigurare de calatorie si ia cu tine orice informatii medicale importante (inclusiv carnetul de vaccinari) si asigura-te ca stii locatia celui mai apropiat spital de urgenta.