Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Este corpul tău pregătit pentru o sarcină?

De ce a fi pregatită pentru o sarcină este atât de important?

Mama si copilul

Concepția apare cu aproximativ 2 săptămâni înainte de apariția menstruației. Ca urmare, este posibil să nu știți că sunteți însărcinată până în a treia săptămână de sarcină.

Între săptămânile 2 și 8 după concepție, organele fătului (ca de ex., inima) încep să se dezvolte și ca urmare, orice mâncați sau beți, fumul de țigară sau alte substanțe la care sunteți expusă, pot să afecteze fătul.

Orice femeie poate învăța care sunt pașii pe care ar fi bine să-i facă înainte de a rămâne însărcinată, astfel încât să-și protejeze propria sănătate și să-i ofere copilului ei cea mai bună șansă de a fi sănătos.

Când trebuie să vorbesc cu medicul meu despre sarcină?

Puteți vorbi cu medicul dvs. în orice moment, chiar dacă intenționați sau nu să rămâneți însărcinată. Anumite recomandări de bază ale îngrijirii preconcepționale includ o greutate și alimentație sănătoasă, precum și identificarea și tratamentul anumitor condiții medicale. Toate femeile ar trebui să renunțe la fumat și să evite expunerea la substanțe nocive. Acestea sunt obiective importante de sănătate pentru oricine, nu numai pentru femeia însărcinată. Cu cât veți cunoaște mai mult despre ce este important pentru sănătatea dvs. cu atât veți putea face alegeri înțelepte pentru dvs.

Cu cât timp înainte de a deveni însărcinată ar trebui să încep să mă pregătesc pentru sarcină?

Fiecare bărbat și femeie ar trebui să se pregăteasca pentru sarcină înainte de a deveni activi sexuali sau cel puțin cu 3 luni înainte. Femeile ar trebui să înceapă să aplice unele din recomandări, cum ar fi renunțarea la fumat, obținerea unei greutăți sănătoase și ajustarea medicației chiar mai devreme.

Care sunt cele mai importante aspecte de care ar trebui să țin cont înainte de concepție pentru sănătatea mea și a copilului meu?

Planifică o consultație preconcepțională. Dacă intenționezi să rămâi însărcinată, fă o programare la medicul tău. Consultația preconcepțională poate să te ajute să devii cât mai sănătoasă posibil înainte de a concepe. Medicul se va concentra pe acele condiții și factori de risc care ar putea să aibă un impact asupra sănătății tale sau asupra sarcinii.

Trebuie să-mi modific stilul de viață?

Medicul îți va pune întrebări despre viața de familie, serviciu și stilul de viață pentru a înțelege dacă ai putea să fii expusă la vreun risc. Te va întreba și despre ce faci în timpul liber, ce preferințe alimentare ai și dacă practici vreo activitate fizică. Răspunsurile tale îl vor ajuta pe medic să înțeleagă dacă va trebui să faci anumite schimbări pentru a te pregăti pentru sarcină.

Cei mai importanți 5 pași pentru a te pregăti pentru o sarcină sănătoasă (recomandarea Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, CDC -Centers of Disease Control and Prevention)

1. Luați 400 micrograme (mcg) de acid folic în fiecare zi, cu cel puțin 1 lună înainte de a rămâne gravidă, pentru a preveni defectele de tub neural

2. Renunțați la fumat și la consumul de alcool

3. Dacă aveți vreo afecțiune medicală, asigurați-vă că aceasta este controlată; astfel de exemple sunt: astm, diabet, obezitate, epilepsie, hipertensiune, afecțiuni dentare. De asemenea, asigurați-vă că vaccinarea este la zi

4. Vorbiți cu medicul dvs. despre orice tratament luat pe bază de rețetă sau nu, inclusiv despre suplimentele alimentare și plante medicinale

5. Evitați contactul cu substanțe toxice sau materiale potențial infecțioase, acasă sau la locul de muncă, cum ar fi contactul cu substanțe chimice sau materii fecale ale pisicilor și rozătoarelor

Dieta și nutriția

Medicul va revizui dieta dvs. și vă va sfătui în legătură cu greutatea, suplimentele alimentare și vitaminele, precum și obiceiurile de a mânca, cum ar fi dieta vegetariană sau înfometarea.

Acidul folic

Tot acum este momentul să discutați despre începerea administrării de acid folic. De ce atât de devreme?

Acidul folic este o formă de vitamina B care ajută la reducerea semnificativă (cu până la 95%) a riscului de defect de tub neural la nivelul fătului. Tubul neural, care va deveni creierul și măduva spinării a copilului, începe să se formeze devreme în sarcină, până în ziua 28, când femeia, de cele mai multe ori, nici nu a realizat că a rămas însărcinată. A lua multivitamine înainte de a concepe este modalitatea cea mai bună pentru a preveni defectele de tub neural.

Cafeina

Cafeina este un stimulent care se găsește în multe alimente, băuturi și anumite medicamente. Principala sursă de cafeină pentru cei mai mulți adulți este cafeaua. Specialiștii recomandă ca femeile însărcinate sau cele care intenționează să devină însărcinate să nu consume mai mult decât 300 mg de cafeină pe zi. Această cantitate se găseste, de ex., în 3 cești de câte 100 ml de cafea.

Alcoolul, fumatul, drogurile

Alcoolul, fumatul și drogurile în sarcină afectează copilul. Chiar și când folosiți aceste substanțe intermitent sau în cantități mici, ele pot avea efecte asupra copilului sau să scadă șansa dvs. de a concepe. Dacă folosiți oricare din aceste droguri, acum este cel mai bun moment să renunțați; dacă aveți nevoie de ajutor, spuneți-i medicului pentru a vă facilita trimiterea pentru consiliere sau tratament.

Există în jurul meu substanțe de care ar trebui să mă protejez?

Evitați expunerea la radiații, metale grele (plumb și mercur), carbon disulfid și gaze anestezice; expunerea la radiația ecranelor computerelor pare să nu fie dăunătoare. Vorbiți cu doctorul despre expunerea la locul de muncă; dacă există vreun risc va trebui să folosiți echipament de protecție sau, în anumite cazuri, să obțineți un transfer pe durata de dinainte și în timpul sarcinii.

Expunerea la fecale de pisică

Dacă aveți pisică, nu este bine să veniți în contact cu materiile fecale ale acesteia datorită riscului de toxoplasmoza. Această afecțiune nu este periculoasă pentru copii și adulți, însă poate determina la făt malformații congenitale, inclusiv afectare cerebrală și orbire.

Ce condiții medicale ar trebui tratate înainte de a rămâne gravidă?

Femeile care au astm, diabet, hipertensiune arterială, epilepsie, boli de inimă, hipotiroidism sau sunt obeze vor avea nevoie de îngrijiri speciale în timpul sarcinii. Tratamentul trebuie, de asemenea, ajustat atât pentru pregătirea pentru a rămâne gravidă, cât și în timpul sarcinii.

Care sunt vaccinurile necesare înainte de sarcină?

În timpul consultației preconcepționale medicul vă poate recolta o probă de sânge pentru a testa dacă sunteți imună la rubeolă și varicela; aceste afecțiuni, dacă ar apărea în timpul sarcinii, pot avea efecte semnificative la nivelul fătului și mamei. Dacă o femeie nu este imună ea va trebui să fie vaccinată înainte de a rămâne gravidă și să aștepte 1 lună până la o nouă încercare.

Consultant: Dr. Marius Calomfirescu
Medic primar obstetrică-ginecologie
Supraspecializare în medicină materno-fetală
Competență în ecografie obstreticală și ginecologică

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager