Alege sectiunea

Enterocolita: cauze, simptome, tipuri si tratament

Enterocolita

Enterocolita este o afectiune des intalnita atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor, care se manifesta cu preponderenta in sezonul cald. Este perioada in care, din cauza ingestiei unor alimente alterate sau a nerespectarii unor conditii minime de igiena, apar diferite infectii cu virusuri si bacterii la nivelul tractului digestiv, care duc la inflamarea acestuia.

Semnele enterocolitei sunt usor de recunoscut, iar daca este diagnosticata de medic si tratata in timp util, organismul se poate reface destul de repede. Descopera care sunt cauzele enterocolitei, ce simptome prezinta, in ce consta tratamentul ei, dar si care sunt cele mai eficiente metode de preventie.

Ce este enterocolita

Pe scurt, enterocolita este o afectiune gastrointestinala care presupune inflamarea tractului digestiv (intestinul subtire si intestinul gros) ca urmare a unei infectii cu bacterii, virusuri sau paraziti.

Manifestarile enterocolitei variaza de la un caz la altul, in functie de severitatea si evolutia bolii, insa, daca este urmat un tratament corect, ar trebui sa se amelioreze dupa 2-3 zile si sa dispara complet intr-o saptamana. In plus, chiar daca exista mai multe surse declansatoare ale enterocolitei, cel mai adesea aceasta este consecinta unor conditii precare de igiena.

Care sunt cauzele enterocolitei

Enterocolita este o afectiune provocata de microorganismele daunatoare (bacterii, virusuri, paraziti), care ajung in organism fie prin ingestia apei si a alimentelor contaminate, fie prin intermediul mainilor murdare - contactul direct cu persoanele (si chiar animalele) infectate, care nu au respectat toate normele de igiena (in special spalatul pe maini inainte si dupa folosirea toaletei, plus curatarea eficienta a veselei si a tacamurilor).

Principalele bacterii care favorizeaza declansarea enterocolitei odata ce ajung in tractul digestiv sunt:

  • Salmonella (principalele surse de Salmonella sunt alimentele stricate si diverse specii de animale purtatoare - iguanele, testoasele, serpii etc.);
  • E.coli (principalele surse de E.coli sunt carnea si lactatele care nu au fost preparate corect din punct de vedere termic, apa contaminata, inclusiv cea de la piscina, contactul direct cu persoanele ori animalele infectate);
  • Shigella (principala sursa de Shigella este contactul direct cu o persoana infectata);
  • Staphylococcus aureus (principala sursa de Staphylococcus aureus o reprezinta alimentele contaminate);
  • Clostridium difficile (principala sursa de Clostridium difficile este perturbarea florei bacteriene normale a colonului, determinata in principal de diverse tratamente cu antibiotice.

Enterocolita poate aparea si din cauza unor ciuperci (candida, in special) si a unor paraziti (Giardia lamblia sau Cryptosporidium, de exemplu), care pot ajunge in intestine in special prin apa si alimentele consumate, daca acestea au fost, in prealabil, contaminate.

Nu in ultimul rand, enterocolita poate lua si forma unei infectii virale, fiind declansata de rotavirusuri, virus Norwalk, astrovirusuri sau adenovirusuri enterice.

Cate tipuri de enterocolita exista

Ca orice alta afectiune si enterocolita are mai multe particularitati si simptome ce se manifesta diferit de la o forma la alta. Astfel, in functie de sursa declansatoare a bolii, avem urmatoarele:

  • Enterocolita bacteriana (cauzata de bacterii precum E.Coli sau Salmonella)
  • Enterocolita virala (cauzata de virusuri)
  • Enterocolita parazitara (cauzata de Giardia si alti paraziti intestinali)
  • Enterocolita toxica (provocata de medicamente si de substantele toxice din diferite produse)
  • Enterocolita mecanica (provocata de leziunile intestinelor)

De asemenea, in functie de manifestarile ei, enterocolita poate fi:

  • Necrozanta (atunci cand inflamatia intestinului este insotita de distrugerea, moartea unor tesuturi din mucoasa intestinala, situatie care apare in special la bebelusii cu un sistem imunitar slab dezvoltat);
  • Pseudomembranoasa (atunci cand nu apare doar inflamatia intestinului, ci si inflamatia mucoasei sale, adica acea captuseala care il acopera - de regula este cauzata de o infectie generata de antibiotice);
  • Asociata cu antibioticele (apare atunci cand, in urma tratamentului cu antibiotice, exista bacterii ce se instaleaza in intestin si provoaca inflamatia sa);
  • Hemoragica (apare din cauza unei infectii bacteriene, cum ar fi cea cu E.coli, si se manifesta prin febra, crampe si diaree apoasa si cu sange).

Care sunt simptomele enterocolitei

Enterocolita nu este o boala „ascunsa“, aceasta se manifesta vizibil inca de la debutul ei. Printre simptomele enterocolitei se numara:

  • Stari de greata si de varsaturi
  • Lipsa apetitului
  • Crampe si dureri musculare
  • Diaree (in cazurile mai grave de enterocolita, scaunele pot fi apoase sau cu sange)
  • Febra
  • Frisoane
  • Balonare
  • Deshidratare acuta
  • O stare generala de rau si de oboseala

Simptomele enterocolitei sunt aceleasi in mare parte, indiferent ca apare in urma ingestiei apei sau a alimentelor contaminate, cat si in urma unui tratament cu antibiotice. Oricare ar fi sursa ei, enterocolita trebuie tinuta sub control, mai ales pentru ca slabeste si deshidrateaza enorm organismul - o parte din simptomele enterocolitei sunt determinate chiar de deshidratare: pierderi mari de apa si electroliti prin varsaturi si scaune.

Cum este diagnosticata enterocolita

In cazul in care te confrunti cu una sau mai multe dintre simptomele enterocolitei, cel mai important pas pe care il ai de facut este sa te indrepti spre cabinetul medicului gastroenterolog. In urma anamnezei, acesta va pune diagnosticul de enterocolita si, daca este necesar (in special in situatia in care simptomele sunt mult prea puternice sau exista suspiciunea unei alte boli), va propune si efectuarea unor examinari suplimentare (analiza de laborator a materiilor fecale, colonoscopie etc.).

Un alt indiciu care ar trebui sa iti dea de banuit este consumul unor alimente in locuri de o calitate indoielnica. In timpul vacantelor, de exemplu, se intampla adesea sa nu fii atent la ce sau unde mananci, acesta fiind motivul pentru care multe dintre cazurile de enterocolita se manifesta tocmai atunci.

Daca simptomele ei nu sunt tinute sub control, enterocolita poate duce la complicatii serioase, inclusiv la deshidratarea organismului si la tulburarea echilibrului electrolitic (care presupune o crestere sau o scadere semnificativa a nutrientilor esentiali - potasiu, sodiu, calciu, printre altii - din sange, ceea ce duce la dereglarea functiilor de baza ale organismului). 

Tratamentul si prevenirea enterocolitei

Dupa cum spuneam si mai sus, daca nu exista alte complicatii, enterocolita ar trebui sa treaca in aproximativ o saptamana. Insa, in aceasta perioada, ar trebui sa iei masuri pentru ameliorarea deshidratarii astfel incat problema sa nu se agraveze.

Important de precizat aici este ca nu trebuie sa iti stabilesti tu diagnosticul si nici sa iei medicamente la intamplare, fara sa ai o reteta de la medic. Sursele enterocolitei sunt diverse, motiv pentru care este necesara identificarea cauzei exacte inainte de a fi propusa o schema de tratament. De exemplu, daca discutam despre o enterocolita bacteriana, cum e cea provocata de E.coli ori Salmonella, antibioticele sunt indicate. Pe de alta parte, sunt situatii in care pacientul care sufera de enterocolita nu trebuie sa ia sub nicio forma antibiotice, pentru ca acestea pot tulbura flora intestinala si chiar pot provoca inflamarea intestinelor din cauza bacteriilor ce se instaleaza in zona.

Pentru calmarea durerilor si a crampelor musculare sunt indicate medicamentele antispastice, in timp ce pentru atenuarea febrei sunt utile antipireticele. Acestea trebuie luate numai la recomandarea medicului specialist.

Nu in ultimul rand, tratamentul enterocolitei implica si o atentie sporita la regimul alimentar din aceasta perioada. Evita alimentele grele, condimentate sau prajite, care ti-ar putea provoca stari de greata si balonare, dar si fructele si legumele pentru ca pot cauza aciditate gastrica. Se recomanda doar consumul unor preparate usoare, care calmeaza stomacul: zeama de orez, orez fiert, carne fiarta, branzeturi slabe, zarzavaturi - morcov, telina - preparate in supa. Si nu uita sa consumi multe lichide, astfel incat sa previi deshidratarea organismului (de preferat, apa si ceaiuri).

 

Metode de prevenire a enterocolitei

Pentru ca preventia este intotdeauna mult mai buna decat tratamentul, sunt cateva masuri pe care le poti lua pentru a tine enterocolita la distanta.

  • In primul rand, ai grija sa respecti normele de igiena corespunzatoare, sa te speli foarte bine pe maini in special atunci cand iei masa si cand mergi la toaleta;
  • De asemenea, consuma doar alimente care au fost pregatite termic la o temperatura ridicata, astfel incat toate bacteriile sa fie distruse;
  • Ai grija si la locurile de depozitare a alimentelor deoarece, daca nu sunt pastrate la o temperatura optima, pot incepe sa se degradeze si sa atraga paraziti si bacterii, ceea ce inseamna ca nu vor mai fi sigure de consumat;
  • Pastreaza de fiecare data curatenia in spatiile in care stai cel putin cateva ore in fiecare zi;
  • Evita sa iei masa in locurile in care conditiile de igiena iti ridica semne de intrebare pentru ca sunt sanse mari ca nici mancarea sa nu fie preparata asa cum trebuie.

 

Acestea fiind spuse, enterocolita este o afectiune care, daca este tinuta sub atenta supraveghere, poate trece intr-un timp scurt. Foarte importante sunt si metodele de prevenire a bolii: tine cont de ele, in special de cele care tin de prepararea termica a mancarii si de conditiile de igiena si nu vei avea probleme!