Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Educatia sexuala de acasa

Chiar daca multor parinti le este greu sa creada ca trebuie sa discute cu copilul lor de varsta scolara despre sexualitate, acest lucru este adevarat. De fapt, parintii trebuie sa discute despre sex cu copilul lor inainte ca acesta sa ajunga la varsta pubertatii, in jurul varstei de 9 sau 10 ani.

"Educatia sexuala" a copilului tau a inceput de fapt cu cativa ani in urma. Bebelusii curiosi isi descopera organele genitale la fel cum isi descopera degetele de la maini si picioare. Copiii isi ating zona genitala cand li se schimba scutecul sau cand sunt dezbracati pentru a face baie. Cand isi ating organele genitale, copiii simt deseori placere si pot continua sa se atinga (sa se masturbeze) pentru a prelungi placerea. Prescolarii sunt curiosi cu privire la diferentele dintre baieti si fete, vor sa stie numele partilor corpului si pot intreba: "De unde vin copiii?" Pana sa inceapa scoala, copiii se joaca "de-a mama si de-a tata" sau "de-a doctorul" pentru a invata mai multe despre corpul uman. Este important sa retii ca aceasta curiozitate este normala si face parte dintr-o dezvoltare normala si sanatoasa.

Chiar daca nu ti-ai dat seama, tot timpul l-ai invatat pe copilul tau despre sexualitate. De exemplu, l-ai ajutat sa invete corect numele partilor corpului, inclusiv cele genitale si ai facut tot posibilul sa-i raspunzi la toate intrebarile referitoare la cum se fac copiii. Este extrem de important sa continui sa iti ajuti copilul in acest proces, dandu-i informatii corecte si sprijin emotional.

La scoala, copilul va discuta si cu colegii lui despre sex. Va invata tot felul de cuvinte noi si „colorate” despre partile corpului si probabil va fi expus unor valori diferite decat ale tale. De asemenea, va vedea reclame in mijloacele mass-media referitoare la sexualitate. In fata acestor influente exterioare, tu esti cea mai potrivita persoana care sa-l pregateasca acum si pentru anii ce vor urma. Copiii care discuta cu parintii lor despre sex, sunt mai putin predispusi la comportamente sexuale riscante la varsta adolescentei.

Multi parinti nu se simt siguri sa vorbeasca despre sex cu copilul lor la orice varsta, dar mai ales cand copilul este mic. Poti simti ca faci ceva gresit sau ca intini inocenta copilului tau. Desi aceste griji sunt normale si de inteles, ele n-ar trebui sa te impiedice sa vorbesti cu copilul despre acest aspect important. Tu esti cea mai potrivita persoana si poti face acest lucru!

Sa nu-ti fie teama sa ii spui copilului ca nu te simti confortabil sa vorbesti despre sex. Asigura-l ca te poate intreba orice si daca stii raspunsul, i-l vei oferi. Daca nu te simti confortabil sa vorbesti despre sex sau daca nu stii cum sa-i raspunzi, citeste cateva carti referitoare la acest subiect (pentru cateva sugestii, vezi Lista de lectura de mai jos cu carti in engleza) sau discuta cu pediatrul copilului tau. Poate doresti sa vorbesti cu un adult inainte sa discuti cu copilul. Acest lucru iti va da ocazia sa te gandesti la alte intrebari care ar mai putea aparea si la raspunsurile pe care le-ai putea da. In acest fel iti poti da seama si de atitudinea pe care o ai referitoare la sex.

Cand si de unde sa incepi? De cele mai multe ori nu este nevoie sa incepi. Cel mai probabil, copilul va veni la tine cu intrebari. De exemplu, ar putea intreba din nou: "De unde vin copiii?" Incearca sa-i  raspunzi la nivelul lui, cu explicatii scurte si clare. Nu este nevoie sa discuti despre toate subiectele colaterale, de la raportul sexual pana la bolile cu transmitere sexuala. Cu siguranta va pune mai multe intrebari ca sa inteleaga lucrurile cat mai bine.

In cazul in care copilul nu te intreaba nimic referitor la sex sau pubertate, s-ar putea sa fie nevoie sa aduci tu in discutie aceste subiecte. Poti incepe prin a-l intreba ce stie referitor la ceva anume si vezi unde ajunge discutia; de exemplu: "Ce stii despre cum se fac copiii?" O alta ocazie buna de a aduce subiectul in discutie este cand cineva din familie sau mama unui prieten este insarcinata. Intrebarea "Stii cum a ajuns bebelusul in burtica ei?" este o modalitate excelenta de a incepe o conversatie. Cauta in viata de zi cu zi momente bune de oferit explicatii. De exemplu, poti discuta subiectele sexuale abordate la televizor, radio sau in alt mijloc mass-media. Acest lucru este important mai ales cand copilul vede un mesaj care este contrar valorilor si eticii din familia ta. Este esential sa-i explici copilului de ce ai alta parere decat persoana de la televizor.

Odata ce ai inceput discutia, iti va fi mai usor pe parcurs. In timp, vei dori sa acoperi mult mai multe subiecte in conversatiile cu copilul tau. Dar fa acest lucru incetul cu incetul; nu il aglomera cu prea multe informatii dintr-odata. Totusi, este important sa incerci sa te gandesti la etapa urmatoare din dezvoltarea copilului tau. Nu ar trebui sa astepti pana la inceperea pubertatii ca sa discuti cu copilul tau despre schimbarile din corpul lui sau despre menstruatie.

Mai jos ai o lista de subiecte in legatura cu care copilul trebuie sa fie informat pe masura ce se apropie de pubertate:

1.    Pubertatea — Discuta despre schimbarile de la nivelul corpului la care trebuie sa se astepte. Parintii de fete, dar si de baieti, ar trebui sa discute despre menstruatie.

2.    Reproducerea umana — Discuta despre partile corpului legate de sexualitate, inclusiv despre numele si functiile lor. Discuta despre raporturile sexuale, cum se fac si cum se nasc copiii.

3.    Masturbarea — Invata-l pe copil ca masturbarea si explorarea propriului corp sunt parti normale din dezvoltarea sexuala.

4.    Mijloacele de contraceptie — Discuta despre scopul mijloacelor de contraceptie, explica-i in ce constau principalele mijloace de contraceptie si in ce fel previn sarcina.

5.    Bolile cu transmitere sexuala, inclusiv HIV/SIDA — Invata-l pe copil cum se raspandesc aceste boli si cum pot fi prevenite.

6.    Homosexualitatea — Discuta cu copilul despre diferitele orientari sexuale si explica-i ca nu se stie de ce unii oameni sunt homosexuali. Asigura-te ca intelege diferenta dintre prietenia intre doi oameni de acelasi sex si homosexualitate. Explica-i ca nu e bine sa critici sau sa te amuzi pe seama orientarii sexuale a cuiva.

Este important sa discuti cu copiii despre sex, dar nu este intotdeauna usor. Chiar daca la inceput simti ca nu faci lucrurile cum trebuie, continua, iar in timp vei constata ca o sa devina mai usor. Acum este momentul in care ii poti insufla copilului tau valorile dupa care doresti sa se ghideze in viata. Astfel, copilul tau se va dezvolta sanatos si se va apropia mai mult de tine. 

Lista de lectura

Mai jos gasesti o scurta lista de referinte pentru parintii care vor sa citeasca mai multe despre acest subiect:

  • "Raising a Child Conservatively in a Sexually Permissive World" ("Cum sa-ti cresti copilul in mod conservator, intr-o lume permisiva din punct de vedere sexual") de S. Gordon si J. Gordon
  • "It's Perfectly Normal: Changing Bodies, Growing Up, Sex and Sexual Health" ("Este absolut normal: Schimbarile din organism, cresterea, sexul si sanatatea sexuala") de R. Harris
  • "What's Happening to My Body? A Book for Girls" ("Ce se intampla cu corpul meu? O carte pentru fete") si "What's Happening to My Body? A Book for Boys"  ("Ce se intampla cu corpul meu? O carte pentru baieti") de L. Maderas
  • "Growing and Changing: A Handbook for Preteens" ("Cresterea si schimbarea. Un ghid pentru preadolescenti") de K. McCoy
  • SIECUS — O organizatie nonprofit dedicata educatiei sexuale. Acolo poti gasi multe trimiteri la pamflete si carti care se adreseaza parintilor interesati.