Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ecografia de parti moi – diagnostic non-invaziv, non-iradiant, nedureros

Articol de Dr. Marius Moise Medic primar Radiologie - imagistica medicala

Ecografia de parti moi este o metoda de investigatie imagistica, non-invaziva, cu ajutorul careia se poate diagnostica si evalua patologia structurilor superficiale – tegumente, tesuturi moi subcutanate, structuri musculare, structuri vasculare, structuri nervoase sau ganglioni limfatici, glanda tiroida, testicul, san, etc.
Ecografia se efectueaza folosind transducere cu frecventa inalta (7.5-15 MHz), cu penetrare de pana la 5 cm si imagini cu rezolutie de pana la 0.7-1 mm. Sondele utilizate sunt cele liniare datorita campului mai larg de vizualizare si capacitatii de a combina imaginea ecografica standard si functia Doppler color.
Examinarea ecografica in regiunile cu pilozitate excesiva se poate efectua folosind o cantitate mai mare de gel sau poate fi facilitata de raderea/epilarea prealabila a regiunii, fara a fi nevoie de o alta pregatire prealabila.
Semne clinice ce prezinta o indicatie pentru efectuarea unei ecografii de parti moi includ modificari de contur si deformari ale tegumentelor, cu aparitia unor noduli sau mase subcutanate, modificari ale texturii sau culorii tegumentelor sau palparea unor leziuni subcutanate indurate la nivelul partilor moi.

Ecografia de parti moi poate identifica diverse patologii cutanate si subcutanate:

  • Leziuni post-traumatice, de tip hematoame, fasciite necrozante, necroza adipoasa
  • Corpi straini tegumentari sau subcutanati
  • Leziuni post-combustionale
  • Leziuni tegumentare de tip dermatite alergice, eritem nodos, melanom
  • Formatiuni tumorale chistice sau solide, atat benigne (lipom, hemangiom, chiste sebacee), cat si maligne
  • Limfoganglioni si adenopatii.

Printre beneficiile ecografiei de parti moi amintim:

  • Investigatie non-invaziva, non-iradianta si nedureroasa
  • Usor accesibila, cu pret convenabil, comparativ cu examinarea IRM, care insa este superioara din punct de vedere a complexitatii, putand fi folosita inclusiv in cazul pacientilor claustofobi, cu implanturi metalice si alergici la substanta de contrast.
  • Rezultatul investigatiei este comunicat si predat pacientului la incheierea consultului.