Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Camelia Vidra, neonatolog: ”Să fii părtaș la venirea pe lume a unui copil e un dar deosebit”

Dr. Camelia Vidra, medic primar neonatolog la Regina Maria din Cluj, este unul dintre specialiștii care îi întâmpină pe nou născuți la prima lor întâlnire cu viața extrauterină. Simte că prezența ei într-un moment atât de emoționant pentru părinți este un privilegiu, iar îngrijirea nou- născuților, o bucurie. Și-a dorit de mică o meserie în care să facă bine altora, iar Neonatologia este pentru ea un domeniu medical extraordinar.

Cum decurge o zi în secția de Neonatologie 

Pentru dr. Camelia Vidra, la fel ca pentru orice medic neonatolog, nici o zi de muncă nu seamănă cu cealaltă. Deși există o rutină și o ordine în programul zilnic, nou născuții sunt imprevizibili și pot schimba radical parcursul unei zile. După raportul de gardă de dimineață, neonatologul începe evaluarea fiecărui pacient, în ordinea impusă de starea lor de sănătate. Primii evaluați sunt întotdeauna copilașii cu probleme, în funcție de gravitatea stării lor. 

Urmează discuțiile cu mamele bebelușilor, cărora medicul le dă detalii despre starea de sănătate a celor mici, iar ziua continuă cu redactarea documentelor necesare externării copiilor care pot pleca acasă și cu ultimele recomandări oferite mămicilor. Momentul următor este destinat consulturilor prenatale, constând în discuții cu gravidele despre îngrijirea de care vor beneficia copiii lor după naștere și, eventual, consulturi ale bebelușilor care au fost externați și revin pentru controalele de rutină sau pentru diverse probleme. 

Rutina se întrerupe atunci când unul dintre pacienți prezintă brusc semne de suferință, uneori banale, cum sunt regurgitările, alteori serioase, ca cianoza sau apneea. „Practic, zilele noastre sunt mereu altfel, ceea ce face ca activitatea noastră să fie dinamică”, spune medicul. Când se anunță nașterea unui copil, medicul merge în sala de naștere pentru a-l evalua și pentru a putea interveni în cazul unor dificultăți de adaptare la viața extrauterină. Acesta este momentul cel mai emoționant al zilei.

dr vidra

„A fi prezent la venirea pe lume a unui bebeluș este un privilegiu, bucuria familiei este ceva contagios și e un dar deosebit să fii părtaș la ea.” Dr. Camelia Vidra, medic primar neonatolog

Bucuria de a avea pacienți care, de cele mai multe ori, se vindecă  

Faptul că a devenit medic nu a fost o surpriză pentru nimeni, pentru că de mică vindeca orice și pe oricine, cu trusa ei din plastic, de jucărie. Visa atunci să salveze lumea, iar meseria aceasta i se părea cea mai potrivită pentru un astfel de țel. Experiența cu copiii din timpul studenției a avut cel mai mare impact emoțional asupra ei. La stagiul de Neonatologie a fost impresionată de micuții luptători și de faptul că se puteau face foarte multe lucruri pentru a-I ajuta să ajungă la un final fericit. Tot atunci a ținut și primul nou născut în brațe, în timpul unui stagiu, și își amintește și acum cât de încântată a fost de această experiență. 

Entuziasmul o însoțește și astăzi, pentru că interacțiunea cu micii pacienți, zi de zi, e o bucurie. „E minunat să ai în grijă asemenea pacienți. Majoritatea sunt sănătoși și, evident, foarte frumoși. Caracteristic numai acestei perioade este și faptul că ei răspund destul de rapid la intervențiile medicale, dacă au nevoie de acestea, și că majoritatea bolilor pe care le au se vindecă”, spune dr. Vidra. 

Fericirea de a îngriji un prematur de 500 de grame 

Ca să fii neonatolog, crede dr. Vidra, este important să îți placă bebelușii, să ai multă deschidere, empatie, răbdare și un spirit bun de observație, pentru a-ți da seama, când e cazul, dacă e ceva în neregulă cu micul pacient. „În functie de patologie, există diverse semne de boală, uneori subtile, alteori evidente. Este foarte important să le observăm comportamentul și să îi evaluăm frecvent, în dinamică”. 

dr vidra cluj

 

Nou-născuții sunt niște luptători, iar capacitatea lor de recuperare este uimitoare

Cea mai mare bucurie a medicului este când reușește să ajute copii aflați în situații foarte complicate. Își amintește cazul impresionant al unei fetițe, născută prematur, de o mamă cu probleme de sănătate care nu-i permiteau să aibă o altă sarcină. „În timp ce reanimam fetița, obstetricianul mi-a spus că aceasta este singura șansă pentru mămica ei, că alt copil nu va mai putea avea. Mi s-a părut că durează o veșnicie până să răspundă la manevrele de reanimare, dar a făcut-o! Și a reușit să depășească toate problemele pe care le au de obicei prematurii (respiratorii, de alimentație etc), iar acum este bine”. 

La fel de impresionant a fost și cazul celui mai mic prematur de care s-a ocupat echipa din care făcea parte, o fetiță de 500 de grame. Medicul își amintește de dedicarea de care a dat dovadă mămica fetiței pe toată perioada spitalizării și de încrederea ei că totul va fi bine. Și exact așa s-a întâmplat, micuța are acum 7 ani și este o minune de copil.    

Mama și copilul, împreună din prima clipă 

Pe lângă sfaturile medicale și cele legate de îngrijirea copilului pe care le oferă mămicilor, dr. Vidra le încurajează și să îi țină aproape de ele din prima lor clipă de viață. „Suntem conștienți de importanța orei magice pentru bebeluși, de aceea încurajăm mămicile să practice îngrijirea piele-la-piele ori de câte ori este posibil, imediat dupa naștere. La aceasta se adaugă recomandarea ca mămicile să-și îngrijească ele însele bebelușii încă din primele ore de viață, în același salon (rooming-in) și să îi lase în grija asistentelor secției doar dacă este absolut necesar. Din păcate, este mult prea împământenită ideea că după naștere mama trebuie să se odihnească și să-și lase copilul în secție. Desigur, sunt situații când aceasta se impune din punct de vedere medical, dar majoritatea bebelușilor care sunt îngrijiți în secție ar putea foarte bine să se afle în salonul mamei”. 

Când are de-a face cu situații complicate și nou născuți care răspund greu la tratament, medicului îi este greu să se detașeze în timpul liber. Deși încearcă să nu implice familia în problemele de la serviciu, este conștientă că lipsa ei fizică de acasă sau faptul că se gândește la pacienți atunci când e cu cei dragi, îi afectează pe aceștia.  

Știe însă că dăruirea, implicarea și profesionalismul echipei medicale pot aduce unor părinți bucuria supremă de a avea copii sănătoși. Veștile și fotografiile cu foști pacienți deveniți școlari sunt o bucurie și un motiv în plus de a continua drumul pe care și-a propus să îl parcurgă de mică.   

dr vidra camelia

Articolul face parte din campania ”Portret de neonatolog” si a fost documentat si realizat de totuldespremame.ro