Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dintii de lapte: sfaturi pentru calmarea durerilor

Articol de Dr. Elena Catalina Risca Medic primar Pediatrie
Dintii de lapte: sfaturi pentru calmarea durerilor

Bebelusul se naste cu 20 de dinti ascunsi in gingie. Acestia incep sa erupa in jurul varstei de 5-7 luni. Eruptia dintilor de lapte este un proces normal din dezvoltarea copilului si poate fi insotita de lipsa poftei de mancare, febra usoara, inflamare si sensibilitate gingivala, salivatie abundenta, insomnie, iritabilitate, agitatie sau tulburari de tranzit intestinal.

Simptomele eruptiei dentare

Primul semn care apare cand bebelusului ii dau primii dinti este salivarea mai abundenta. Unii specialisti sustin ca eruptia dentara nu este o cauza pentru salivatia excesiva, ci dorinta bebelusului de a mesteca totul. Aceste simptome reprezinta etape normale in dezvoltarea dintilor si a cavitatii bucale.

Alte simptome posibile

  • Usoara crestere a temperaturii apare cu foarte putin timp inaintea de eruptia dintilor. Eruptia dentara nu cauzeaza febra. Daca bebelusul are febra ar trebui sa consultati un medic de specialitate.
  • Bebelusul este mai irascibil, doarme mai putin, cere  mai multa atentie din partea mamei, aproximativ 1-2 nopti, dar eruptia dentara nu cauzeaza ore intregi de plans.
  • Gingiile sunt mai rosii decat de obicei, cu mici umflaturi in locul in care urmeaza sa apara dintii.

Ce pot face parintii pentru a calma durerile

De obicei, eruptia dintilor temporari nu este dureroasa, dar poate cauza disconfort si iritabilitate sugarului. Sunt de ajutor inelele reci pentru dentitie sau chiar si un prosopel umed rece pe care cel mic sa il stranga intre gingii. Exista si cremele pentru eruptie dentara, insa trebuie folosite cu precautie, deoarece unele pot dauna.

Importanta dintilor de lapte

  • Cei mici au nevoie de dinti puternici si sanatosi pentru a putea mesteca, a putea vorbi , a avea un zambet frumos. Dintii de lapte sunt esentiali in dezvoltarea cavitatii bucale, intrucat dintii permanenti se dezvolta din aceeasi “muguri de dinti” din care s-au format dintii de lapte.
  • Dintii de lapte pastreaza locul pe gingie pentru dintii permanenti.
  • Toti dintii, fie de lapte sau permanenti, sunt cei care ajuta la formarea conturului fetei.