Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dieta vegetariana poate afecta cresterea in inaltime a copilului meu?

Henry (Hank) Bernstein, D.O. (Doctor of Osteopathy) este Lector universitar in Pediatrie la Harvard Medical School si Profesor de Pediatrie la Dartmouth  Medical School. Fost Director asociat al Sectiei de Pediatrie Generala si Director al Sectiei de Asistenta Medicala Primara a Spitalului de Pediatrie din Boston, in prezent este Directorul Sectiei de Pediatrie Generale a Spitalului de Pediatrie din Dartmouth. Are o experienta variata si extinsa in asistenta medicala primara in pediatrie si  este purtator de cuvant pentru presa scrisa pe teme generale privind sanatatea copiilor, inclusiv vaccinarea, bolile specifice copiilor si informatii practice pentru parinti.

Intrebare:

Fiul meu are 1,40 m si 38 kg.  In mod normal, ar trebui sa aiba inaltimea de 1,65 m. Suntem o familie de vegetarieni, dar mancam si oua, lactate si soia. Asta i-ar putea afecta in mod negativ cresterea in inaltime?

Raspuns:

Pentru a ne dezvolta in mod normal, cu totii avem nevoie de un numar suficient de calorii si de o cantitate echilibrata de substante nutritive. Acestea pot fi gasite si in produsele animale si in cele vegetale. Insa, dupa cum se stie, vegetarienii nu consuma carne de niciun fel.

O dieta vegetariana bine gandita poate satisface toate nevoile nutritionale si poate sustine dezvoltarea normala. Fiind ovo-lacto-vegetarian, fiul tau consuma pe langa produsele vegetale, lactate si oua, ceea ce este un lucru bun. Aportul insuficient de calciu si vitaminele D si B12 ar putea reprezenta o problema pentru dezvoltarea oaselor lui.

Cu totii avem nevoie de proteine pentru a avea oase puternice si a ne dezvolta complet. Asadar, este deosebit de important ca fiul tau sa aiba o alimentatie bogata in proteine. Lactatele si ouale contin multe proteine. Alte surse bune de proteine pentru vegetarieni sunt legumele, nucile si soia.

In ultimii 10 ani, din ce in ce mai multe familii de americani devin vegetarieni. Vegetarienii sunt de mai multe tipuri:

  • Veganii consuma numai alimente vegetale, fara lactate si oua.
  • Lacto-vegetarienii consuma alimente vegetale si lactate, fara oua.
  • Ovo-lacto-vegetarienii consuma alimente vegetale, lactate si oua.

Aceste diete vegetariene pot fi benefice pentru sanatate. Atentie insa la deficientele nutritionale. Daca fiul tau nu creste intr-un ritm normal, ar putea insemna ca trebuie sa-i cresti aportul zilnic de calorii.

Discuta cu pediatrul fiului tau sau cu un nutritionist despre problemele care te ingrijoreaza. Acestia te pot ajuta sa alcatuiesti  o dieta vegetariana echilibrata pentru fiul tau care sa-i sprijine dezvoltarea si nevoia de energie.