Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dependenta de cafea: mit sau adevar?

Articol de Dr. Mihaela Bilic

Desi consumul de cafea este un obicei „vital“ pentru multe persoane, cafeina NU da dependenta in adevaratul sens al cuvantului. Oprirea brusca a consumului de cafea produce tulburari usoare in 10-20% din cazuri, iar sindromul de sevraj apare doar la marii bautori de cafea si se manifesta prin dureri de cap, iritabilitate, nervozitate. O solutie simpla este inlocuirea cafelei clasice cu cea fara cafeina.

Pentru a dezintoxica organismul de acest „drog“ se recomanda diminuarea treptata a consumului de cafea pana se ajunge la doza maxima de 300-350 mg cafeina /zi ceea ce reprezinta 4-5 cesti de cafea.

Fenomenul de intoxicatie cu cafeina se numeste cafeism si presupune urmatoarele simptome: anxietate, agitatie, iritabilitate, insomnie, tulburari de ritm cardiac (palpitatii). Poate aparea si o agravare a sindromului de colon iritabil, cu episoade diareice datorate efectului stimulator produs de cafeina asupra tubului digestiv.

Continutul de cafeina din diferite produse (mg):

  • 1 ceasca cafea arabica - 70 mg
  • 1 ceasca cafea robusta - 120 mg
  • 1 ceasca cafea decofeinizata - 3-5 mg
  • 1 ceasca ciocolata calda -7 mg
  • 1 pahar cola (250 ml) – 25 mg
  • 2-3 tablete de ciocolata (20 g) – 12 mg

Cafeaua fara cafeina

Cafeaua fara cafeina (DECAF) nu este rezervata exclusiv bolnavilor, ci poate fi optiunea ideala pentru cafeaua care este consumata seara, inainte de culcare. Aceasta pastreaza toata aroma si continutul de polifenoli antioxidanti din varianta clasica si este recomandata in mod particular gravidelor, femeilor care alapteaza (cafeina trece in laptele matern), hipertensivilor, persoanelor hiperactive sau indivizilor incordati si nervosi.