Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum sa-ti ajuti copilul sa doarma singur

"Somnul este mai bun atunci cand il imparti cu cineva pe care il iubesti."

Candva, cineva a spus asta si cei mai multi copii mici ar fi de acord din toata inima.

Intr-adevar, nu ii poti invinovati pentru ca ii doresc aproape de ei pe oamenii pe care ii iubesc cel mai mult pe lume. Unele familii aleg sa faca asta, avand un pat matrimonial unde dorm toti inghesuiti unul intr-altul. Este perfect in regula sa faci asta. Cu toate acestea, in ceea ce priveste sugarii, un  „patut” (patutul Baby Co-Sleeper) atasat la marginea patului este o idee mai buna, pentru a impiedica pe oricine altcineva sa se rostogoleasca peste ei.    

Unele familii nu au un pat matrimonial, insa au gasit o cale de mijloc: copii adorm cu ei si apoi ii muta in patul lor sau se duc sa doarma impreuna cu ei in miez de noapte.  

Daca toata lumea este fericita cu oricare varianta de somn independenta vs. somnul in comun, foarte bine. Insa cu siguranta exista dezavantaje in a-l avea pe copil in pat cu tine. Copiii ocupa spatiul, te lovesc, trag patura si pot face somnul dificil pentru toti.  Nu exista intimitate in cazul in care parintii doresc sa fie intimi. Iar atunci cand copiii vor sa stai cu ei pana adorm, poate fi dificil in acele seri cand ai musafiri sau vrei sa stai cu partenerul tau sau ai multe treburi de facut inainte de a merge la culcare.

Daca esti irascibila si/sau frustrata din cauza lipsei de somn, e timpul sa-l inveti pe cel mic sa doarma singur. Asta nu inseamna ca esti un parinte rau. Dimpotriva, fiind fericita si odihnita tinzi sa devii un parinte mai bun.  

O precizare inainte de a discuta despre cum sa faci acest lucru: anxietatea de separare e la cote  maxime in jurul varstei de 18 luni. Asa ca, in cazul in care copilul tau este in jurul acestei varste si este deosebit de atasat, ar fi bine sa mai astepti cateva luni. La fel si in cazul in care in viata copilului tau se intampla ceva important, cum ar fi inceperea gradinitei sau venirea pe lume a unui frate (mai bine faci acest lucru inainte sa se intample asta!). Desi ca urmare a mutarii intr-o casa noua, somnul de unul singur poate fi o schimbare naturala, in egala masura poate fi un eveniment stresant. E posibil sa fie nevoie sa dormiti impreuna pana se acomodeaza.  

Iata cateva idei despre cum sa-ti ajuti copilul sa doarma singur:

  • Fa spatiul de dormit atragator. Un pat dragut, gen un pat supraetajat, o cuvertura de pat cu personajul de desene animate preferat sau asternuturile moi si pufoase pot fi de ajutor. In cazul in care copilul tau este suficient de mare, implica-l in decorarea dormitorului astfel incat sa nu vrea sa mai stea in alta parte.  
  • Vorbeste cu copilul tau despre schimbare. In mod evident, acest lucru nu functioneaza la sugari si la copiii foarte mici. Insa in cazul in care copilul tau este prescolar sau mai mare, vorbeste cu el despre dormitul singur, inainte de a face acest pas; spune-i ca este deja mare si poate sa doarma singur si subliniaza faptul ca vei fi aproape de el in cazul in care are nevoie de tine.
  • Lumina ajuta. Intunericul poate fi infricosator. Foloseste veioze sau lampi cu becuri de mica intensitate.
  • Gandeste-te si la muzica. Muzica de fundal in surdina, cum ar fi cantecele de leagan sau muzica clasica, poate fi linistitoare pentru unii copii.
  • Aplica ritualuri de linistire seara inainte de culcare. Mersul direct la culcare dupa joaca sau dupa masa rareori functioneaza bine. Incearca sa ii faci o baie, apoi sa va intindeti amandoi in patul lui si sa cititi o poveste impreuna; canta-i cantece de leagan (copilului tau nu ii pasa daca tu canti fals).
  • Foloseste „jucariile de plus”. In cazul in care copilul tau are o patura sau un animal de plus preferat, asigura-te ca il are cu el atunci cand merge la culcare. Daca nu are deja un lucru preferat e greu sa isi faca unul, desi, uneori, mersul special la magazinul de jucarii pentru a-si alege jucaria de plus preferata langa care sa se ghemuiasca in pat, poate rezolva lucrurile.
  • Ajuta-l sa se acomodeze cu schimbarea. In cazul in care copilul tau nu are nici o problema cu schimbarea, atunci este foarte bine. In caz contrar, incearca sa stai langa el cat timp adoarme, apoi in fiecare noapte (sau cand poti) stai cate un pic mai departe de pat. Daca plange, vorbeste cu el si spune-i ca esti acolo. Daca este nevoie, du-te la el si imbratiseaza-l, apoi du-te inapoi la locul unde stateai inainte.
  • Fii consecventa. Este greu, pentru ca vor exista unele nopti cand vei vrea cu adevarat sa cedezi – insa daca o faci, intregul proces va dura mai mult. Asa ca, atunci cand micul tau vizitator din timpul noptii vine la voi in pat sau cand te cheama la patutul lui, imbratiseaza-l si saruta-l si spune-i ca trebuie sa stea la el in pat.
  • Foloseste incurajarile pozitive. Acest lucru, de asemenea, nu se aplica la sugari si la copiii mici. Insa copiilor mai mari, le place sa le fie recunoscute meritele, astfel incat o excursie intr-un parc anume (sau la o inghetata) pentru a sarbatori o noapte petrecuta la el in pat este posibil sa il determine sa o faca din nou!

Este foarte important sa ai rabdare. Sa-l convingi pe copilul tau sa doarma singur poate fi un proces de genul doi-pasi-inainte-unul-inapoi. Cu determinare si fermitate, mai devreme sau mai tarziu fiecare va dormi in spatiul lui personal. Si in timp ce faci aceasta schimbare, intrebandu-te daca spatiul tau personal va mai exista vreodata cu adevarat, aminteste-ti: copiii sunt mici doar pentru o scurta perioada de timp. Va veni o zi cand cu adevarat iti va lipsi sa le simti respiratia pe fata sau manuta lor mica in mana ta.