Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum sa te pregatesti pentru un genunchi nou

Pentru a-ti grabi vindecarea si pentru a reveni cat mai curand posibil la activitatile zilnice, incepe recuperarea inainte de interventia chirugicala de protezare de genunchi.

In anul 2013, in SUA, aproximativ 600.000 de oameni, dintre care 35% barbati, au primit un genunchi nou. Si de ce nu? Prin inlocuirea unei articulatii distruse de artroza – principalul motiv pentru care oamenii au implanturi – poti reveni la un nivel al functiilor fizice si al libertatii de care nu te-ai bucurat in ultimii ani.

Cu toate acestea, beneficiile vin impreuna cu riscuri si costuri. Inlocuirea totala a genunchiului necesita de regula anestezie generala. Pot aparea complicatiile chirurgicale, desi nu sunt frecvente. Si inlocuirea genunchiului necesita luni de fizioterapie pentru a-si recastiga forta completa si mobilitatea. 

Cat de repede te recuperezi depinde in parte de ceea ce faceai inainte de a ajunge in sala de operatii. „Te poti recupera mai repede dupa o operatie fiind in forma inainte de operatie” afirma Dr. Jeremy Schneider, specialist in fizioterapie si recuperare la Spitalul de Recuperare Spaulding afiliat la Harvard. 

Operatia de protezare totala a genunchiului

Principalele componente ale articulatiei artificiale a genunchiului sunt atasate de oasele piciorului cu ciment sau suruburi. Unele metode chirurgicale se efectueaza prin incizii de dimensiuni mici, dar toate inlocuirile de genunchi necesita fizioterapie riguroasa dupa operatie pentru recuperarea completa a functionalitatii articulatiei.

Riscuri si inconveniente

Desi majoritatea persoanelor se simt foarte bine dupa o inlocuire totala a genunchiului, este important sa intelegem riscurile. Circa 1 din 500 de persoane fac atac de cord in primele saptamani dupa operatie. O alta complicatie posibila a inlocuirii articulatiei este un cheag de sange in venele de la picior. Astfel de cheaguri pot fi letale daca se elibereaza si se deplaseaza in plamani. Din fericire, medicamentele antitrombotice reduc foarte mult posibilitatea de formare a cheagului (care apar la circa 3 din 1000 de operatii de inlocuire a genunchiului).

Exista un risc destul de mic de infectie, ce afecteaza 1-2% din persoane. Inlocuirile genunchiului pot, de asemenea, esua, din diferite alte motive, necesitand o operatie de „revizie” pentru a inlocui sau repara implantul. In 2010 circa 8% din inlocuirile de genunchi la persoanele varstnice de la Medicare au fost revizii

Dupa operatie

Presupunand ca totul merge bine in timpul operatiei, spitalizarea ta va fi de scurta durata: de regula trei sau patru zile. Persoanele cu boli cronice pot avea nevoie de o ingrijire mai atenta dupa operatie, intr-un spital de recuperare.

Daca pleci imediat acasa, vei petrece cateva saptamani vindecandu-te dupa efectele postoperatorii imediate. Pregateste-te sa ai durere (controlata de regula cu analgezice narcotice), umflaturi si poate anumite scurgeri din leziunea chirurgicala.

O perioada iti va fi greu sa te misti. „Este destul de greu dupa operatie sa indoi genunchiul si sa folosesti piciorul afectat” afirma Dr. Schneider. „Este nevoie de munca sa-ti intri din nou in forma”.

Acasa vei lucra cu un fizioterapeut pentru a intari muschii deteriorati si ca sa iti recastigi mobilitatea noii articulatii. In cateva saptamani vei incepe sa mergi la o clinica de recuperare pentru a continua exercitiile sub supraveghere.

Pregatirea

Daca anticipezi o operatie de inlocuire a genunchiului poti face multe lucruri pentru a creste sansele de a te recupera rapid si fara complicatii. Intr-un cuvant, trebuie sa incepi pregatirea pentru recuperare inainte de operatie.

„Oamenii care si-au format un program bun de exercitii cu un fizioterapeut sau antrenor inainte de operatie se descurca mai bine dupa aceea; mai exact, se recupereaza mai repede” afirma Dr. Schneider. Cele trei exercitii de baza recomandate sunt: stretching-ul (tendoanele de la genunchi si gamba), intarirea (cvadricepsi si tendoanele de la genunchi) si activitatea aerobica (de tipul plimbarii sau mersului cu bicicleta).

Pentru a-si pregati pacientii pentru implant, anumiti chirurgi ortopezi fac cursuri speciale. Este un mod de a te informa cu privire la riscurile ce pot aparea in timpul operatiei si de a te pregati pentru perioada dificila de dupa operatie. Medicul tau iti poate recomanda si un fizioterapeut sau iti poate sugera anumite exercitii pe care sa le poti face acasa pana sa ajungi in sala de operatii.

Anumiti medici au inceput sa foloseasca „ajutoarele de luare a unei decizii” pentru a-si ajuta pacientii sa cantareasca aspectele pro si contra privind inlocuirea totala a genunchiului. Fundatia pentru Decizii Medicale Informate din Boston a creat un film de 45 de minute pentru posibilii destinatari ai implantului de genunchi, folosit la Spitalul General din Massachusetts, afiliat la Harvard, si in alte centre medicale. Intreaba-ti medicul despre alte ajutoare similare de luare a unei decizii.

Daca totul merge bine, te vei recupera in totalitate in decurs de circa trei luni si toata durerea si eforturile tale vor fi rasplatite. „Poate dura luni bune pana sa revii la normal, dar de regula oamenii ajung la un nivel functional mai ridicat decat aveau inainte” afirma Dr. Schneider. „Multi spun ca se simt mai bine decat se simteau in ultimii ani, cu mai putina durere si cu posibilitatea de face lucruri pe care nu le-au mai putut face de multa vreme.”