Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cordonul ombilical, o posibilă resursă în tratarea bolilor hematologice

Cordonul ombilical, o posibilă resursă în tratarea bolilor hematologice

Gregg Gordon (44 de ani) a fost diagnosticat cu leucemie în 2011. A remarcat două proeminențe sub piele și se simțea foarte obosit. A fost la medic, a făcut teste și, după 24 de ore era deja în spital primind chimioterapie. Soția sa, Caryn, își amintește cât de puține cunoșteau despre leucemia acută mieloidă atunci când discutau cu medicii planul de tratament: “Am știut că va fi o călătorie lungă pentru a învinge această boală”, spune Caryn Gordon. “El a decis că își va face datoria de pacient și le-a spus medicilor să facă, la rândul lor, tot ce este posibil pentru că dorește să își conducă fetele la altar (ele având atunci 12 și, respectiv 16 ani).”

La sfatul hematologului, familia a călătorit la Hutchinson, un centru recunoscut în transplantul medular, însă au descoperit rapid că nu exista donator compatibil. “Ne-am gândit că vom găsi unul. A fost un adevărat șoc să aflăm că este imposibil”, spune soția.

Gregg Gordon a fost eligibil pentru studiul clinic derulat de dr. Delaney’s și, la fel ca si Quinn, a primit celule stem din sângele de cordon, multiplicate după chimioterapie și radioterapie. La fel, este “cancer-free” de cinci ani.

Un proces complex

Transplantul medular, prin care se introduc celule stem de la un donator sănătos în organismul pacientului, este utilizat atunci când radioterapia și chimioterapia nu reușesc să stopeze dezvoltarea celulelor canceroase. Grefa poate fi obținută din sânge periferic sau din măduva osoasă care produce celulele adulte ale sângelui. Procedura de transplant este precedată, de obicei, de doze puternice de chimioterapie și radioterapie (tratamentul distruge celulele afectate, urmând ca prin transplant să fie înlocuite cu celule sănătoase de la donator). Procesul este dificil pentru că pacientul este predispus la infecții timp de câteva luni, până când sistemul imun nou reconstitut este funcțional.

Până acum, corpul pacientului respingea orice grefă care nu era compatibilă total sau parțial. Celulele stem din sângele cordonului ombilical sunt mai ușor de acceptat, însă, chiar și când nu sunt perfect compatibile cu organismul primitor, pentru că nu sunt expuse mediului și microorganismelor. Dar, din cauza faptului că în sângele cordonului ombilical se regăsește un număr mic de celule stem, grefarea poate dura mai mult decât în cazul unui transplant clasic, în timp ce combinarea mai multor grefe din cordoane ombilicale diferite poate crește numărul reacțiilor imune. 

Multiplicarea celulelor stem din sângele cordonului ombilical nu s-a putut realiza până în acest moment, însă dr.Colleen Delaney de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle a pus la punct această tehnică alături de echipa sa. Acest tip nou de tratament va fi valoros în special pentru minoritățile rasiale și pentru persoanele care provin din minim două rase. Acestea au, în general, șanse aproape nule de a găsi un donator compatibil.

Quinn, Gordon și alte 11 persoane implicate în studiul realizat de dr.Delaney sunt în viață, în remisie, după 4-7 ani de la transplant. Nu toți au fost, însă, la fel de norocoși: doi pacienți a căror boală a recidivat au murit.

În prezent, dr. Delaney și echipa sa lucrează la un studiu mai mare, în cadrul căruia utilizează tot celule stem ale sângelui de cordon ombilical multiplicate în laborator.

Peste 15.000 de transplanturi ar putea fi realizate anual cu această tehnică

Această terapie, alături de transplantul haploidentic – care utilizează celule stem compatibile pe jumătate cu donatorul, extrase din măduva hematopoietică– au revolutionat tratarea cancerelor hematologice în ultimii ani. Fiecare copil este, din punct de vedere genetic, compatibil în proporție de 50% cu părinții săi și invers.

“Mulți pacienți care, în trecut, ar fi murit din cauza lipsei unui donator compatibil, acum pot fi vindecați“, precizează Richard Jones, director al programului de transplant medular de la Johns Hopkins Kimmel Cancer Center. ”Deocamdată, medicii și pacienții nu conștientizează că există și alte opțiuni, în afară de transplantul clasic”, adaugă acesta. 

“În pofida datelor recente care arată echivalența între transplantul haploidentic și transplantul sângelui de cordon ombilical cu transplantul convențional (cel cu donator compatibil), mulți specialiști încă nu consideră aceste noi tipuri de transplant ca fiind practica standard. Sunt mulți pacienți care au nevoie de transplant și nu reusesc să îl facă, în lipsa unui donator compatibil. Este inacceptabil în anul 2016”, încheie Richard Jones.

Prima bancă de celule stem dintr-o rețea privată de sănătate

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA dispune de prima bancă de celule stem parte a unei rețele medicale private și prima acreditată să stocheze, în România, țesut de cordon ombilical. Banca Centrală de Celule Stem asigură, în laboratorul din București, prelevarea și depozitarea unităților în condiții sigure și optime, care se bucură astfel de o viabilitatee medie de 95%. Banca noastră garantează disponibilitatea imediată a celulelor stem stocate, dar și transportul acestora către oricare dintre destinațiile indicate de părinti și specialiști, atât în țară, cât și în străinătate.

Banca Centrală de Celule Stem a Rețelei de sănătate REGINA MARIA a depășit 10.000 de unități de celule stem stocate din sângele cordonului ombilical, din anul 2009, de când a fost acreditată, și până în prezent. Peste 10.000 de familii au ales să stocheze celule stem în banca noastră și au șansa să trateze boli grave, dacă, vreodată, unul dintre membrii familiei va avea nevoie.

Parinții și copiii beneficiază de un pachet complet de servicii, iar printre particularitățile băncii REGINA MARIA amintim realizarea un screening viral complex al sângelui matern și stocarea țesutului în plasma autologă.

sursa: ”There’s new hope for blood cancers, and it comes from umbilical cords