Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Constelatia familiala pentru trup si suflet

Sentimentul de implinire este dat si de obtinerea unui echilibru intre trup, minte si suflet. In incercarea dobandirii acestui echilibru responsabilitatea este in intregime a ta. De aceea, a nu tine cont de existenta ta ca fiinta dotata cu spirit si suflet si a te raporta la tine doar ca la o persoana cu nevoi stricte de supravietuire fizica poate sa iti afecteze dezvoltarea personala.

Psihologia, ca stiinta a interiorului uman, te invita sa acorzi mai multa atentie la ceea ce esti, in raport cu tine si cu ceilalti. Astfel ca dincolo de problemele legate de trup exista o cauza psihologica generata de modul in care gandesti si vezi realitatea, de felul in care ai depasit traumele din copilarie sau de modul in care ai asezat in tine modelele familiale.

Cum te poate ajuta Constelatia familiala pentru trup si suflet in sentimentul neimplinirii personale?

Sentimentul neimplinirii personale are legatura cu locul pe care il ocupi in sistemul de familie. Atunci cand esti pe o pozitie nepotrivita tie, esti in afara sferei tale de actiune, atentia deviindu-se catre trecutul familiei, catre ceea ce s-a intamplat candva undeva, iar cei implicati nu au incheiat in mod corect ceea ce tinea de responsabilitatea lor, predand in mod inconstient urmasilor spre rezolvare. Ce nu s-a vindecat, ramane acolo, ca o „rana a trecutului”. Sunt acele "afaceri de familie" neincheiate de care multi ramanem agatati. Sa te intorci acolo, cu privirea, si sa vindeci ceea ce tine de tine este un act de curaj, de iubire.

Metoda constelatiilor familiale te ajuta sa te repozitionezi si sa te conectezi cu ceea ce reprezinti cu adevarat urmand sa faci pas cu pas tot ce iti propui pentru a te simti implinit.

Cum te poate ajuta Constelatia familiala pentru trup si suflet sa reduci nivelul de stress?

Stresul poate fi generat de faptul ca tu te simti coplesit de situatiile de viata pe care le traversezi preluand asupra sa si responsabilitati care nu iti apartin.

Metoda constelatiilor, prin reconsiderarea ierarhiei si a prioritatilor care iti sunt necesare, prin clarificarea raportului dintre dorinte si posibilitati reale de actiune, te ajuta sa iti faci ordine in viata si sa te degrevezi de sursele de stres inutile.

Cum te poate ajuta Constelatia familiala pentru trup si suflet in dificultatea de a reusi in profesie?

Profesia te reprezinta, este punerea in act a potentialului tau nativ. Atunci cand intampini dificultati pe plan profesional acest lucru se poate datora fie faptului ca nu faci ceea ce iti doresti cu adevarat, fie faptului ca in spatele esecului se ascund nevoi personale - de a te ocupa de familie, de a te relaxa mai mult. Sau poate ai nevoie de o pauza sa te poti ocupa mai mult de sanatatea ta sau sa iti schimbi stilul de viata, s.a. 

Metoda constelatiilor, prin intrebari clarificatoare si punerea in scena a dificultatilor expuse de tine, aduce o noua constientizare cu privire la adevarata cauza care sta in spatele provocarilor pe care le intampini si la asumarea ei. Odata vazuta cauza si situatia intr-o realitate mai intregita, tu iti poti asuma responsabilitatea pentru ea.

Cum te poate ajuta Constelatia familiala pentru trup si suflet in suferintele legate de interventii chirurgicale cu consecinte postoperatorii?

Constelatia familiala este o metoda care ajuta la clarificarea experientei in sine. Spre exemplu, atunci cand o persoana afirma ca problema sa este ca nu reuseste sa se impace cu faptul ca a trebuit sa sufere o interventie chirurgicala, de obicei aceasta situatie ascunde de fapt o neiertare de sine care genereaza sentimente de furie si neputinta. Dar totodata poate sa insemne o "plata" pentru o mostenire transgenerationala.

In cadrul acestui tip de terapie, aceste experiente sunt reprezentate in mod simbolic de ceilalti participanti: "tu reprezinti experienta operatiei", "tu reprezinti furia mea", "tu reprezinti neputinta mea".  Astfel ai ocazia de a te confrunta cu toate aceste aspecte din sufletul tau si inveti sa te raportezi adecvat la ele, exprimand tot ceea ce simti fata de fiecare.  Aceast lucru de obicei iti produce un sentiment de eliberare si de confort psihologic. 

Totodata, in constelatii apar informatii legate de familie pe care tu fie le-a uitat, fie nu doresti sa ti le amintesti dar care au avut un impact puternic asupra ta, aspect despre care s-a evitat sa se discute in familie. Experimentand la randul tau o situatie asemanatoare (prin interventia chirurgicala) activezi in propriul sine si problema familiei, care poate fi o cauza ce a generat starea sa proasta de sanatate.

Cu alte cuvinte, „platesti” ceea ce ai lasat nerezolvat sau ai trecut sub tacere.

Cu ajutorul acestei metode inveti sa te confrunti cu propriile blocaje, sa le observi si sa iei decizii de a te ingriji si de a gasi noi strategii. Efectele se vad aproape imediat – vei simti o eliberare, vei fi mai atent la tine si la ceea ce simti. Iti vei accepta experienta si problema de sanatate si vei invata sa fi in armonie cu ea.

Cum te poate ajuta Constelatia familiala pentru trup si suflet in probleme ale aparatului locomotor?

Problemele ce tin de aparatul locomotor pot fi legate de dificultatea de a-ti castiga pe deplin autonomia, nu doar fizica, ci si emotionala. Metoda constelatiilor, prin intrebarile puse participantului si punerea in scena a dificultatilor pe care le simti in plan fizic si emotional (prin reprezentantii din grup) te ajuta sa observi ce nu ai depasit in etapele tale de dezvoltare din copilarie si pana in prezent si ce nevoi ai.

Spre a exemplifica mentionam cazul unei persoane care avea o afectiune la piciorul stang si nu reusea sa accepte acest fapt. Cu ajutorul constelatiei a reiesit ca, de fapt, aceasta crescuse fara mama de la varsta de 9 ani, iar nevoia sa era de a integra aceasta experienta si de a se confrunta cu propriul abandon. Odata integrata experienta abandonului, persoana si-a acceptat mai usor situatia si a recunoscut in acest fapt o nevoie de a primi atentie si grija din partea celorlalti. Cand si-a asumat responsabilitatea pentru nevoia sa, a fost capabila sa isi ofere mai multa grija si atentie.

Psiholog Luminita Panait

Psiholog clinician principal cu practica din anul 2000

Psiholog clinician si consilier psihologic cu practica independenta din anul 2012

Psiholog clinician principal certificat de Colegiul Psihologilor din Romania

Consilier psihologic certificat de Scoala de Psihoterapie Experientiala din Romania

Formare in Terapie Contextual Modulara, Terapii Scurte si consultanta orientata pe Solutii

Facilitator Constelatii Sistemice Familiale

Competente in:

  • Consiliere experientiala individuala si de grup
  • Terapii scurte, colaborative, orientate pe solutie
  • Consiliere psihologica pentru familie/cuplu
  • Consilierea psihologica in adoptii si postadoptii
  • Evaluarea familiilor si copiilor in adoptii
  • Consiliere psihologica postadoptie