Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Comisia sprijina testarea HCV pentru cei din generatia „baby boom”

O comisie nationala de experti privind preventia bolilor, USPSTF (forta de actiune a serviciilor de preventie din SUA) recomanda acum ca toti americanii nascuti intre 1946 si 1964 sa fie testati cel putin o data pentru infectia cu virusul hepatitei C (HCV). Recomandarea vine in urma unui apel anterior la un screening mai larg pentru HCV ascuns, apel din partea Centrelor de control si preventie a bolilor.

HCV infecteaza ficatul. In timp poate duce la inflamare, deteriorarea ficatului si cancer. Sangele persoanei infectate poate transmite virusul. Utilizatorii anteriori sau curenti de droguri intravenoase si oricine din SUA care a primit o transfuzie de sange inainte de 1992 sunt supusi unui risc ridicat. Majoritatea celor 3,2 milioane de americani estimati ca fiind infectati in prezent nu sunt constienti de faptul ca au virusul. Tratamentele prelungite cu medicamente antivirale pot preveni alte deteriorari hepatice si necesitatea unui transplant.

Forta de actiune a refuzat anterior sa recomande un screening general, citand lipsa unei dovezi clare ca analizarea infectiilor ascunse la persoane fara simptome poate face mai mult rau decat bine. Dar screening-ul tintit la cei cu risc foarte mare nu a reusit sa opreasca fluxul de noi infectii. Desi este posibil ca unii oameni prinsi in reteaua screening-ului in masa sa primeasca tratament pentru infectii care poate nu le-ar fi cauzat niciodata nicio problema pe parcursul vietii, riscurile privind sanatatea publica de a nu avea de-a face cu marea masa a persoanelor nediagnosticate sunt mai mare, a concluzionat USPSTF.