Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cod rosu de viroze pentru pacientii cu astm

Articol de Dr. Claudia Nechifor

Astmatici, atentie la viroze!

Pentru o persoana sanatoasa, o viroza respiratorie comuna inseamna declansarea unui conflict imun intre virus si sistemul imunitar al organismului, care de cele mai multe ori se stinge in cateva zile, cu victoria gazdei si infrangerea intrusului (a virusului).

Produsii de inflamatie rezultati in urma razboiului purtat de organism impotriva virusului nu raman cantonati doar la poarta de intrare a virusului, ei calatoresc prin sange si limfa in tot tractul respirator si chiar la distanta, in alte organe si sisteme. De aceea, un pacient care sufera de astm, dupa o banala viroza, aparent corect tratata, constata ca incepe sa oboseasca si sa reactioneze la stimuli anterior banali si inofensivi, din categoria de iritanti bronsici - de exemplu, parfum, deodorant, lac de unghii, detergent -, cu tuse si eventual greutate la respiratie (dispnee). Daca nu acorda atentie acestor semne, inflamatia se adanceste, ceea ce poate duce la o exacerbare a astmului.

Deci, atentie si vigilenta!

Recomand vaccinarea antigripala sau administrarea unor remedii homeopate in scop preventiv, in functie de alternativa dorita de pacient.

Este foarte indicat sa va administrati constiincios medicatia de tip control, zilnic si in doza indicata de medicul care va monitorizeaza afectiunea. Este recomandata o spirometrie de control la fiecare 3 luni (cel mult 6 luni) pentru astmul persistent usor si bine controlat medicamentos.

Modificarile in simptomatologia obisnuita, necesitatea de administrare a medicatiei de control mai mult de 2-3 ori pe saptamana in cursul zilei si administrarea ei nocturna, toate sunt semne ca trebuie sa va prezentati la medic. Trebuie facuta o reevaluare, clinica si spirometrica si o reajustare a tratamentului. De cele mai multe ori este nevoie de un „step up” in medicatie, cand se mareste doza si/sau concentratia si/sau se adauga alt medicament la medicatia deja existenta sau se inlocuieste cu alta substanta.

Exista cazuri in care viroza se manifesta “per primam” cu afectarea tractului respirator inferior si aparitia tusei (productiva sau seaca), a dispneei si a wheezing-ului (respiratie suieratoare). In formele persistente de astm, mai ales cele moderate sau severe, pacientul este instruit in luarea primelor masuri, cu administrarea la nevoie a combinatiei bronhodilatator si corticosteroid cu durata lunga de actiune si prezentarea de urgenta la medic sau la camera de garda.

Astmul poate fi tratat cu succes cu ajutorul medicatiei actuale, dar continua sa ramana o afectiune imprevizibila, mai ales in formele moderate sau severe de boala. De aceea, se impune o buna colaborare intre pacient si medic. In jurul pacientului se grupeaza medicul de familie/pediatrul, pneumologul, internistul si alergologul. Pentru agravarea simptomatologiei ce apare in weekend, concediu sau daca simptomele nu sunt stapanite cu medicatia de urgenta, pacientul trebuie sa se adreseze unei camere de garda.

Text: Dr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica